Înainte să citiți articolul, vă roagă sora voastră să dați un play melodiei „Work” a Rihannei și să o puneți pe fundal. Nu de alta, dar vom lucra puțin. Vom lucra împreună cu Alex Damian, antrenor de fitness, la motivația de a face sport și de a duce o viață cât mai sănătoasă. Call me crazy, dar această voință e pierdută undeva între inconștiența și nepăsarea oamenilor care se lăfăie într-o comoditate debordantă și văd sportul ca pe o activitate mai „extraterestră” decât echipa Barcelonei.
Weirdly enough, sănătatea pare să nu fie o prioritate pentru unii, ținând cont de faptul că nici măcar acest aspect nu e un wake up call care să îi determine să alerge pe bandă cum o fac femeilie după reduceri. Nu o dată mi-a fost dat să aud „Păi vezi tu, la ce bun să duc o viață sănătoasă?”. Ei bine, pentru a evita acest tip de răspuns atât de coerent și argumentat de altfel, m-am decis să îmi schimb eu abordarea.
În ce sens? Ok, uităm de sănătate pentru că… why not? Totuși, există un aspect care poate face diferența. Mersul la sală, sau cum să arăți trăsnet în 1001 de pași îți va modela corpul, iar de fiecare dată când te vei afla în fața unei oglinzi, vei avea reacția lui Dem Rădulescu din filmul BD la munte și la mare: „Ce avem noi aici?”. Iar răspunsul îl vor da toți cei din jurul tău. Cu priviri cochete, admirative și de ce nu poate chiar pline de invidie.
Lotus Sport e sala la care merg de mulți ani și acolo l-am întâlnit pe Alex Damian, un antrenor de fitness care mi-a demonstrat că are toate cunoștințele necesare pentru a-i învăța și pe ceilalți cum trebuie să lucreze în mod corect exercițiile. Da, nu se fac oricum.
Am simțit pe propria piele ce înseamnă să fii complet dezorientat și pierdut în fața unui aparat pe care nu știi cum să îl folosești, sau cel puțin nu în mod eficient. Tocmai din acest motiv se află Alex Damian în sală, pentru a-ți explica procesul și mai ales pentru a te feri de accidentări.
Alex Damian este un antrenor personal, iar discuțiile cu el m-au făcut să realizez importanța unui om care să îți arate ce și cum trebuie să lucrezi pentru a avea rezultatele la care doar visezi. Sau le lipești pe frigider și te rogi la toți zeii ca după ce bagi un Big Mac să arăți precum Ragnar din Vikings.
Am stat de vorbă cu Alex Damian pentru a afla care sunt avantajele unui antrenor personal și ce se poate întâmpla atunci când faci un antrenament de capul tău. Iată ce am aflat.
1. Cum a început pasiunea ta pentru fitness/sport?
În primă fază, am avut ca pasiune „sportul” în general de mic copil. Am încercat diverse activități pentru a vedea ce mi se potrivește mai bine. Am practicat doi ani la Atletism, câteva luni box, fotbal, iar la vârsta de 14 ani m-am apucat de Rugby la echipa L.P.S Focșani, unde am făcut sport de performanță până la vârsta de 20 ani când am terminat perioada de juniorat, urmând să trec la echipa de seniori.
În toată această perioadă, pe lângă antrenamentele de Rugby, mergeam și la sala de fitness. M-am apucat de sală din dorința de a pune câteva kg pe mine pentru că nu eram suficient de masiv, iar acest aspect mă afecta în Rugby, apoi am devenit dependent de „fiare”. Aveam două antrenamente pe zi, pe terenul de rugby și în sala de fitness. La vârsta de 19 ani când am terminat junioratul în rugby, m-am hotărât să-mi iau certificat în acest domeniu și de aici a început totul.
2. Care este motto-ul după care te ghidezi când vine vorba despre sănătate și sport?
„Dorința ta de a te schimba trebuie să fie mai mare decât dorința de a rămâne la fel”.
Sunt de părere că atunci când visezi sau îți dorești o schimbare totul începe cu „eu asta vreau”. Dacă nu ești determinat/ă să pornești spre acest drum nimic nu se va schimba.
3. Care crezi că sunt atuurile unei persoane care alege să facă antrenamentul la sală alături de antrenor?
Nu ai nevoie de niște calități anume pentru a începe antrenamentele alături de un antrenor personal. Trebuie pur și simplu să ai ambiție, perseverență, sinceritate față de antrenor și să conștientizezi faptul că știi pentru ce te afli acolo. Despre asta e vorba, de restul se ocupă antrenorul personal.
4. Cât durează de regulă un antrenament complet și de ce nu e bine să ne supra solicităm?
Din punctul meu de vedere un antrenament complet și complex durează între 45-60 min. Acum depinde pentru ce obiectiv te antrenezi și parametrii efortului: volum, intensitate și complexitate.
5. Care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac oamenii atunci când vin la sală?
În primul rând, cum am răspuns și la întrebarea anterioară despre durata antrenamentului, oamenii au impresia că stând 3 ore în sala de Fitness vor avea rezultate mai bune. Concepție total greșită și ai două variante:
- Nu oferi stimuli mușchiului pentru a avea progres, aici intervine statul de vorbă sau butonarea telefonului în timpul antrenamentului.
- Te antrenezi prea des și nu ții cont de recuperare, ajungând la supra antrenament.
Mai este o problemă cu „mândria”. Preferi să nu întrebi instructorul de sală cum se folosește acel aparat și continui să lucrezi greșit ajungând la accidentări. Pe lângă asta, hidratarea corespunzătoare în timpul antrenamentului a devenit o problemă reală.
6. Ce se poate întâmpla dacă nu facem anumite exerciții corect? Care pot fi consecințele?
Toate exercițiile au o biomecanică de care trebuie să ținem cont, de asta repet, nu ezita să întrebi un antrenor din sală, nu trebuie să-ți fie rușine. Aparatele de forță sunt construite pentru persoane de toate formele și taliile. Trebuie să le ajustezi pentru a ți se potrivi dacă vrei să ai rezultate și să eviți accidentele. De exemplu, prin folosirea unui aparat pentru extensia picioarelor reglat necorespunzător, va apărea solicitarea genunchilor.
7. Care sunt obiceiurile la care trebuie să renunțăm odată ce ne apucăm de sport?
În primul rând, trebuie să-ți formezi un stil de viață sănătos. Renunță la tot ce e rău și te trage spre declin. Lucrează la îmbunătățirea alimentației, asigură-te că ai minim opt ore de somn pe noapte și oferă seriozitate antrenamentelor. Obiceiurile se elimină singure dacă tu îți dorești cu adevărat.
8. Cât de importantă este alimentația pentru sănătate în special pentru cineva care merge la sală?
Aceasta este întrebarea de aur. Alimentația este cea mai importantă când vorbim despre sănătate. Dacă alegi să mergi la sala de fitness, sănătatea reprezintă 70% din progres. Cum am specificat și la întrebarea precedentă, nu căuta „diete minune”: ele îți vor face mai mult rău decât bine. Caută să-ți formezi un stil de viață, renunță la tot ce înseamnă dulciuri, zahăr, prăjeli, sucuri și caută să- ți iei macro nutrienți și micro nutrienți din alimente de calitate.
9. În mod realist, în cât timp trebuie să ne așteptăm să vedem rezultate odată ce ne-am apucat de antrenament în mod regulat?
Rezultatele apar în funcție de cum oferi seriozitate antrenamentelor în sala de Fitness, iar acasă celorlalți parametrii, alimentație și recuperare.
Sursă foto: arhivă personală.