Pe Alina Ilioi am cunoscut-o ȋn facultate, unde am avut câteva cursuri comune. E mult spus „cunoscut-o”. Am schimbat câteva cuvinte despre facultate şi despre ce facem fiecare în restul timpului. Mi s-a părut o persoană extrem de deschisă. Am simţit că pot vorbi cu ea despre orice. Apoi ne-am rezumat a ne saluta atunci când treceam unul pe lângă celălalt. Zilele acestea, scroll-ȋnd plictisit facebook-ul, am dat de numele ei. Alina Ilioi urma să îşi lanseze o carte. Foarte tare. Apoi am început să mă interesez despre ce e vorba, am început să îi citesc articolele de pe site şi m-am gândit că un om precum ea, o tânără curajoasă, merită să împărtăşească cu noi experienţele prin care a trecut. Alina a fost îndeajuns de drăguţă să răspundă cititorilor IQool la câteva întrebări despre ea, despre munca sa şi despre cea mai recentă carte lansată, „Te iubesc pe nevăzute”.
- Cum se autocaracterizează omul Alina Ilioi?
Prima întrebare și cea mai grea. Nu prea-mi place să mă autocaracterizez, pentru că sunt conștientă că sunt subiectivă. Însă cu siguranță pot să îți spun că omul Alina Ilioi nu ar fi așa, dacă nu ar fi avut o întâlnire cu Dumnezeu. Credința m-a modelat foarte mult. Mi-a transformat defectele în calități și m-a cioplit astfel încât să devin ceea ce sunt astăzi. Știu că nu ți-am spus poate multe prin asta, dar cei care mă citesc sau cunosc înțeleg ce am vrut să spun.
2. De unde vine pasiunea pentru scris?
Cred că pornește și din copilărie, când adoram să citesc. Nu voiam nici să mănânc, nici să dorm, ci să citesc. Mai apoi, cred că și părinții mei mi-au transmis-o, pentru că am găsit într-o zi niște scrisori de-ale lor și, oooh, au talent și ei la scris! Însă, deasupra tuturor, cred că scrisul vine ca o completare a ceea ce sunt eu. N-aș fi, fără el.
3. Care consideri că este partea cea mai frumoasă în a-ţi exprima gândurile, sentimentele şi poveştile cu ceilalţi oameni?
Că pot să împărtășesc ce simt. Cred că este o binecuvântare să poți să-ți exteriorizezi trăirile printr-o formă de artă, fie ea scris, muzică, pictat etc. De altfel, mă bucur enorm când oamenii îmi spun că i-am ajutat prin ceea ce am scris.
4. Cum ȋţi alegi subiectele?
Ele mă aleg pe mine, mai degrabă. Pur și simplu îmi apar în minte sau fac un click de la ceva ce văd în jurul meu, orice simt. Pur și simplu… vin.
5. Ce face Alina Ilioi în timpul ei liber?
În ce? Ce e timp liber? Glumesc! E un pic subiectivă treaba asta cu timpul liber pentru că eu mai mereu lucrez, îmi place să fac ceva productiv încontinuu, însă în același timp simt că am și timp liber. Atunci când faci ceva cu pasiune, munca ta devine timpul tău liber. Însă mai ies uneori seara cu prietenele la o cafea ca să povestim, îmi vizitez părinții, dacă am ocazia iau un bilet de avion și dau o fugă până la nepoțeii mei ori merg la copiii din Vaslui.
6. De ce „Te iubesc pe nevăzute”? Ce ai vrea să înţeleagă cititorii după ce au parcurs cartea?
Iubesc omul din interiorul tău. Iubesc ceea ce nu văd fizic, inima ta, sufletul tău. De altfel, trebuie să înțelegem că iubirea cea mai frumoasă, din punctul meu de vedere, e atunci când închidem ochii și vorbim cu celălalt și îi vedem sufletul.
7. Iubesc oamenii pe nevăzute?
Nu vreau să dau neapărat un răspuns la această întrebare, ci vreau să îți spun că chiar sper să îi influențeze cartea în acest mod. Să iubească pur, sincer, transparent și inima celuilalt.
8. Cum a fost la lansare?
Din punctul meu de vedere, a ieșit aproape așa cum mi-am dorit. Am insistat mult să fie o lansare mai atipică în care să se pună mult suflet. Asta mi-am dorit. Ca oamenii să plece cu o emoție și un gând. Din feedback-urile primite, scopul a fost atins.
9. Să scrii cărţi, bănuiesc că este un demers destul de greu din toate punctele de vedere. Care au fost obstacolele care ţi-au stat în cale?
Of, m-ai făcut să oftez. Să știi că poate nu este atât de greu să scrii cartea, pe cât de greu este mai apoi să o scoți la lumină. Te lovești peste tot felul de oameni pregătiți parcă să te doboare mai mult decât să te susțină. Gândește-te că lucrezi aproximativ un an la o carte, ca mai apoi să te chinui să-ți scoți măcar costurile, să nu mai vorbesc de acei oameni care nu înțeleg că atunci când alegi să plătești o carte, alegi să susții acel om să continue să scrie. De multe ori am fost surprinsă de mentalitatea oamenilor. Nu i-am văzut niciodată să ceară la farmacie pastile gratis, la supermarket alimente gratuite, însă la cărți… se pare că e văzută altfel treaba.
10. Ce ai vrea să schimbi la tinerii din ziua de azi?
Nu stă asta în puterea mea, însă încerc prin puterea exemplului să transmit ceva. Uneori greșesc, sunt om. Încerc să mă corectez și să îmi asum greșelile. Cred că aș dori foarte mult să se gândească și la sufletul lor, nu doar la plăcerile de moment. Mi-ar plăcea să îi văd preocupați și de lucruri sfinte…
11. Ce le transmiţi cititorilor tăi, dar şi cititorilor IQool?
Să rămână sinceri față de ei și să continue să iubească. Cu cât încearcă să mulțumească mai multă lume devenind altcineva, cu atât mai nefericiți vor fi. Viața e mai mult decât a fi plăcut de alții. În primul rând trebuie să te placi tu, și să te placă Dumnezeu. Restul… se vor obișnui cu ceea ce ești. Și nu în ultimul rând, iubiți, oameni buni!
Cartea poate fi comandatǎ aici.
Surse foto: arhivǎ personală