Interviu cu Alexandra Ușurelu, sau atunci când blândețea poartă un nume

0
505
Interviu Alexandra Ușurelu IQool
Interviu IQool Alexandra Ușurelu

Nu am folosit deloc întâmplător cuvântul „blândețe”. Acesta a fost primul feeling pe care mi l-a transmis Alexandra Ușurelu atunci când am întâlnit-o.

E tare curios cum unii oameni, deși nu îi cunoști, reușesc, prin ceea ce fac, să te copleșească cu o paletă întreagă de trăiri, unele pe care nici tu nu știai că le poți avea. E o fire delicată, o prezență atât de firavă și măgulitoare că face pe oricine să rămână fascinat.

Zâmbetul pe care îl poartă atât de frumos Alexandra Ușurelu pe scenă vine cu o energie pozitivă, iar întregul public se deconectează, fie doar pentru câteva momente, de la orice gând rătăcit prin minte. Și, la finalul spectacolului, parcă ți-ai dori ca teoria relativității lui Einstein să nu se aplice și să te mai bucuri încă puțin de acea clipă.

Suntem tot mai obișnuiți să ascultăm melodii online, ceea ce este ok, dar nimic nu se poate compara cu un concert live.

Întâmplarea face că, într-o seară la Cărturești, a fost prezentă Alexandra Ușurelu. Am pășit, alături de o prietenă, în cel mai deosebit decor pentru un concert. De atunci, m-am declarat cucerită iremediabil de vocea și prezența ei ca artist. Versurile și modul în care interpretează melodiile transmit, fără să îmi dau seama cum, o liniște sufletească pe care o căutăm cu toții.

Am observat în Alexandra Ușurelu un artist complet, pasionat de ceea ce face, și am vrut tare mult să o cunoașteți și voi mai bine. Aflați mai multe informații din interviul de mai jos.

1. Dacă muzica ar fi un cuvânt, care ar fi acela?

Iubire. Pentru că aduce oamenii împreună.

2. Când a început pasiunea ta pentru muzică?

Aveam șase ani, iar în curtea copilăriei mele era un cireș uriaș, alb. Îmi plăcea să mă urc în el până sus de tot. De acolo, de sus, îmi plăcea să privesc Dunărea. Ea lega orașul meu de cel al surorii mele, de care eram despărțită prin forța împrejurărilor. Asta mi se părea că o aduce mai aproape de mine.

Așa am început să-mi doresc să fiu ca o apă care leagă oamenii și astfel am început să cânt. În muzică am găsit cel mai frumos mod de a aduce oamenii împreună.

Interviu cu Alexandra Ușurelu
Interviu Alexandra Ușurelu IQool

3. Cum ți-ai stăpânit emoțiile prima dată pe scenă?

Prima dată când am urcat pe o scenă îmi bătea inima atât de tare, încât, în momentele acelea, mă gândeam doar la cum să fac oare să mai și cânt.

Multă vreme am fost convinsă că nu o să pot urma acest drum al scenei. A durat ceva până am înțeles că emoțiile nu trebuie eliminate, ci că sunt, de fapt, un dar. Oamenii de la concerte m-au convins de lucrul ăsta.

Cu siguranță, sunt o mulțime de artiști cu voci spectaculoase, însă emoția transmisă de fiecare este cea care îi face singulari.

4. Care crezi că este starea pe care o au oamenii atunci când ascultă muzica ta?

Prin muzică încerc să fac oamenii un pic mai fericiți. Încerc să le aduc mai multă liniște, să le aduc aminte de sufletul lor. Sper că reușesc uneori…

5. Cum crezi că sunt priviți artiștii care nu cântă melodii comerciale în România?

Habar n-am. Eu cred că sunt oameni normali, care caută o normalitate în lumea din jurul lor și încearcă să se exprime așa cum cred ei, fără să țină cont de un tipar comun.

Alexndra Ușurelu interviu
Interviu despre muzica Alexandra Ușurelu

6. Ai schimba ceva în parcursul tău profesional de până acum?

Mi-aș schimba uneori anii. Aș fi vrut uneori să sincronizez altfel ceasurile, încât să trăiesc în avans unele experiențe. Uneori trece prea ușor timpul, alteori prea repede.

În schimb, aș alege aceeași cale, același drum. Mi-a oferit mai multe lucruri decât puteam cere.

7. Ce te inspiră atunci când scrii versuri?

Sunt emotivă și, deși am susținut destul de multe concerte până acum, prefer mai degrabă să privesc eu oamenii decât să fiu privită. Prefer să descopăr lumea, s-o admir. E un izvor de inspirație.

În ceea ce privește muzica, sunt un continuu student al ei. Acum descopăr lumea chitarei clasice și sunt absolut fascinată de bogăția de sunete pe care le poate oferi. Îmi doresc ca într-o zi să susțin un concert întreg de chitară.

8. Ți s-a întâmplat ca inspirația să nu vină atunci când aveai nevoie? Cum ai gestionat momentul?

Este foarte greu să o găsești. Cred că toți oamenii au momente de blocaj, în orice domeniu. Cu toții obosim. Inspirația trebuie luată din orice și păstrată bine atunci când apare.

Interviu Alexandra Ușurelu iqool.ro
Interviu Alexandra Ușurelu iqool.ro

9. Ce proiecte pregătești în viitorul apropiat?

Pe 30 ianuarie voi susține concertul simfonic „Am să fiu eu casa ta” în două reprezentații în aceeași zi, de la ora 17:00 și de la ora 20:00, în Sala Mare a Teatrului Național București.

La aceste două concerte Narcisa Suciu este invitata mea specială. Sunt foarte încântată că va veni special în țară pentru a putea prezenta împreună publicului primul nostru cântec în duet. În perioada imediat următoare voi porni într-un nou turneu prin țară, alături de band-ul meu și orchestra de cameră.

10. Care este sfatul tău pentru cei care vor să aibă o carieră în muzică?

Mi-ar plăcea ca toți cei care vor să vină în fața oamenilor prin intermediul muzicii să nu uite că aceștia au cel mai mult nevoie de iubire. Așadar, indiferent de ce stil muzical  adoptă,  ei trebuie să țină cont că muzica este făcută pentru a fi dăruită oamenilor, ca un gest de dragoste față de ei.

Photo credit: Gina Buliga

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.