duminică, decembrie 1, 2024
Recrutare IQool
AcasăComunitateInterogând digitalul - laboratoare open source - dedicate elevilor de liceu

Interogând digitalul – laboratoare open source – dedicate elevilor de liceu

Realitatea tinerilor influențată de mediile digitale. Forme noi de abordare educațională

Asociația Art Media Events Studio – AMES în parteneriat cu WASP Studios a realizat în perioada septembrie – octombrie o serie de ateliere open source dedicate elevilor de liceu. Aceste ateliere au avut loc prin intermediul partenerilor: Liceului Tehnologic “Sf. Apostol Andrei” din Ploiești, Colegiul „Mihail Cantacuzino” din Sinaia și la Liceul de Arte Plastice Hans Mattis-Teutsch din Brașov. Echipa artistică care a coordonat atelierele este formată din: Bobi Pricop, regizor, Andrei Dosa, dramaturg, Oana Micu, scenograf competențe pe modelaj 3D, curatoarea Andreea Capitanescu și echipa artistică a asociației, Mihai Trasnea, Mara Nedelcu, Mihnea Toma, Marian Dumitru, Silviu Neagoe, Pedro Aurelian Gafei.

Mediul digital și trăirea în spațiul virtual sunt în prezent elemente ce nu mai țin de un posibil viitor îndepărtat, ci elemente ce au schimbat contextul paradigmei de conviețuire actual. Aceste medii de socializare reprezintă realități predominante pentru generațiile de adolescenți care au început să își dezvolte abilitățile de socializare, educație și interacțiune prin intermediul diferitelor platforme. 

Cu toate că tendința generalistă, atunci când vorbim despre impactul digitalizării și mediului virtual, este una negativă, prin intermediul proiectului ”Interogând digitalul”, am căutat să să descoperim maniere noi prin care să folosim aceste ”lumi” cu scopuri educaționale. Am căutat răspunsuri plecând de la întrebările: Cum pot fi tinerii activați, prin intermediul scenei digitale, și cum poate arta contribui la rafinarea, utilizarea, întrebuințarea acesteia în scopuri umanitare sau în schimbări pozitive în societate?

Utilizând metode interdisciplinare am oferit tinerilor posibilitatea de a intra în dialog cu artiști, de a descoperi și acumula noi perspective de cunoaștere, abordând astfel și tema sănătății mintale în rândul tinerilor. Obiectivele atelierelor a fost familiarizarea participanților cu arta contemporană prin exerciții practice, creații colective digitale, ateliere-laborator. O prioritate a atelierelor a fost și descoperirea și încurajarea abilităților creative ale participanților, sustinerea capacităților acestora și implicarea lor în viitor în demersuri ce vizează o mai buna cunoaștere și înțelegere a folosirii noilor mijloace de comunicare și exprimare digitală. 

Pe de altă parte, echipa artistică a avut oportunitatea de a aplica tehnici de lucru actuale în vederea unei intervenții interdisciplinare care să ajute la conștientizarea importanței sănătății mintale și la dezvoltarea empatiei și spiritului civic. 

Ca urmare a acestor ateliere, regizorul Bobi Pricop prezintă observațiile realizate. Liceele gazdă au fost încântate de propunerea organizatorilor, iar profesorii au fost deschiși și receptivi la temele propuse, dorind și ei să afle cât mai multe despre componenta digitală ca sursă de interactivitate educațională: 

”În cadrul proiectului, am beneficiat extrem de mult de implicarea cadrelor didactice, interesate să descopere platforme alternative de educație, care apelează la tehnologie pentru a adresa într-un mod extrem de autentic realități sociale acute: relația dintre lumea virtuală și realitate, izolare, bullying, violență etc. Pe de altă parte, proiectul deschide și o conversație despre relevanța anumitor tipuri de pedagogii sau programe școlare în momentul actual, expunându-i pe profesori la noile tehnologii și realități virtuale pe care liceenii le navighează uneori cu mai multă ușurință decât realitățile concrete de fiecare zi. Astfel că a fost o relație de colaborare și de comunicare, din care au avut de învățat și profesorii, mai ales cum să se adapteze la nevoile educaționale ale unei generații cu hiper-competențe digitale.” – Bobi Pricop

