camelia dinuUltima dată v-am prezentat un cursul de formare pentru instructori de la ABC Fitness. Dar ce se întâmplă după ce obținem diploma? Am apelat la Camelia Dinu, unul dintre cei mai cunoscuți instructori pentru copii și nu numai. În cei 17 ani de activitate, a lucrat cu toate categoriile de vârstă, însă cea mai mare satisfacție i-o aduce lucrul cu cei mici. În rândurile de mai jos ne povestește din experiența sa, așa că cei care își doresc o carieră în sport, luați aminte!

Ce înseamnă să fii instructor de aerobic-fitness?

În cazul meu, datorită faptului că am terminat Academia de Educație Fizică și Sport, mi-a fost mai ușor să mă angajez în domeniu, având ca specializare Gimnastica Aerobică; dar asta nu înseamnă că m-am oprit aici. Am participat la numeroase cursuri ale FRSPT(Federația Română Sportul pentru Toți) sau ale altor organizații din țară sau străinătate. Am avut mereu ceva de învățat sau de reamintit din cursurile precedente, lucruri ce trebuie puse în practică. Fiecare instructor de aerobic-fitness trebuie să vină mereu cu ceva nou la oră. Din punctul meu de vedere, cel ce vrea să devina instructor trebuie să urmeze cursurile de bază ale unei organizații din domeniu, unde învață anatomie, psihologie, biomecanică, nutriție, prim ajutor. Nu este floare la ureche! Nu poți zice că îți place și ca simplu practicant, peste noapte, devii instructor. Învățarea se face în timp. Astfel acumulezi experiență, pe care o împărtășești altora.

În prezent, ești profesor de dans și aerobic pentru copii. De ce ai ales să lucrezi cu copiii și nu cu adulții?

De mică, visul meu a fost să devin profă. În lucrul cu copiii, finalitatea aduce satisfacții incomensurabile. Îmi place competiția, iar cu adulții este mai greu să mă prezint la concursuri, festivaluri. În plus, odată ce treci de o anumită vârstă, interesele se schimbă; nu poți ține lângă tine o perioadă lungă de timp un grup de adulți. Ei au alte interese. Însă mă pot lăuda cu faptul că am două sau trei cliente, care de 15 ani m-au urmat pe oriunde m-am mutat cu job-ul, întrucât am lucrat în mai multe săli sportive.

Ce calități trebuie să aibă o persoană care dorește să lucreze cu copiii?

Să fie caldă, calmă, răbdătoare, să știe să se coboare la mintea copiilor, astfel încât, prin cuvinte simple și joculețe, să le capteze atenția, să-i încurajeze și să-i atragă; o figură plăcută, drăguță, iubitoare, însă trebuie să știe să mențină și distanța pentru a putea căpăta respect din partea copiilor.

Știm că ești și coordonatorul unei trupe. Spune-ne mai multe despre ea!

Da, am înființat Școala de Dans SobiS în urmă cu 17 ani, când eram la liceu. În trupa inițială erau șase fete, dintre care una eu, care coordonam activitatea. La început făceam doar dans modern. Terminând facultatea, mi-am dat seama că domeniul în care voi activa este unul larg: dans latino, contemporan, de caracter, gimnastică aerobică, fitness. A urmat formarea a mai multe grupe de copii, în funcție de vârstă. Am început să lucrez cu copii de la clasa a II-a, însă ușor, crescând în activitate și acumulând experiență, am acceptat la clasă și copii de patru ani. Azi școala cuprinde aproximativ 150 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 20 de ani. Particip cu trupa la foarte multe spectacole, concursuri și festivaluri. Ne puteți urmări activitatea pe scoaladedanssobis.com.

colaj

Ce clase predai acum?

Clasele pe care le predau sau pe care le pot preda sunt cele de step, step tonifiere, cardio tonifiere, Rebound AAS, Kangoo Jumps, Zumba.

Ești o persoană foarte activă, ambițioasă și energică! Unde te pot găsi tinerii care doresc să facă mișcare împreună cu tine?

Mulțumesc! Toți cei care doresc să lucreze cum mine sunt așteptați cu drag la complexul sportiv Lotus Sport, marți și joi, de la 17:30, la clasele de Cardio&Tone, respectiv Step&Tone. Programul pentru copii este flexibil pe timp de vară, așa că cel mai bine este să urmăriți pagina de Facebook a trupei: http://facebook.com/trupa.sobis.

Ce ai vrea să le transmiți studenților care, deși nu urmează cursurile Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport, se gândesc la o carieră în domeniul sportiv?

Meseria de instuctor sportiv trebuie să implice o pasiune pentru a o putea face cu drag și pe termen lung. Trebuie să aibă un curs de bază neapărat; sunt multe persoane care se consideră mari instructori după ce fac un curs de Zumba, de exemplu, dar de fapt sunt pe dinafară. Un instructor adevărat devii în timp; eu încă mai învăț.

Foto: Camelia Dinu

Redactor: Ruxandra Bobleagă