marți, aprilie 16, 2024
Recrutare IQool
AcasăLifeStyleÎnsemnări de licean: Despre efectul de turmă

Însemnări de licean: Despre efectul de turmă

„Așa trebuie, nu vezi? Și X-ulescu a făcut așa, înseamnă că e bine. Nu știu să explic de ce e bine, dar din moment ce toată lumea procedează la fel, propun să ne conformăm și noi.” – modul de gândire tipic pentru exemplificarea unui fenomen des întâlnit în ziua de astăzi. Efectul de turmă.

Imitarea unor comportamente din jur duce la pierderea identității personale. Într-o propoziție, cam asta ar semnifica și ar fi rezultatul efectului de turmă. Acest efect se răsfrânge asupra tuturor, pentru că, vrem, nu vrem, cu toții facem parte din turmă.

Isteria cu brandul Levi’s

Tricourile Levi’s pe care am început să le văd la începutul primăverii și care în prezent îmi zgârie retina m-au îndemnat să abordez această temă. De ce simțim nevoia să aparținem turmei? Cum am ajuns să aparținem turmei și cum putem scăpa de acest efect? Pe mine mă macină de ceva timp aceste întrebări, mai exact de când am observat tendința imitării. Totul a pornit de la vestimentația comună și a culminat cu gesturi și comportamente similare.

Luna trecută mă plimbam prin zona Piața Romană – Universitate și am rămas profund uimită de monotonia vestimentară a trecătorilor. În acea zi mi s-a părut că toată lumea e la fel. Toată lumea poartă aceleași haine, toată lumea străbate aceeași stradă a Bucureștiului, toată lumea vorbește despre aceleași lucruri. Din starea de șoc nu puteam ieși și m-am gândit că ar fi bine să încep să număr. Poate dispare monotonia, poate o să văd puțină diversitate. Nu le mai știu numărul, în orice caz, oameni de toate vârstele purtau mândri mult iubitul tricou „Levi’s. Mi-am zis „Wow! Am lăsat luna mai să treacă și, întorcându-mă într-un trecut apropiat, vreau să vă spun că acum câteva zile experiența s-a repetat. De data asta mă aflam în parcul IOR. Bărbați, femei, copii purtau tricouri albe cu același ‘unic’ mesaj: Levi’s. 

Cei care aveți un astfel de tricou, nu mă înțelegeți greșit. Purtați-l în continuare dacă vă place. Și mie îmi place. Dar pur și simplu cred că nu mai e așa mișto dacă îl vezi la fiecare colț de stradă.

Efectul de turmă e peste tot

Efectul de turmă nu apare doar la nivel vestimentar (asta e cea mai ușoară formă a lui), ci în toate domeniile vieții. La școală, facultate, job, familie. Te lovești de acest fenomen la orice pas, totuși în rândul tinerilor e cel mai răspândit. Ce să facem, suntem ușor de influențat, mai mult sau mai puțin vulnerabili.

Din cauza presiunilor pe care le face societatea asupra noastră prin impunerea anumitor standarde, a luat naștere, apoi amploare acest fenomen. Din dorința de îndeplini aceste standarde, de a atinge perfecțiunea pe care vrea societatea să o atingem, începem să facem compromisuri. Ne lăsăm influențați de cei din jur și, încet-încet, ne transformăm. Nu mai suntem aceiași. Că suntem sau nu conștienți de schimbare, ea oricum se produce.

Câteodată sunt situații clare în care să fim parte din turmă e necesar (e în regulă să procedăm în același mod pentru a atinge binele colectiv). Să luăm un exemplu simplu. Ești în clasă și cineva propune ideea chiulului de frica unei note mici. Multă lume pare interesată, dar 2-3-4 persoane nu doresc să plece din diverse motive (ori nu le pasă de note, ori au învățat, ori pur și simplu nu-și doresc încă o absență). Dar, n-au cum să rămână doar 2-3-4 persoane la oră, așa că vor fi nevoite să plece din clasă la insistențele celorlalți colegi. Vor ceda. Vor face ce face toată lumea. În astfel de situații, efectul de turmă e cea mai bună soluție. Până la urmă sunteți un grup și trebuie să cădeți de acord asupra unui lucru. Să nu luați o notă proastă nu e doar un bine colectiv, ci și unul individual.

Totuși, de cele mai multe ori, efectul de turmă are consecințe pur negative care duc la pierderea identității personale. Merită să devii altcineva doar de dragul atingerii unui anumit nivel de popularitate? Chiar trebuie să faci ce face toată lumea pentru a nu ieși în evidență sau a declanșa diverse conflicte? Are vreun sens să faci pe plac tuturor, fără să te gândești măcar puțin la tine și la valorile în care crezi? Ți-e teamă că vei fi arătat cu degetul, că ți se va pune o anumită etichetă socială, astfel preferi să stai în mulțime și să nu mai ieși de acolo. Și îți găsești un model. O sursă de inspirație. Începi să preiei din stilul vestimentar, din comportamentul și atitudinea modelului, gândindu-te că vei avea și tu succes îmbrăcat așa și cu un astfel de comportament.

În majoritatea cazurilor, ne lăsăm influențați de cei din jur în mod inconștient. Adică nici nu ne dăm seamă că imităm. Și e de înțeles, vrem să evoluăm (dar nu cumva involuăm?), să fim apreciați. E mai confortabil. Când ești la fel ca toată lumea, viața se simplifică considerabil. Te simți acceptat în ‘turmă’, simți că ți-ai găsit locul și ești fericit. Dar starea asta de bucurie e atât de fragilă, de superficială. Nu mai bine ești tu?

Efectul de turmă e de neoprit

Niciodată nu vom scăpa de el. Inevitabil vor exista situații în care va trebui să aparținem turmei. Important e să rămânem statornici unui grup de prieteni cu care să împărtășim aceleași valori și principii. Să nu mai încercăm să fim altcineva, să fim noi înșine.

La început am fost șocată și nu înțelegeam cum cineva poate copia pe altcineva fără nici cea mai mică problemă sau jenă, apoi mi-am dat seama că fac exact același lucru. Conștient sau nu, cu toții ne lăsăm influențați. Furăm din identitatea celorlalți ca să formăm o versiune mai bună a noastră. E firesc, dar totul trebuie să aibă o limită. Când nu mai ești tu, e o problemă.

sursă foto: siteminder.com

Ioana Răducanu
Ioana Răducanu
Sunt o simplă liceană care plutește în aerul poluat al Bucureștiului. Timpul liber mi-l petrec în cafenele, mall-uri, în fața laptop-ului, urmărind un film interesant sau citind. Îmi place să scriu, abordez orice temă care îmi stârnește curiozitatea. Nu am găsit nimic până acum care să mă definească mai bine decât plăcerea de a scrie. Astfel, îmi permit să visez la un viitor în lumea jurnalismului, lucrând în redacția unei reviste internaționale. Am venit în familia IQool pentru că vreau să cunosc oameni noi, să îmi îmbunătățesc stilul de a scrie și să mă familiarizez cu munca departamentului de redacție. Altceva, sunt o persoană amuzantă, ador ironia, îmi fac destul de ușor prieteni și dau sfaturi bune, zic eu.
RELATED ARTICLES

Most Popular