Adriana Şandru este o tânără cu iniţiativǎ şi un blogger activ încă din 2012. Studentă în ultimul an la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București, Adriana a devenit cunoscută publicului larg printr-o scrisoare adresată Mihaelei Rădulescu, scrisoare în care a criticat atitudinea acesteia faţă de o tânără participantǎ la emisiunea „Românii au talent”. Scrisoarea, publicată pe blogul personal, a stârnit un val enorm de aprecieri, concretizate în like-uri, share-uri şi un număr impresionant de vizitatori unici. Pe lângă aprecieri, au fost şi destule persoane care au criticat iniţiativa Adrianei, invocând o serie de scenarii şi conspiraţii. După ce a fost pentru prima dată în direct la o televiziune, Adriana ne-a răspuns la câteva întrebări despre ceea ce a trăit în ultimele săptămâni.
1.Cum ai descoperit pasiunea pentru scris?
Pasiunea pentru scris am descoperit-o după ce am început să urăsc matematica. În generală, deşi scriam tot felul de poezii, bancuri şi ţineam jurnale în care scriam diverse texte, eram pasionată de matematică. Eram cea mai bună din clasă, mergeam la olimpiade şi tot felul de concursuri şi eram foarte mândră când profesorul meu de matematică, de atunci, mă aprecia pentru cum mă descurcam la materia predată de el.
Când am ajuns în liceu, din diferite motive, nu mi-a mai plăcut matematica. Nu mai suportam să rezolv exerciţii şi probleme, am făcut pregătire în toţi cei patru ani de liceu şi am început să mă axez din ce în ce mai mult pe alte materii. Biologia mi-a plăcut enorm!
Concret, pasiunea pentru scris am descoperit-o când am început să scriu pe blog (2012) şi să particip cu blogul meu la diferite concursuri pentru bloggeri.
2.De ce te-ai apucat de blogging?
După ce am fost admisă la Jurnalism, m-am gândit că scrisul pe un blog mă poate ajuta să scriu din ce în ce mai bine. Când am început eu să scriu pe blog, habar nu aveam că există o comunitate a bloggerilor, că există evenimente dedicate lor şi că fiecare blogger are o comunitate de cititori.
Eu scriam pentru mine şi încercam să scriu cât de bine puteam, în eventualitatea în care cineva ar fi descoperit din greşeală blogul meu. La început nu distribuiam articolele mele pe Facebook, Twitter şi alte platforme de acest gen. Nu aveam paginǎ dedicată blogului şi nici nu le dădeam oamenilor posibilitatea de a se abona la blogul meu dacă ar fi dorit să facă asta. Habar nu aveam ce făceam! Scriam şi atât.
3.Ai început deja să obții și bani de pe urma blogului?
Am mai scris câteva advertoriale pentru care am fost plătită şi am câştigat câteva premii frumoase la concursurile dedicate bloggerilor. Dar cam atât. Eu nu vreau să am un blog din care să câştig bani, astfel încât să mă întreţin. Asta ar însemna să îmi transform blogul într-o afacere şi să mă transform pe mine într-un produs numai bun de vândut. Şi eu nu asta îmi doresc! Îmi doresc să scriu despre ce simt eu, când vreau eu, fără să mă gândesc că asta îmi va afecta situaţia financiară. Dacă se va întâmpla să câştig pe viitor bani din el, probabil că o să îi investesc tot în blog.
4.Am văzut în descrierea blogului că ai refuzat câteva oferte de joburi destul de atractive. De ce?
Cele două joburi pe care le-am refuzat erau joburi pe care le-aş face oricând cu plăcere. Le-am refuzat pentru că salariul era mic, comparativ cu programul de lucru şi cu cerinţele jobului. Eu mă întreţin singură şi atunci când accept un job, îl accept încercând să mă evaluez cât mai corect cu putinţă. Nu am fugit niciodată de muncă! Am lucrat constant încă din primul an de facultate, iar de când am decis să renunţ la ultimul job şi să mă concentrez pe ultimul an de facultate, simt că nu am stare. Sunt o persoană activa şi pentru mine este foarte important să mă menţin ocupată.
