Ți-ai dorit vreodată să efectuezi un stagiu de practică într-o instituție de stat? Visezi la el în continuare, deși nu ai reușit să prinzi un loc la Guvern? Nu intra în panică. Luna septembrie este marcată de startul înscrierilor pentru un program de internship la Camera Deputaților.
Criterii de eligibilitate
Dacă ești student sau proaspăt absolvent, știi bine cel puțin o limbă de circulație internațională și ai cunoștiințe de bază în domeniul IT, poți aplica.
Candidatul ideal pentru internship va mai trebui să aibă expreriență în proiecte ale sectorului civil, abilități de prezentare și argumentare, capacitate de analiză și sinteză și rezultate academice bune. De asemenea, cunoașterea mecanismelor parlamentare va fi și ea un atu.
Când poți să te înscrii?
Între 9 și 30 septembrie 2017 vei avea posibilitatea de a te înscrie. În același timp, o comisie de selecție va analiza toate aplicațiile trimise.
Pe data de 4 octombrie 2017 vor fi anunțati candidații selectați pentru etapa următoare.
Între 8 și 13 octombrie 2017 vor avea loc interviurile și testările. În cadrul acestora, cei admiși vor trebui să prezinte cartea de identitate în original, adeverința de student sau o copie după diploma de licență, masterat sau doctorat.
Întrebările din cadrul testului vor fi concentrate pe domenii precum activitatea Parlamentului, principii constituționale, diferența între executiv și legislativ sau activitatea administrativă a Camerei Deputaților. Nu vor fi însă excluse nici aspectele ce țin de logică.
În urma evaluărilor, candidații vor primi un punctaj. Acesta le va fi de folos pe data de 14 octombrie 2017, când vor fi publicate rezultatele, iar aceștia vor afla dacă se pot califica pentru program.
Deschiderea programului de internship la Camera Deputaților va avea loc pe 16 octombrie 2017. Ea va fi marcată de un tur de orientare și o sesiune de relaționare.
Stagiul de practică se va încheia pe 15 decembrie 2017. Tot atunci, internii vor primi atestate și vor participa la întâlnirea de încheiere.
Ce opțiuni oferă stagiul de practică?
Efectuarea unui internship la Camera Deputaților va fi legată de alegerea unei specializări. Printre cele disponibile se numără:
- Departamentul de studii parlamentare și politici UE
- Departamentul legislativ
- Direcția Social Media
- Serviciul Juridic
- Serviciul Audit
- Direcția de Comunicare și Relații Publice
- Direcția Resurse Umane
- Departamentul Secretariatului Tehnic
- Direcția Generală pentru Afaceri Externe
- Departamentul Economic
- Direcția pentru Tehnologia Informației și Telecomunicațiilor
- Cancelaria Președintelor Camerei Deputaților
Responsabilitățile și cererile fiecărui departament pot fi găsite aici.
Cum și unde poți aplica?
Acesta este formularul de candidatură pentru un internship la Camera Deputaților.
Pentru înscriere nu este necesară folosirea unei adrese Gmail asociată cu numele real. Ea va fi esențială doar după admitere, când va fi folosită drept canal de comunicare împreună cu Facebook.
Care vor fi condițiile de practică?
Internship-ul de la Camera Deputaților nu va fi remunerat. Cazarea candidaților care nu provin din București trebuie să fie asigurată de ei înșiși.
Programul de lucru pentru studenții sau absolvenții angajați este flexibil. Acesta constă în 4 ore/zi, cu posibilitatea de recuperare în cazul neparticipării la activități din anumite zile. Pentru alte categorii, programul zilnic va depăși 4 ore.
sursă info: internship.cdep.ro
surse foto: internship.cdep.ro, cdep.ro