Numărul candidaţilor din România care doresc să studieze în Marea Britanie a crescut cu 10,8%, a comunicat Svetlan Danev de la compania de consultanţă educaţională IntegralEdu, organizator al târgului internaţional World Education, care se va desfăşura pe 22 şi 23 Februarie la Hotel Athenee Palace Hilton din Bucureşti, între orele 10:00-17:00. Conform datelor furnizate de sistemul centralizat pentru admitere din Marea Britanie UCAS, pentru noul an universitar 2014-2015, au fost depuse 2340 de dosare de admitere de către candidaţii din România, ceea ce reprezintă o creştere faţă de anul 2013, când numărul candidaţilor a fost de 2110.

Cu acest rezultat, România îşi păstrează poziţia în top 10 ţări care trimit cei mai mulţi studenţi în Marea Britanie, ca procent din populaţia totală, alături de Germania, Franţa şi Italia. În opinia sa, interesul pentru studiile în Marea Britanie rămâne ridicat în ciuda creşterii taxelor, datorită oportunităţilor de acordare de credite pentru întreaga taxă de şcolarizare, pentru programele de licentă, studenţilor din tările Uniunii Europene. El a comentat că ştirile din presa britanică, cu privire la încetarea subvenţiilor şi împrumuturilor pentru români, nu afectează în nici un fel studenţii admişi în ultimii trei ani sau cei care vor studia în Marea Britanie în viitor.

În cadrul târgului vor fi deschise centre de consultanţă şi de începere a procesului de admitere pentru Danemarca şi Olanda, ţări pentru care termenele limită de aplicare sunt foarte aproape. O a doua şansă de admitere pentru tinerii români va fi oferită de universităţile de top din Marea Britanie, la o lună după expirarea termenului oficial de depunere a dosarelor în Marea Britanie.

Numărul de candidaţi pentru Danemarca a crescut cu 76% şi pentru Olanda cu 57% pentru anul universitar 2013-2014, conform cifrelor înregistrate de „IntegralEdu”. Motivele acestor creşteri constau în programele cu predare în limba Engleză şi studiile gratuite în Danemarca şi oportunităţile de admitere la un portofoliu foarte diversificat de programe în Olanda.

Pentru a ajuta candidaţii pentru Danemarca, târgul va oferi un nou serviciu gratuit «Danish Express», care le va permite tinerilor să parcurgă rapid paşii de înscriere şi să depună dosarul de admitere înainte de termenul limită – 15 Martie. De asemenea, un centru specializat de consultanţă va asista candidaţii pentru studii în Franţa, prin serviciul ”Înscriere la universitate”. În acest scop, ei trebuie să pregătească foaia matricolă pentru clasele 9-11, scrisoarea de recomandare de la un profesor, scrisoarea de motivaţie, să aibă o copie a cărţii de identitate şi un certificat de limbă străină, în cazul în care solicitantul a suştinut deja examenul de certificare.

Pentru prima dată în România vor fi prezente două dintre cele mai vechi şi mai prestigioase universităti britanice – Kings College din Londra şi Anglia Ruskin University din Cambridge, Swansea University din Ţara Galilor, universitatea germană de elită Technische Universitat Chemnitz şi University of Navarra din Spania, clasată de New York Times în top 50 la nivel mondial. La târg vor participa şi unele dintre cele mai populare universităti britanice printre care Coventry University, University of Portsmouth, University of Greenwich, University of Salford, University of Sunderland şi University of Wesminster. Pentru anul universitar 2014/2015, la aproape fiecare dintre ele, au depus dosarul de admitere peste 50 de studenţi români, iar numărul de candidaţi români pentru Coventry University depăşeşte 70.

Toate universităţile participante la eveniment vor prezenta noile programe de studiu şi ofertele de burse pentru studenţi şi masteranzi. Tipul burselor variază între sume de 1000 şi 1500 de lire sterline pe an pentru cei cu venituri mici, până la acoperirea completă a taxelor de şcolarizare pentru cei cu note excelente. Cei care doresc să se înscrie la un program de master specializat pot discuta cu KIC InnoEnergy, care combină cele mai bune programe de studiu în domeniul ingineriei energetice cu competenţe de bază în antreprenoriat  şi programul UE – Centrul Regional de Mediu din România, care acoperă costurile de trai şi studiu pentru cei înscrisi la masterat în universităţi europene de elită, în domeniul resurselor regenerabile de energie.

În cadrul târgului vor fi organizate şi prezentări speciale pentru elevi şi părinţi, care vor furniza informaţii actualizate cu privire la subiecte precum pregătirea din timp pentru o admitere cu succes, redactarea unei scrisori de motivaţie, împrumuturi şi preţuri în Marea Britanie, condiţii de admitere în Danemarca şi Olanda.

Informaţii complete despre programul târgului pot fi găsite pe site-ul evenimentului www.worldeducation.ro, unde se poate face şi înregistrarea pentru participarea la seminarii şi consultaţiile gratuite.

Pentru informaţii suplimentare: Ana Maria Papp, Manager Relaţii cu Parteneri şi Clienţi IntegralEdu – anamaria@integraledu.ro

Comentarii

comentarii