Interviu cu Alexandru Chițu sau când nu ai ales să faci fotografie, ci ea te-a ales pe tine

0
2296

Cine mă știe, poate să confirme faptul că atunci când vine vorba despre poze… I’m a bit of a crazy person. But in a good, cute way (I hope). Sunt foarte atentă la detalii (poate prea atentă ar spune unii), pretențioasă și perfecționistă. Deja aud „Hai lasă tu… ce atâta perfecțiune? Pune poza aia și gata!”. No, it doesn’t work that way, my friends. Ce simplu ar fi să fie așa. Dar nimănui nu îi plac lucrurile simple. Prefer să mă agit, să fac 9887654 de poze (which happened) și să îi spun nefericitului care îmi face poze „Oh, încă una și gata!”.

Pe Alexandru Chițu nu am avut ocazia să îl cunosc personal, însă fotografiile pe care le face ajung în newsfeed-ul meu mai ceva decât clipurile cu pisici (și știți cât de multe sunt). Am observat că nu lasă nimic la voia întâmplării, atenția pe care o acordă fiecărei fotografii în parte, iar ca drept dovadă, pozele lui sunt… perfecte (iar aici mă refer la ce consider că înseamnă pentru mine perfect).

tumblr_muwkciEqH11rm4mpho1_500

Nu folosesc acest cuvânt prea des. Dar Alexandru m-a convins datorită pasiunii, devotamentului și respectului pentru ceea ce face ca să poți atinge perfecțiunea. Iar el este exemplul viu că atunci când alegi să faci ceea ce simți și nu te minți pe tine însuți, rezultatul este unul pe măsură. Chiar nu contează câți dintre voi o să spuneți că asta e un clișeu. Citiți interviul de mai jos și o să înțelegeți despre ce vorbesc.

  1. Cum ai ajuns să te apuci de fotografie?

Destul de simplu: începând de la o poveste a bunicului meu legată de pasiunea lui pentru fotografie și continuând ca o foarte mare ambiție.

2. Ce tip de aparat folosești? De ce?

Dețin un Canon 6d pentru că… Full Frame și Wi-Fi. Dar consider obiectivele mai importante decât body-ul.

_MG_0697

Smart-ForTwo4

3. Cu ce stereotipuri legate de fotografi te-ai confruntat?

Să începem de la faptul că fotografia este o artă. Well, artiștii se lovesc de multe ori de faptul că arta e considerată a fi făcută strict din plăcere, ceea ce duce la o prejudecată foarte tristă: aceea că munca depusă de ei este în cantitate neglijabilă față de cea a unui doctor, de exemplu. Munca fotografilor este percepută ca rezumându-se la cele câteva ore petrecute la ședința foto, însă investiția în aparatură, realizarea unui concept sau editarea nu se iau în calcul. Important este să-ți alegi proiectele pentru care simți că merită să muncești, de la care ai ce învăța și la care tu să obții cel mai bun rezultat.

4. Cum crezi că este privită fotografia în România?

Prea mult pe online și prea puțin în galeriile de artă.

_MG_2836

_MG_2868

5. De ce crezi că toată lumea vrea să devină fotograf?

Depinde ce înțelegi prin cuvântul fotograf. Pasiunea pentru imagine este din ce în ce mai întâlnită, ceea ce mă bucură enorm. Aș fi curios să aud răspunsul unui japonez la întrebarea asta. Fotografia pentru mine reprezintă un stil de viață. Cum să nu și-o dorească mulți? 😀

6. Ce caracterizează un fotograf profesionist?

Din punctul meu de vedere, înseamnă să trăiești din fotografie. Dar a fi profesionist în adevăratul sens al cuvântului necesită zeci de mii de cadre trase și multe experiențe plăcute sau neplăcute în acest domeniu. Ce am observat, în schimb, este că multă lume fuge de termenul „amator” care mie nu mi se pare deloc a avea o conotație negativă. Din contră, acei „amatori” se dedică poate chiar mai mult acestei pasiuni.

_MG_8795fb

_MG_3176

7. Ce te deosebește pe tine de ceilalți fotografi?

Sunt multe puncte forte pe care le dobândești pe parcursul colaborărilor cu oameni de la care ai ce învăța. Dar nu pot să-ți răspund cu ce mă deosebesc eu de alții deoarece răspunsul vine de la privitori și nu realizatori.

8. Pe cine ai vrea să fotografiezi și nu ai apucat?

Nu am idoli sau persoane pe care vreau neapărat să le fotografiez. Mai important pentru mine este să călătoresc și să surprind în imagini diversitatea culturilor și a locurilor care ne înconjoară.

_MG_7198

9. Dacă nu ai fi fost fotograf, în ce alt domeniu ai fi lucrat?

Încă am speranța că m-am născut pentru așa ceva. Nu-mi imaginez un Alexandru Chițu care să facă altceva.

10. Ce sfat ai pentru cei care se gândesc să devină fotografi?

Să nu se lase influențați de cei critici, dar să înțeleagă mesajul transmis de aceștia. Să fie deschiși către noi experiențe și să se lase pradă intuiției. Să învețe cât mai mult și să nu uite că fotografia nu este realizată de către un aparat.

sursa foto: arhiva personală

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.