Aspectele, legate de relaționare interumană în situații de vulnerabilitate colectivă au reprezentat o dificultate incipientă în cadrul atelierelor. Dar prin exerciții ce activau creativitatea și dinamica de grup, elevii au început să fie deschiși și să dorească să interacționeze într-o dinamică, prezentă și reală: 

Cu toate că experiența din cadrul atelierelor, le-a atras atenția elevilor, spațiul virtual rămâne în continuare mediul preferat de aceștia. Trebuie să înțelegem că lumea digitală și realitatea virtuală fac parte din viața tinerilor, iar automat orice stimul educațional este privit cu un mult mai mare interes comparativ cu modurile tradiționale de educație formală. 

Ei fac parte dintr-o generație pentru care delimitarea dintre real și virtual este destul de flexibilă, sunt granițe fluide, care se întrepătrund. Și consider că orice abordare educațională trebuie să țină cont de aceste aspecte, trebuie să le îmbine, să caute să se adapteze la peisajul emoțional, mental și social al oamenilor cărora li se adresează. Pentru tinerii de azi, experiențele digitale sunt parte din realitate, așa că mi se pare necesar să fie parte și din educație, e esențial ca educația să reflecte interesele, preocupările, pasiunile liceenilor, să fie parte din conversație, nu o zonă separată, izolată de existența lor de zi cu zi. Așa că da, cred că tinerii sunt mai predispuși să reacționeze la stimuli digitali în cadrul educației, pentru că sunt mai aproape de modul lor de a funcționa și de a relaționa în și cu lumea, în general.”  –  Bobi Pricop 

Un element central pe baza căruia am căutat să ne fundamentam cercetarea în cadrul atelierelor open source, a fost munca și colaborarea în echipă. Cum impactează trăirea digitală interacțiunile colective? Sunt percepute forme de izolare socială? Se limitează empatia în interacțiunile interumane? Care sunt trăirile principare resințite în cadrul activităților de grup deschise?

”Vulnerabilitatea pe care o presupune un atelier de tip open source nu este întotdeauna comodă, dar pe noi ne-a interesat să construim un spațiu sigur, în care ei să simtă că se pot exprima. Expunerea permanentă pe rețelele de socializare presupune și o mulțime de reacții, dar de data asta feedback-ul era direct, nemediat și evident că acest lucru a trebuit interogat și observat, a fost necesară o discuție permanentă, despre frici, bariere, limite auto-impuse, teama de bullying, etc., iar asta a reprezentat o componentă esențială a atelierelor: această conștientizare și somatizare a propriilor emoții, deschiderea către ceilalți, cunoașterea și acceptarea de sine, relația cu corpurile noastre ca instrumente de performing și spațiul, mental și fizic, pe care-l ocupăm. Marea provocare a acestor ateliere este să creeze această relație vulnerabilă de deschidere față de emoțiile pe care de multe ori nu știm să le explicăm sau să le gestionăm. Iar făcând asta prin tehnologie, este mai ușor să creăm acea zonă de siguranță, în care presiunea să nu fie atât de mare.” –  Bobi Pricop. 

Credem că prin acest prim proiect de cercetare prin ateliere tip open source deschidem o nouă etapă de interacțiune cu noile generații. Descoperim astfel, noi forme de dialog și modalități de educație, benefice și creative pentru elevi. 

Cercetările și activitatea Asociației Art Media Events Studio – AMES caută să ajute și se ofere ghidaj atât părinților, cadrelor didactice, dar mai ales elevilor aflați în etapele de evoluție către maturitate.

________________________

Producție: Art Media Events Studio – AMES // Co-producție: WASP Studios

Parteneri: Liceului Tehnologic “Sf. Apostol Andrei” din Ploiești, Colegiului „Mihail Cantacuzino” din Sinaia, Liceul de Arte Plastice Hans Mattis-Teutsch din Brașov

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

RELATED ARTICLES

Most Popular