Astăzi avem plăcerea de a vă prezenta un antreprenor cu experienţă, mai exact o întreprinzătoare. Carmen Mihaela Petrică este economistă de profesie, dar mai nou a devenit designer-ul unor produse foarte interesate, produse datorită cărora ne-a captat şi atenţia. Vă invităm să le descoperiţi voi înşivă, citind despre aventura antreprenorială a acesteia.
1. Povesteşte-ne puțin despre tine: pasiuni, hobby-uri, dorințe.
Numele meu este Carmen Mihaela Petrică, sunt de profesie economist, absolventă de masterat financiar-bancar datorită părinţilor care m-au ajutat şi încurajat pentru că ţineau la etică și morală. Îşi doreau să devin un cetăţean model cu o meserie bine plătită. Eu, în schimb, n-am prea ştiut ce vreau pe parcursul studiilor, dar acum am o traiectorie bine definită şi ţeluri precise. În timpul facultăţii îmi câştigam banii de buzunar din meditaţii pentru copii la limba engleză şi din consultanță în asigurări. După absolvire, văzând ce job-uri se găsesc şi cât de prost aş putea fi plătită lucrând pentru altcineva, am decis să încerc să am propriul business. L-am şi început ulterior, am ales comerţul şi prestări de servicii cu automate de cafea espresso, business din care cred că se poate trăi chiar decent. Îmi doresc în acest traseu care mi-a fost dăruit, şi anume viaţa, să las ceva în urmă, să mă declar fericită pentru că mi-am atins obiectivele, că mi-am hrănit pasiunile, că am creat cât mai multe lucruri după propriile mele idei şi să mă simt împlinită pe toate planurile.
2. Care este motto-ul după care-ți ghidezi viața?
Nu m-am gândit niciodată după care principiu sau motto îmi ghidez viaţa şi acţiunile. Principii şi fixuri am destule, dar fac în general cam tot ce îmi trece prin cap, asta dacă îmi permite conjunctura, buzunarul sau mediul. Cu siguranţă nu cred deloc în a te mulţumi cu ceea ce ai. Consider că în permanenţă ar trebui să înveţi, să te dezvolţi, să experimentezi, să afli lucruri noi. Dacă ne-am fi mulţumit ca şi omenire cu ceea ce aveam, trăiam şi acum în peşteri, nu?
3. Ce înseamnă să fii un tânăr antreprenor în România?
Zona antreprenoriatului în România este destul de complicată şi sunt două variante, după părerea mea. Prima variantă este că poţi avea noroc, cunoştinţele necesare şi resursele trebuincioase ca şi punct de plecare, mai apoi ideile şi capacitatea de a reuşi în ceva frumos, bun şi durabil, sau a doua variantă, cea în care te chinui pentru nimic şi nu reuşeşti deoarece nu ai şansa. Degeaba eşti capabil dacă nu ai cunoştinţe sau noroc şi, de ce nu, şi banii necesari unei investiţii. Sunt foarte mulţi antreprenori desconsiderați care se chinuie şi ar trebui încurajaţi şi ajutaţi, dar din păcate, nu multă lume apreciază lucrul muncit cu pasiune, ci preferă lucruri de serie, ieftine. Mai există şi segmentul antreprenorilor care produc aceleaşi lucruri, căci vorba aceea, este loc sub soare pentru toată lumea (evident valabil şi în business-ul cu cafea).
4. Ne poți descrie pe scurt, în ce constă business-ul tău și care sunt cele mai mari provocări în domeniul în care activezi?
Businessul meu constă în a oferi vânzări, închirieri, service şi aprovizionarea automatelor de cafea espresso, iar acum a venit timpul să îl dezvolt pe cel de-al doilea cu lucruri handmade. Am fost unul dintre norocoşii despre care vorbeam mai sus (ajutorul părinţilor şi şansa, cel mai mare atuu fiind faptul că tatăl meu se ocupă de service-ul automatelor). Cât despre provocări, cred că ai parte zilnic, niciodată nu îi poţi mulţumi pe toţi, dar ai parte şi de colaborări fructuoase, ai şansa să întâlneşti oameni minunaţi cu care păstrezi relaţii. Mă străduiesc mereu să mă fac plăcută şi să mențin locaţiile şi clienţii cât mai mult timp posibil şi intenţionez să pliez modelul de succes şi pe business-ul cu lucruri handmade.
5. Care este cea mai mare satisfacție în business-ul pe care îl ai?
Cea mai mare satisfacţie pe care o am în momentul de faţă este când cineva spune: „cea mai bună cafea din zonă de la cea mai tare blondă” sau când întreb clienţii dacă sunt mulţumiţi şi dacă funcţionează aparatul fără probleme, iar ei îmi răspund: „Da, bravo vouă!”
