Interviu cu Auraș Mihaiu: omul care scrie povești prin fotografii

0
1443

Eu m-am născut într-o comună micuță de pe valea Buzăului, înconjurată de un lac de acumulare parcă rupt din povești și păduri nesfârșite. Amintirile copilăriei îmi sunt neprețuite, munții îmi ascund cele mai mari secrete și cele mai frumoase clipe din cei 22 de ani scurși sunt trăite acasă, iar acasă pentru mine înseamnă doar Siriu. Și sunt tare mândră de asta și știu că mai sunt și alții ca mine, printre care și Auraș Mihaiu.

El vine tot de pe meleaguri buzoiene, mai exact din orășelul Nehoiu, la vreo 15 kilometri de Siriu, și are o mare pasiune: fotografia. O pasiune ce a început timid, ca și curiozitate, constând în joaca pozelor cu telefonul, apoi primul DSLR ce începea să surprindă frumusețile din jur, ca astăzi fotografia să fie pentru Auraș stil de viață și job.

lacul-siriu-in-plina-toamna

Recent, Auraș a câştigat premiul Romania National Award, în cadrul ediţiei din acest an a concursului Sony World Photography Awards 2015, cea mai mare competiţie foto din lume. Fotografia realizată de el, „Alesul oilor”, a fost expusă la vernisajul Sony World Photography 2015, care a avut loc la Somerset House din Londra. Dar nu asta este întreaga poveste lui Auraș, un succes profesional, remarcabil de altfel, despre care a vuit tot online-ul și offline-ul săptămâni la rând, ci este povestea celui care a făcut cunoscută frumusețea țării noastre peste hotare și ascunde o mare speranță: vrea să dezvolte turistic zona Nehoiului și să promoveze pitorescul specific, admirat îndelung de ochii noștri, dar necunoscut celorlalți.

alesul-oilor

Vă invit să cunoașteți, în rândurile de mai jos, un tânăr de 23 de ani care muncește neîncetat, din pasiune, cu singura răsplată a bucuriei și care, prin fotografiile sale, scrie povești.

1. Cine e Auraș Mihaiu, omul din spatele obiectivului? Dar Auraș, fotograful devenit celebru?

Este un tânăr pasionat de fotografie, care își dorește să schimbe ceva. Auraș devenit celebru e același tânăr pasionat de fotografie, dar puțin mai cunoscut decât era înainte.

2. Cum vezi lumea fotografiei? De unde curajul să pășești în ea?

Lumea fotografiei o văd foarte frumoasă, cu multe satisfacții și plină de oameni frumoși de la care ai ce învăța. Curajul a venit pe parcurs, nu mi se pare ceva periculos.

3. De ce ai ales să te întorci în Nehoiu? 

Pentru că îmi place liniștea și natura, orașele mari sunt doar de vizitat. Aerul e mai curat, e o zona ofertantă din punct de vedere fotografic.

4. Dacă ai da timpul înapoi, ai schimba ceva la povestea ta? Ai vreun regret?

Je ne regrette rien. Am avut o copilărie frumoasă, care s-a desfășurat în fața blocului, cu amici reali, fără telefon și calculator. Nu am avut chiar tot ce îmi doream la vremea respectivă, dar mă revanșez acum și îmi fac toate poftele.

5. Cum ți s-a schimbat viața, de când ai câștigat premiul pentru „Alesul oilor”?

Multe felicitări, o expoziție foto personală, proiecte, recunoașterea muncii de atâția ani si satisfacții enorme.

6. Cum sună următoarele pagini din povestea lui Auraș?

Fotografii, plimbări, proiecte și… rămâne de văzut ce îmi rezervă viitorul.

7. Care este cel mai mare vis al tău?

Să călătoresc în toată lumea și să n-am grija zilei de mâine.

8. Ai putea să completezi spațiile goale?

Locul preferat din Nehoiu: un deal, unde se vede totul frumos.

Peisajul preferat: Lacul Sf. Ana, după ploaie.

O zi bună începe cu: aparatul de gât la cinci dimineața.

Iubesc să: călătoresc.

Mă deranjează oamenii care: nu sunt punctuali.

N-am să uit niciodată: când am căzut în apă, cu tot cu aparat.

De la părinții mei am învățat: să fiu modest.

Mă tem că într-o zi: o să mă tem.

Atunci când îți dorești ceva din tot sufletul: trebuie să reușești, orice s-ar întâmpla.

Cel mai frumos cadou pe care l-am primit este: un tablou cu o fotografie realizată de Sorin Onișor.

133

 Sursă poze: arhivă personală

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.