miercuri, ianuarie 19, 2022
Recrutare IQool
AcasăINTERVIU. Alexandra Ușurelu, fata care chiar există: "Am găsit în mine puterea...

INTERVIU. Alexandra Ușurelu, fata care chiar există: „Am găsit în mine puterea de a iubi lumea fără să o văd sau cunosc dinainte”

Astăzi am stat de vorbă cu cel mai bine vândut artist independent din România. O prezență delicată, plină de emoții și trăiri din cele mai frumoase, al cărei glas a reușit să câștige un public numeros într-un timp relativ scurt. Alexandra Ușurelu, fiindcă doar despre ea putem vorbi atunci când rostim cuvântul „emoție”, este tânăra cu voce de aur, revelația muzicii „de suflet” a ultimilor ani, așa cum tot mai mulți admiratori ajung să concluzioneze.

A apărut pe piața muzicală de la noi în 2015, odată cu lansarea primului ei album, „La Capătul Lumii”. Albumul a fost nominalizat de trei ori, la doar trei luni de la lansare, la categoriile „Cel mai bun debut” ,”Cel mai bun album” și „Cel mai bun duet” în cadrul premiilor muzicale oferite de Societatea Română de Radiodifuziune.  Până în prezent a susținut sute de concerte prin toată țara și merită amintit că Alexandra Ușurelu e cea mai tânără artistă care a susținut două concerte în aceeași zi, cu casa închisă, în Sala Mare a Teatrului Național din București.

Deși nu se apropie nici măcar puțin de trendurile muzicale promovate de cele mai multe posturi de radio, piesele ei dominate de emoție și simplitate și zâmbetul ei sincer oferă o experiență de neuitat celor care merg să o asculte live. După luni de zile în care a stat departe de scenă din cauza pandemiei, Alexandra e pregătită să apară din nou în fața publicului cu noi surprize: lansarea unui nou album -„Fata care chiar există”. Astăzi, de Ziua Îndrăgostiților, o zi aleasă deloc întâmplător, Alexandra Ușurelu, alături de band-ul său, ne oferă un concert online de colecție ce poate fi vizionat din toate colțurile lumii. Bilete pot fi achiziționate de pe iabilet.ro.

Iată discuția cu „fata care chiar există” despre muzică, concerte, cum a afectat-o pandemia de coronavirus, cum își găsește inspirația și ce visuri mai are de împlinit:

Cine este Alexandra Ușurelu în câteva cuvinte?

Fata care chiar există.

Ce fel de copilărie ai avut?

Cred că perioada copilăriei are cea mai mare contribuție în dezvoltarea noastră. Am trăit într-o familie care mi-a oferit multă iubire, iar când părinții s-au separat și îi vedeam separat, am învățat să-i iubesc cu ochii închiși până la momentul în care eram din nou alături de ei. Cred că atunci am găsit în mine puterea de a iubi lumea fără să o văd sau cunosc dinainte, așa cum se întâmplă la concertele mele. Eu mai mult simt publicul decât îl văd.

Nu este o diferență mare între mine – cea de acum – și cea copilă. Cei care sunt cu adevărat norocoși rămân tot timpul copii.

Ești artistul independent care a reușit să se bucure de un succes fantastic în ultimii ani. Aproape 600 de concerte, turnee prin țară, oameni care te adoră pur și simplu și ti-ar asculta piesele fără încetare. Totuşi, până să ajungi aici, care a fost parcursul tău?

La început a părut ușor. Apoi m-am simțit trasă într-un vârtej teribil din care am supraviețuit numai pentru că m-am reîntors mereu la mine și emoțiile mele. Fără ele n-aș fi cine sunt, iar fără munca gigantică și implicarea totală din ultimii ani, nu aș fi reușit să găsesc atât de mult public. Dar dacă n-aș fi mers pe drum ocolit, cât aș fi iubit? Am cântat mult, am cântat chiar și acum, pe perioada pandemiei, online sau cu public, respectând toate regulile. Când totul pare imposibil, pentru mine muzica este normalitate.

Care e procesul creativ din spatele pieselor tale? Cum îți găsești inspirația?