Încerc, în prezent, să mă impun şi cu handmade stuff şi cea mai mare satisfacţie în această privinţă este când văd că lucrurile pe care le confecţionez, cu multă pasiune, sunt purtate cu drag, când văd că oamenii cărora le-am dăruit sau vândut un lucru zâmbesc purtându-l, îl apreciază şi se bucură că le conferă o stare de bine. Totul a început de la dorinţa de a-mi achiziţiona un astfel de lucru, o rochiţă cu o inimioară aplicată şi fiind foarte scumpă, 900 RON, am decis să îmi creez singură respectiva aplicaţie şi culmea este că mi-a ieşit. Eu îmi apreciez creaţiile şi le consider rezistente deoarece sunt cusute şi nu lipite, cum se găsesc de regulă pe piaţă şi prefer să lucrez cu materiale de calitate comandate, de exemplu, la OMFAL EDUCAŢIONAL. Alt aspect considerat un plus şi un avantaj este faptul că aplicaţiile mele nu sunt lipite direct pe haine, ci se pot muta de pe un lucru sau altul, se coase efectiv pe ce anume vrei să porţi. Mai mult decât atât, sunt de o perfectă simetrie faţă de ce am găsit pe piaţa până acum. Sper ca pe viitor să produc o gamă mai largă, să păstrez calitatea la un preţ accesibil tuturor. Mai multe detalii găsiţi pe pagina de facebook: Carmenittta”s Handmadeimproving Stuff.
6. Pe lângă studii, training-uri şi programe, ce calităţi ar trebui să mai aibă un om sau o echipă atunci când vrea să-şi lanseze o afacere?
Să fie un bun manager, să ştie să vândă, să aibă tehnicile de vânzare bine puse la punct, să ştie să motiveze echipa sau colegii cu care intră în contact, să se documenteze şi să se informeze cât mai mult în orice domeniu. Din păcate nu prea este ţara potrivită, statul nu prea ajută tinerii, însă, dacă ai puţin noroc şi eşti în stare să aduci pe piaţă produse sau servicii de calitate la un preţ rezonabil, ai cele mai mari şanse să reuşeşti.
7. Când ți-ai lansat iniţiativa, te-ai lăsat ghidată de cărţi, studii sau ai ținut cont de greşelile altor antreprenori, încercând astfel să le eviți?
Am ţinut cont de orice idee, sfat sau informație pe care le-am considerat eu utile. Încerc să dezvolt acum business-ul cu handmade în paralel cu cel de automate de cafea pentru a vedea unde pot ajunge. Îmi surâdea ideea de a coase, de a transforma şi a crea lucruri, dar ezitam deoarece lumea nu apreciază și de multe ori ești catalogat altfel doar pentru că ai răbdarea necesară să creezi. Câţiva amici m-au încurajat, astfel încât m-am apucat de treabă. Pasiunea mea trebuie hrănită, iar marea mea bucurie şi satisfacţie este când am un produs finit care a prins contur fără să îl fi vizualizat.
8. Care este cel mai mare risc pe care ți l-ai asumat ca om de afaceri?
Riscuri îţi asumi mereu. Tot timpul cumperi şi beneficiezi de produse sau servicii care vin cu riscul aferent, mai mic sau mai mare. Deseori sunt criticată şi privită sau judecată greşit, dar asta nu mă face să mă abat de la dorinţele, ideile şi ambiţiile mele. Poate am pierdut de-a lungul anilor datorită faptului că nu mi-am asumat riscuri, chiar am prieteni care glumesc mereu pe seama asta, spunând că nu aş cumpăra niciodată şi nu aş vinde fără factură. Este mai bine să eviţi să păcăleşti sau să faci evaziune, deşi este adevărat că nu se merită să fii corect. Totuşi, eu am încredere că nu am achitat în zadar impozite în cei zece ani de business.
9. Ai făcut greşeli? Dacă da, care ar fi cea din care din care ai învățat cel mai mult?
Da, normal, ca orice om. Poate nu am decis mereu ce era mai bun pentru mine în anumite momente cheie dar per total sunt mulţumită de mine şi deciziile luate. Cele mai multe lucruri şi modalităţile prin care poţi reuşi să nu faci greşeli le-am învăţat în perioada facultăţii, în timpul job-ului în asigurări.
10. Care ar trebui să fie măsurile pe care să le ia statul astfel încât un tânăr antreprenor să îşi poată contura o pantă ascendentă?
Să ne încurajeze altfel, să ne scutească pentru început de taxe. Nu am o părere bună despre stat şi despre societatea în care trăim… în mod cert trebuie să reducă impozitele, poate aşa nu ar mai încuraja evaziunea fiscală.
11. Un sfat pentru cei care doresc să îşi creeze din pasiune un business!
Mie una îmi place să combin elemente, până găsesc ceva ce mi se pare deosebit, deşi este foarte greu în prezent să fii original şi inventiv. Cu siguranţă, însă, există cineva pe această planetă care face cam acelaşi lucru cu tine. Dacă ceva te face să creezi şi mai ales există în jurul tău persoane care te apreciază, te susţin, te ajută şi te încurajează în ceea ce faci, să nu renunţi! Încercarea moarte n-are!
Sursă foto: arhivă personală.