5.Cu ce te-ai ales de pe urma poveștii cu scrisoarea adresată Mihaelei Rădulescu?
Singurul lucru cu care am vrut să mă „aleg” au fost scuzele pe care am considerat că trebuie să le prezinte fetei şi satisfacţia că mesajul meu a ajuns la Mihaela. Mesajul a ajuns, scuzele nu au apărut.
În schimb, m-am ales cu un viral neplanificat, cu oameni frumoşi care m-au încurajat şi mi-au dat o doză mare de încredere în mine, cu oameni care au simţit nevoia să mă urască, fără să mă cunoască, şi cu o provocare. Pentru că sunt relativ timidǎ şi emotivǎ, să merg la emisiunea „Generaţia lui John” a fost o provocare pe care mi-am impus-o. Încerc să lupt cu barierele pe care singura mi le creez şi să fac lucruri care mi se par dificile.
6.Te-ai gândit vreodată că se va ajunge la o asemenea mediatizare a scrisorii tale?
Nicio secundă. Acum aproximativ un an am scris un articol despre o firmă de videochat care m-a chemat la un interviu cu un anunţ fals de angajare. Articolul a fost preluat de două publicaţii online ( ciao.ro – care nu mai există şi b365.ro).
Acesta fost destul de citit (câteva mii de unici într-o zi) şi destul de multe persoane au dat share şi like acestui articol. Când am scris scrisoarea, bănuiam că va fi ceva de genul, dar în niciun caz nu mă aşteptam la ceea ce a urmat.
7.Ce te-a afectat cel mai mult în toată povestea asta?
Cel mai mult m-a afectat ca nu am reuşit să obţin scuzele alea, dar şi că sunt oameni care nici acum nu au înţeles de ce am scris scrisoarea şi care mă acuză de tot felul de lucruri. Peste a doua problemă am trecut şi am acceptat că nu toată lumea o cunoaşte pe Adriana – omul (nu bloggerul cu scrisoarea), că suntem oameni şi că gândim diferit.
8.Ce ți-ai fi dorit să nu faci în toată povestea asta?
Mi-aş fi dorit să nu încerc atât de tare de mult să ofer explicaţii tuturor. Mi-aş fi dorit să am mai multă încredere în mine şi în ceea ce am făcut, să nu mă implic atât de mult şi să nu mă las afectată de mesajele negative, în maniera în care am făcut-o.
9.Care a fost reacția care te-a bucurat cel mai tare în tot conflictul ăsta?
Au fost câteva comentarii şi mesaje care m-au bucurat nespus, pe care cred că o să le înrămez şi o să le citesc atunci când nu o să am încredere în mine. Foarte mult m-au bucurat mesajele profesorilor din generală, din liceu şi din facultate, care m-au felicitat şi m-au apreciat pentru ce am făcut. Reacţia părinţilor mei este, din nou, foarte importantă pentru mine. O reacţie a unui om pe care îl admir m-a bucurat în mod special, dar pe asta prefer să o ţin doar pentru mine.
10.Ce sfaturi le-ai da tinerilor care ar fi dispuși să scrie o astfel de scrisoare deschisă unei persoane faimoase?
Dragi tineri, dacă observaţi că ceva nu este în regulă, nu neapărat în legătură cu o persoană faimoasă, ci în jurul vostru, SCRIEŢI! Profitaţi de libertatea de exprimare, nu jigniţi, ci subliniaţi (într-o manieră cât mai politicoasă cu putinţă) lucrurile care sunt incorecte şi luptaţi pentru valorile pe care le aveţi şi în care credeţi.
Nu ştiu cât veţi reuşi să schimbaţi lucrurile, dar măcar veţi fi mulţumiţi că aţi făcut ceva, că nu aţi fost ignoranţi şi că aţi avut curajul să vă asumaţi modul în care gândiţi.
Sursa foto: 1.Cristian Şuţu, 2. John Cristea