Iubesc să mă las copleșită de măreția naturii, de oamenii care se iubesc, de copiii care-ți întind brațele, de lumea care are grijă ca și Pământul să fie un Paradis, dar cel mai mult iubesc să-i cânt lumii. Atunci sunt cea mai fericită. Tocmai de aceea, concertele, întâlnirile în care pot să le cânt oamenilor și să simt energia lor sunt sursa mea principală de inspirație.

Nevoile mele spirituale au fost mereu mai mari decât cele materiale, nu am nevoie de multe ca să fiu fericită. În perioada aceasta, cel mai mult te afectează că nu pot fi mai des alături de oameni, ca nu poate exista acel schimb de vibrații al spectacolului viu, că nu pot contribui prin actul meu artistic la fericirea oamenilor care îmi indragesc muzica. Pentru mine asta e fericirea pură.

Te-ai descris de numeroase ori ca fiind o persoană emotivă. Cum reușești să-ți învingi teama atunci când urci pe scenă în fața a sute, poate chiar mii de oameni?

Știu că mai puternic decât orice cuvânt, decât orice gest, poate fi un cântec, iar eu iubesc mai presus de orice să cânt.

Ai călătorit mult, în locații care mai de care mai interesante, lucru dovedit de videoclipurile superbe ale pieselor tale. Ne poți spune câteva destinații în care nu ai reușit încă să ajungi, dar ți-ai dori foarte mult?

Anul acesta, cel mai mult îmi doresc să-mi duc noul disc -”Fata care chiar există”- în toată țara, să mă întâlnesc cu publicul meu și să-i cânt.

Cum a fost 2020 pentru tine? În ce mod te-a afectat pandemia?

Deși restricțiile impuse de pandemia de coronavirus ne-au limitat exprimarea, eu am reușit să cânt destul de mult și să rămân consecventă universului meu artistic. Am reușit să susțin atât concerte online, cât și fizice, cu respectarea regulilor. Mai puține decât erau planificate, dar îndeajuns cât să consider 2020 un an câștigat.


Plus că anul trecut am înregistrat un nou album, pe care vreau să-l duc cel puțin la fel de departe cum a ajuns primul meu album, “La capătul lumii”, care se află acum în casele a zeci de mii de români. Este un album concept, înregistrat cu orchestră de coarde și muzicieni remarcabili ai scenei de jazz, un album pe care cineva îndreptat spre comerț nu cred că s-ar încumeta să-l realizeze, în ziua de astăzi. Dar eu m-am bazat mereu pe mai multă muzică decât marketing, iar abordarea aceasta a fost câștigătoare, în cazul meu.

Cum privești tu muzica secolului 21? Ce înseamnă muzică de calitate?

Pentru mine, muzica înseamnă dăruire, nimic altceva.

Ce asculți în timpul tău liber? Ai niște artiști preferați?

Printre artiștii mei favoriți sunt Joni Mitchell, Eva Cassidy, Mircea Vintilă.

Eu, de obicei, ascult muzica ce mă liniștește. Un cântec de pe noul meu album, pe care aș vrea să-l propun spre audiție celor care își iau timp pentru a sta în tihnă, este ”Fata care chiar există”, versiunea acustică.

Ce visuri mai are Alexandra Ușurelu de îndeplinit?

Visul meu cel mai mare este să mă întâlnesc în sala de spectacol cu publicul meu și să cânt. Visez ca acest vis pe care l-am trăit de atâtea ori să nu se termine niciodată.

Așteptăm cu mare interes să aflăm vești despre viitoarele tale proiecte și concerte. Așadar, când te putem însoți din nou la „capătul lumii”?

Se împlinesc 6 ani, deja, de când concertul meu din 14 februarie era cel mai frumos cadou pe care îndrăgostiții din Iași, ori cei veniți special acolo din colțurile țării, și-l făceau anual. Mi-am dorit să nu întrerup tradiția și am ales să îi invit pe ei și pe toți cei care îmi îndrăgesc muzica la un concert special, pe care îl vor putea urmări din toate colțurile lumii. El va include cântecele de pe noul album, dar și câteva favorite din catalogul primului meu album, și va fi cântat în formula de band și cvartet de coarde, alături de o parte din muzicienii care au și imprimat pentru album. Concertul se va putea urmări pe https://alexandrausurelu.ro/.

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular