Sunt puțin atipică. Mi s-a mai spus, dar acum „m-a lovit”, să spun așa. Comentariile de genul: „Ce ai tu, cum de nu îți place căldura?!”, „Eh na, nu te cred că nu-ți place ție ciocolata!” mi se păreau a fi mici glume pe care nu le luam în serios. Apoi mi-am dat seama că, atunci când ieșeam cu fetele la shopping, eu nu aveam aceeași reacție când găseam o piesă care să îmi placă. Dacă prietena mea găsea ceva pe undeva și nu reușea să îl cumpere pe moment, era tragedia de pe lume. Și suna cam așa: „Tu ai văzut cât de mișto ar fi venit bluza aia cu colierul ăla al meu?” sau „Nu am mai fost așa tristă de la povestea lui Jack și Rose. Am lăsat eu pantofii ăia superbi acolo, ca să îi poată lua o oarecare!” Asta doar așa, să înțelegeți cam unde bat.

Eu, în schimb, chiar dacă găseam ceva cât de puțin interesant, nu îmi rămânea niciodată gândul la el. Da, știu. O să spuneți că niciodată să nu spui niciodată. Ei, uite, apare din nou un lucru pe care multă lume l-ar considera atipic. Dar eu una spun niciodată.

adrian 1

Bine, cel puțin spuneam. Ideea care e? Că nu vedeam neapărat modele care să îmi dea lumea peste cap. Să simt eu că trebuie tam-nesam să am piesa aia în garderobă. Asta bineînțeles până când, să spunem, soarta a zis „Ia stai așa. Zici tu că nu ți-a rămas gândul la nimic?”. Și întâmplarea a făcut ca într-o zi să dau pe Facebook de cineva care și-a cumpărat un mantou Adrian Oianu și de atunci nu prea mai reușesc nici să clipesc când mă uit la ele. Întotdeauna rămân cu gândul fie la domnișoara sâmbătă, sau cea de luni… sau oricare dintre ele. De mult voiam să aflu mai multe despre Adrian Oianu și munca pe care o face. Și iată că a venit momentul.

1. Ce l-a făcut pe Adrian Oianu să înceapă să creeze haine?

Am fost foarte „afectat”, în sens pozitiv vorbind, de mama mea, care era modelista. Copil fiind, am fost expus la tot acest proces, veneau cliente de-ale ei acasă, eu țineam acele și i le dădeam… eram un mic asistent pentru ea. Drumurile au fost în continuare altele, până am ajuns, mai tarziu decât altii, să realizez că aceasta este menirea mea în viață.

2. De ce ați ales modelele cu imprimeuri tradiționale?

Sunt și am fost mereu preocupat de tradiție, de rădăcinile mele, de propria mea identitate culturală. Deci, tot procesul meu creativ s-a învârtit întotdeauna mai mult sau mai puțin în jurul cămășii tradiționale. Dacă la început am reinterpretat-o, curățând-o stilistic de tot ceea ce era etnic, mai târziu am devenit mai curajos în abordarea mea și am introdus, printr-un proces de reciclare, bucăți cusute manual, autentice, specifice poporului nostru.

La început, când m-am apucat să le adun, marea majoritate a acestora ajungeau să fie cârpe de șters praful sau putrezeau la propriu, dezintegrându-se în cine știe ce ladă veche. Foarte puține fete erau cele care purtau iile vechi de la bunici sau își achiziționau așa ceva. Am început astfel un proces de achiziționare a iilor tradiționale vechi.

adrian 2

O parte dintre ele au o valoare muzeistică, așa că le colecționez pentru a face parte dintr-un viitor proiect. Dintr-o altă parte, recuperez lucrul manual și le reintegrez aplicându-le pe design contemporan. În paralel, studiam foarte mult ornamentica, arta decorativă românească, pe care o aplicăm prin tehnici contemporane de coasere pe rochiile noastre.

3. Ce îl inspiră pe Adrian Oianu atunci când creează?

Mă poate inspira orice. Este foarte greu să numesc acum clar ceea ce mă inspira. Astăzi, mă pot lăsa copleșit de o colecție văzută într-un muzeu din Paris, mâine mă pot inspira din Grădina Botanică din București. Dar substanța principală pentru mine este Satul Românesc.

4. Ce transmite, după părerea dumneavoastră, o femeie care poartă o haină marca Adrian Oianu?

Cred că cel puțin arată sofisticată, curajoasă și autentică. Pentru că poartă un asemenea design, trebuie să fie o femeie foarte inteligentă și o văd foarte, foarte feminină.

adrian 3

5. Pe cine apreciați din lumea modei?

Pe Suzy Menkes. Pentru coloana ei vertebrală, autencitate, profesionalism și o capacitate analitică, care nu taxează, ci încurajează. Suzy Menkes își tratează munca cu foarte multă responsabilitate.

6. Cât de mult trebuie să conteze trend-urile și cât de mult ceea ce ne avantajează?

Eu nu urmăresc trend-urile. Eu fac design atemporal, și pentru mine trend-urile nu sunt importante.

adrian 4

7. Care piesă vestimentară vă place cel mai mult din toată colecția?

Îmi place fiecare dintre ele și niciuna. Este greu să spun. Dacă le-am făcut eu, îmi plac, bineînțeles. Doar că nu rămân îndrăgostit de ele…

adrian 5

8. De ce trebuie să aibă fiecare femeie măcar un palton de Adrian Oianu?

Pot să vă povestesc de ce ar trebui să aibă fiecare femeie o ie în garderobă. Dar câte un mantou Adrian Oianu… nu sunt așa egocentric să cred că ar trebui să aibă fiecare femeie.

adrian 6

Sursă foto: arhivă personală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here