Interviu cu Blue Noise, trupa care a lansat primul album a capella din România. „Noi suplinim puterea cu inteligența”

0
404

Pasiune, talent, studiu, creativitate, sunete redate perfect, armonie, originalitate și curaj… cam așa am putea rezuma în doar câteva cuvinte povestea Blue Noise. Bogdan Tudor, Elena Moroșanu, Ana Cristina Leonte, Mihail Grigore, Denis Bolborea, Marina Arsene sunt membrii trupei a capella care vă încântă de fiecare dată cu interpretările live de excepție. 

Blue Noise s-a făcut remarcată la Eurovision România 2015, unde a ajuns până în finală, a cântat în numeroase festivaluri din țară, a colaborat cu diverși artiști, printre care se numără și Alexandra Ușurelu, Adi Despot, Damian Drăghici, Ștefan Bănică, a realizat o serie de coveruri în stil a capella și, nu în ultimul rând, a lansat primul album a capella din România: „Portrait”.

Cum și când a început colaborarea pentru proiectul Blue Noise?

„Proiectul este destul de “cărnos’ și consistent și prezent pe piață, astfel încat nu mai merită să spunem de fiecare dată cât de “începători” suntem.  Facem asta de demult, am ajuns la o formulă stabilă de mulți ani și sperăm să ne păstrăm aceste valențe. Artistice și…fizice”, a spus Bogdan Tudor, membru fondator al formației Blue Noise. 

Ce ne puteți spune despre voi, fiecare în parte, și cum ați ajuns să faceți parte din povestea acestui minunat proiect?

„Întrebarea asta îmi place, pentru că mie îmi plac tare mult colegii mei, care fac cumva să îmi placă, într-o oarecare măsură, și de mine. Da, colegii mei sunt buni profesionisti, buni muzicieni, sunt de notorietate pe diverse scene artistico – muzicale. Elena este Helen, cunoscută…mai mult în străinătate, Ana Cristina Leonte este A-C Leonte, cunoscută solistă de jazz și nu numai, Mihail Grigore, pe lânga ce face aici, este și un apreciat violoncelist de muzică clasică, colaborând cu orchestrele bucureștene, Denis Bolborea este…ați ghicit, Denis, cunoscut bitbox-er, un one man show prin excelență, un cunoscut dansator și coregraf de dans contemporan. Eu, Bogdan Tudor, ma ocup cu multe…voci înregistrate prin țara asta. Și, cu bucurie, anunțăm noua noastră soprană, Marina Arsene, înca studentă la Academia de muzică, la jazz, componentă, de altfel, a unei alte trupe a cappella, The twisters”.

De ce un grup a capella?

„De ce teatru? 🙂 Pentru dragostea ce o purtăm “muzicii de cameră”.

Cât de complicat e procesul prin care vă compuneți propriile piese, respectiv rearanjați anumite coveruri?

„Trebuie să îți inchipui sonorități noi, de la o piesă la alta și să pui pe hartie. Nu merge cu improvizația, în acest punct al creației… Cu zdranga-zdranga nu merge. Pentru că fiecare membru are de emis câte un singur sunet. Nicodată mai multe. În total 6 sunete concomitente. Gândiți-vă la orice piesă instrumentală câte track-uri și câtă putere are. Noi suplinim puterea cu inteligența”.

Care sunt cele mai importante realizări de până acum?

„Sunt multe, Eurovision, am cântat în cadrul stagiunii de concerte la Sala Radio, alături de violoncelistul Răzvan Suma, piesa Le Grand Tango de Piazzolla. Am colaborat cu Vița de Vie si cu Adrian Despot și a rezultat o piesă de mare notorietate: Luna si Noi. Am concertat la festivaluri de jazz, de literatură, de film si, nu în ultimul rând, am luat parte la un important workshop cu una dintre cele mai tari trupe de gen, londenezii The King’s Singers. Și cel mai important e că ei ne-au apreciat foarte mult! Nu e putin lucru…”.

Ce a însemnat pentru voi experiența Eurovision? Ați repeta-o?

„O implicare peste normele obișnuite ale unei asemenea trupe. Dar am fost bine primiți și așa am fost forțați să purtăm numele de Blue Noise. Căci, în 2015 luaserăm proba eliminatorie și, trebuia să ne gândim serios la numele nostru. deci, ei ne-au nașit, să zic…”.

Cu cine v-ați dori o colaborare pe viitor?

„Avem noi un proiect pe care o să-l și încheiem, cu muzică românească din toate epocile. Și poate de acolo să sară iepurele, nu se știe. Suntem deschiși la colaborări, în măsura în care suntem și noi multumiți de aportul nostru în proiect”.

Cât de important e să ai studii muzicale ca să poți face față într-un asemenea grup a capella?

„Păi, ai carte, ai parte. Știți prea multe trupe de gen? Nu. Pentru că lipsește modulul “de învățare”. Majoritatea folosesc modulul “de cântare”. Până la un punct e ok și așa, dar la noi, nu se poate altfel. Sunt foarte multe detalii concomitent și trebuie să ai o minte analitică brici”. 

Care e cea mai frumoasă amintire de la un concert?

„Cineva s-a dat cu capul de pereți de bucurie. Nu! Am glumit. Suntem concentrați și ne place să aducem din bucuria noastră celor din jur. Paradoxal, atunci când se lasă liniștea care apasă pe timpani, a celor din jur, înseamnă că i-am făcut atenți și că le-am arătat o valență nouă, le-am arătat că pot căuta și într-un nou sertar senzorial…”.

Dar una care v-a pus în dificultate?

„Partea de sunet ne pune, pe noi, românii, de multe ori în dificultate. De aici și derizoriul situațiilor. Dar încercam să le eliminăm”. 

Ce ați vrea să transmiteți oamenilor prin ceea ce cântați?

„Bucurie, inedit, performanță live, complexitate și ușurință, în același timp și…deschide sertarul cu senzații noi!! 🙂 ”. 

Ce planuri de viitor aveți, atât ca grup, cât și individual?

„Următorul album, tema lui este înca în discuție”.

Unde vă mai putem vedea în perioada următoare?

„Concertele noastre pentru publicul larg, nu multe la număr (pentru că mai sunt și evenimete private), le puteți găsi pe pagina noastră de Facebook Blue Noise. Abonați-vă și fiți alături de noi în această călătorie a noastră!”. 

Pe cei de la Blue Noise îi puteți asculta live în concertul „Portrait”, care va avea loc joi, 4 aprilie, de la ora 20, la ARCUB. Aflați aici mai multe detalii.