Cristiana Andreea Salahoru este o artistă care își dorește să extindă visul ei până la nivel de realitate. Își dorește un viitor mai bun pentru cultură, dar în special pentru artă. Motiv pentru care, pe viitor ar vrea să realizeze un cerc de artă, unde cei pasionați să poată expune și de ce nu, poate și un muzeu păstrând aceeași tematică. Vom afla mai multe despre Cristiana în interviul ce urmează.
Ce reprezintă arta pentru tine?
Arta reprezintă frumosul. Prin artă reuşesc să mă detaşez de tot ce mă înconjoară şi să îmi formez o lume care trăieşte din şi prin culoare. Arta este pentru mine un mod de exprimare . Poate fi exprimat prin muzică, pictură, sculptură. Eu am încercat să le combin pe toate, dar cel mai mult mă simt legată de pictură, de culori , de pînze. Arta este singura care nu ţine cont de reguli. Imaginația și inspirația sunt cele care contribuie la creațiile de artă.
Cât de mult crezi că reflectă felul tău de a fi creația ta de până acum ?
Nu încape îndoială că ceea ce creezi îţi dezvăluie personalitatea, cunoştintele şi pasiunile. Cât despre mine, creaţiile mele prezintă o persoană vulcanică, nerăbdătoare. Așa mă văd eu. Când mă apuc de un tablou, mă joc cu toate culorile, îmi vin multe idei deodată și sunt nerăbdătoare să le aștern.
Când ai descoperit această pasiune?
Pasiunea pentru pictură este mai veche, îmi amintesc de ea din clasele de gimnaziu, dar destul de târziu. După părerea mea am început încet-încet să îmi umplu casa cu tablouri pictate de mine. Mă joc în continuare cu culorile, preferatele mele find roşu şi galben, culori calde. Vizitez alte expoziţii şi caut să învăţ din creaţiile artiştilor. Am urmat un curs de pictură 2 luni unde am invăţat câte puţin din tehnica portretului. Ultima inspiraţie mi-a fost transmisă din muzeul african din Verona unde am cunoscut operele artistului african Kikoko, pe numele originar Kouevi Akoe Ekoe Kokovi din Togo. Apreciez foarte mult arta contemporană africană şi momentan acesta este proiectul meu: folosirea acestor motive în picturile mele. Din păcate în Bucureşti sunt foarte puţine expoziţii sau cursuri despre arta africană.
Într-un viitor mai îndepărtat visez să iau iniţiativa înfiinţării muzeului african în Bucureşti sau cel puțin un centru pentru studii africane.
Am o aşa-zisă colecţie de nasturi, secretul este că într-o cutie mică încap vreo câteva sute de nasturi! Unii ajung cusuţi pe poşete sau broşe, iar unii chiar şi în tablouri. Pasiunea pentru handmade a început de la câteva haine pe care nu le mai purtam, care treptat au devenit broşe, dăruite ulterior prietenelor.
Am descoperit fimo-ul, un material de modelat și, deși mi-a fost puţin greu la început, până să iasă ceva bun, am ars câteva materiale, dar evident asta face parte din procesul creației . Am citit mai mult despre fimo şi în cele din urmă am reuşit să le dau de cap. Mi-am cumpărat mai multe materiale şi am început să croiesc traiste la mașina de cusut. Îmi place să dăruiesc broşe şi cercei drept cadouri. Astfel mi-am creat și o pagină de Facebook: ArtiZenMade-Handmade, unde postez toate creațiile .
Îmi place să fac câte puțin din fiecare. Deși se spune că mai bine faci un singur lucru, dar bun, eu înclin să experimentez pentru a-mi lărgi orizonturile.
Știu că ai avut și o expoziție anul trecut. Cum a fost primită de public?
Anul trecut în iulie am avut prima expoziţie de pictură, colaje şi fotografie care a avut loc la “Fundaţia de Tineret” a Municipiului Bucureşti. Combinaţia între pictură, fotografie şi colaje acum mi se pare prea mult pentru public, însă a fost prima expoziţie si am simţit nevoia să arăt cît mai mult. Expoziţia a ieşit bine, mulţi au fost plăcut surprinși de pasiunile mele. Expoziția a fost alcătuită în total din 70 de fotografii, 20 de pânze şi 10 colaje.
Ce planuri de viitor ai în această direcție?
Ca planuri de viitor mi-ar plăcea să mai realizez expoziţii de pictură şi fotografie, dar separat. Pe partea de handmade, aş vrea să particip la târgurile din Bucureşti și într-un viitor mai îndepărtat, mi-aş dori propria galerie în Bucureşti, unde s-ar putea desfăşura expoziţii de tot felul, de la pictură la fotografie sau instalaţii. Una din ideile de bază ar fi promovarea tinerilor pasionaţi şi talentaţi, care nu au neaparat studii în domeniu artelor.
Ești absolventă de limbi străine, cum reușești să îmbini cele două arte? Deși lucrezi într-un alt domeniu, te-ai gândit să practici această ocupație și dincolo de pasiune?
Am absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine în cadrul Universitășii București, specializarea japoneză-germană și momentan lucrez în domeniul financiar pe limba germană, fiind totodată pasionată de pictură, fotografie, handmade.
Important este să îţi faci timp pentru pasiunile tale şi să fii mereu la curent cu tot ce este nou, să experimentezi foarte mult şi să fii deschis la opiniile celorlalţi. Mi-ar plăcea foarte mult să practic această ocupaţie şi dincolo de pasiune. M-aş vedea realizând expoziţii, adunând tineri pasionaţi, venind mereu cu idei. Visul meu este să închiriez una din casele din Bucureşti declarate monumente istorice şi să realizez expoziţii, dar şi cursuri tematice sau alte lucruri care sunt cerute de publicul care trăiește cu cultura pe pâine, dacă mă pot exprima astfel. Sunt convinsă că este nevoie de mai multă implicare din rândul tinerilor în ceea ce privește activitățile culturale, însă trebuie să le dăm o mână de ajutor.
Îți mulțumesc frumos pentru interviu și așteptăm invitația ta la expoziție. Mult succes pe mai departe!
Redactor: Alexandra Mihai Fotograf: Cristiana Salahoru