duminică, aprilie 21, 2024
Recrutare IQool
AcasăTinerii de azi, Liderii de mâine!Interviu cu Bianca Bordoș, creatoarea proiectului Venus Vendetta.Rubrica Tinerii de azi, Liderii...

Interviu cu Bianca Bordoș, creatoarea proiectului Venus Vendetta.Rubrica Tinerii de azi, Liderii de mâine!

Tinerii de azi, Liderii de mâine: Bianca Bordoș, creatoarea proiectului Venus Vendetta- locul unde poezia e mai mult decât niște versuri

Cel de-al doilea articol al rubricii “Tinerii de azi, Liderii de mâine” prezintă povestea Biancăi Bordoș și a proiectului său de suflet, Venus Vendetta.

Cine este Bianca, fata din spatele Venus Vendetta?

„Numele meu este Bianca Bordoș- creatoarea proiectului Venus Vendetta, editor la o revistă online și redactor-șef în echipa de PR a unei afaceri locale, Andromeda.

Fata din spatele Venus Vendetta pare destul de încăpățânată și rațională pentru cât de sensibilă este de fapt. Sunt o fată care are idei și lucrează la ele constant. Prin Venus Vendetta m-am exprimat mereu cel mai bine, pentru că am creat un spațiu care mă dezvoltă. Bianca Bordoș este o fată care a conservat tot ce iubește într-un scris de mână, din frica de a pierde ceva. Sunt profund îndrăgostită de ceea ce fac,  de asta timpul meu liber este ,,acaparat” de arte și științe. Sunt colecționară de ziare și o zi de joi în persoană.”

            Acum că ați cunoscut-o mai bine pe Bianca, pasiunile și talentele acestei tinere plină de surprize, vă invităm să aruncați o privire asupra proiectului său mai în detaliu.

Ce este Venus Vendetta? De unde este inspirat numele proiectului? 

„Venus Vendetta este un laborator de poezie experimentală, așa cum îmi place să-l numesc. Folosesc des în poeziile mele elemente precum megalomania, construcții sociale, relații interconectate și egocentrism. Venus Vendetta este un studiu despre narcisism în versuri, ca ideologie. Pornește de la dorința de răzbunare și ajunge la iubirea de sine. A fost gândit inițial ca un proiect secret, pentru un număr restrâns de oameni. Mă bucur că nu a mers conform planului. Chiar și după un an de la lansare îmi este greu să-mi dau seama cum am ajuns la acest nume. Venus Vendetta este o parte intuitivă din mine; este Bianca Bordoș până la capăt.”

Care a fost factorul declanșator al procesul de inspirație care stă la baza proiectului?

“Mi-a venit ideea să transform experiențele mele negative în piloni ajutători pentru oameni. Și am reușit. Cred că reușesc. Fiecare emoție pe care am avut-o, am documentat-o transparent în sute de versuri scurte. Venus Vendetta este despre patologie, ce ne este familiar, cum ne detronează propriile alegeri, despre metrouri, efectul banilor, iluzia unei împăcări, narcisism, iubire artificială, sabotare, complot  și relații umane interconectate. Este anti-clișeu, cu fragmente acide, care să te facă să ajungi la concluzii proprii. Cred în stabilirea unei intimități între cititor și poezia mea, o legătură doar a lor, în care nimeni nu poate interveni.”

Cum a pus pe picioare ideea și pe ce principii a fost creat laboratorul de poezie VV?

„Cred că de cele mai multe ori munca nu mă salvează, mă îngroapă. Pentru că dacă lucrez la ceva care mă pasionează, obținerea unui progres vizibil devine o obsesie pentru mine. Înțeleg diferit o ,,pasiune”, ceva de făcut în ,,timpul liber” față de ce am auzit până acum. Eu trebuie să devin aia, înțelegi? Aia care e una și aceeași cu proiectul ei, care îl duce până la capăt, care îl perfecționează zilnic. Venus Vendetta este fotoliul meu cu pioneze. N-am încurajat niciodată munca fără repaus, dar știu că arta nu are pauză de masă. Un proces artistic acaparează întru totul fiecare zi cotidiană. Când scriu poezii, scriu poezii, iar când calc o cămașă, merg la doctor sau șterg praful, tot poezii scriu.

Dintotdeauna am fost preocupată de partea estetică a proiectului, nu doar de pachetul literar în sine. Cu cât înaintam în demersuri pentru Venus Vendetta, cu atât îmi doream concepte pentru fiecare poezie în parte, titluri și subtitluri suprapuse pe imagini care să declanșeze ceva în cititor. Orice! N-am vânat lucruri roz sau emoții pozitive, uneori am lucrat cu texte care scoteau la suprafață incertitudinea și revolta. Mi-am dorit reacție, nu o mușamalizare a naturii umane, care are și laturi mai întunecate.”

De ce obstacole s-a lovit de-a lungul timpului? Cum a trecut peste ele?

„Mereu am făcut o muncă în plus să-mi amintesc totul cu amănunte. Ca să redau senzații, trebuie să creez bariere, să le pun în fața cititorului, să-l las să-și bată capul și să se chinuie puțin, să împărțim timp de câteva versuri aceleași probleme. Din cauza încăpățânării mele nimic nu mi s-a părut un obstacol, vreodată. Nimic nu m-a perturbat îndeajuns încât să-mi încetinească entuziasmul pentru proiect.”

Care este viitorul Venus Vendetta? Unde dorește să aducă proiectul?

„Venus Vendetta se va dezvolta treptat și va avea o creștere organică, așa cum a avut și până acum. Sună de parcă vorbesc despre o corporație. Cât despre viitor, vor exista actualizări lunare ale site-ului Venus Vendetta (click aici: https://venus-vendetta.univer.se/vendetta), colaborări cu artiști din țară și pe cât de curând posibil, un Venus Vendetta NEWSLETTER, pentru cititorii mei fideli. Pregătesc concepte noi și încurajez lumea să se întoarcă la poezie, indiferent de vârstă.”

Ce sfat i-ar oferi Biancăi care era la început de drum, gata să pășească în necunoscut?

„Să nu fugă de ceea ce și-a dorit mereu să aibă. Să nu creadă în noroc. Să se mai îndrăgostească o dată, de altcineva.”

După cum știți,  dorim să încheiem fiecare articol din această rubrică cu un sfat primit din partea invitaţilor. Sfatul Biancăi pentru voi este următorul:

„Tu ești Venus Vendetta. Tocmai ai luat parte. Tocmai ai interacționat cu bucăți fragile din mine. Și sper să găsești confort în lucrările mele, dar și o ambiție care să te salte de pe canapea și să te determine să vindeci ceea ce ai de vindecat. Vendetta este răzbunarea pe care ți-o oferi ca un desert, pentru că nu mereu vrem să ne răzbunăm față de alții. Câteodată, este destul să te rescrii pe tine.”

Interviu realizat de Ioana Carmen Șofronici

RELATED ARTICLES

Most Popular