Incepe DIPLOMA, festivalul national al tinerilor artisti!

Incepe cea de-a sasea editie a festivalului DIPLOMA, un proiect initiat de The Institute si inspirat de UniCredit Bank. In intervalul 11-20 octombrie, vizitatorii au ocazia sa admire peste 120 de lucrari ale absolventilor de facultati creativ-vocationale din Romania, promotia 2019, in cladirea monument istoric de pe Str. C.A. Rosetti nr. 3 (Piata George Enescu), redeschisa cu aceasta ocazie pentru publicul larg. Vernisajul expozitiei are loc vineri, 11 octombrie, incepand cu ora 19:00, si este inclus in circuitul Noaptea Alba a Galeriilor – NAG. DJ set pregatit de Vlad Dobrescu. Accesul este gratuit.

Festivalul DIPLOMA prezinta cele mai bune lucrari de absolvire ale viitoarei generatii de artisti si creativi, precum artele plastice, artele decorative, arhitectura si designul, inainte ca autorii lor sa devina celebri. In plus, este o oportunitate pentru creativi de a avea un prim contact cu piata de arta si cu mediul profesional la care aspira.

Turul expozitional include lucrari de Arhitectura, Arhitectura de Interior, Urbanism, Design Grafic, Design Industrial si Design de Obiect, Fashion, Pictura, Sculptura, Arta Murala, Arte Textile, Ceramica – Sticla – Metal, Grafica sau Foto-Video.

Designul expozitiei este semnat si anul acesta de Attila Kim Architects.

Selectia proiectelor este realizata de un board creativ care reuneste in acest an peste 40 de seniori in domenii creative: arhitecti, designeri, galeristi, manageri culturali, urbanisti, fotografi, stilisti, redactori, antreprenori, graficieni, profesionisti activi si dedicati ariei lor. Mai multe detalii despre acestia se gasesc aici.
Festivalul include si o serie de conferinte, Diploma Talks, organizate anul acesta sub forma de panel, dar si un atelier de stickere imprimate prin tehnica linogravurii sustinut de artista Maria Balan, realizat in colaborare cu platforma feeder.ro. Conferintele Diploma Talks sunt dezvoltate alaturi de Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu si Ordinul Arhitectilor din Romania.

In plus, pentru a marca parteneriatele strategice cu universitati de profil importante din Romania, DIPLOMA 2019 include trei expozitii capsula dedicate Universitatii de Vest Timisoara – care marcheaza 75 de ani de existenta, Universitatii Nationale de Arte Bucuresti (UNArte), care aniverseaza 50 de ani de la infiintarea primei sectii de invatamant superior de design in Romania si Universitatii de Arte si Design Cluj Napoca (UAD), care sarbatoreste la randul sau 25 de ani de Gala UAD Fashion Design.

Mai multe informatii despre DIPLOMA sunt disponibile pe diplomafestival.ro

Programul complet al DIPLOMA 2019:

Vernisaj DIPLOMA 2019 // 11 octombrie 19:00 – 01:00

@Strada C.A. Rosetti nr. 3 (Piata George Enescu)

Vernisajul expozitiei este inclus in circuitul Noaptea Alba a Galeriilor – NAG. Accesul este gratuit.

DJ set pregatit de Vlad Dobrescu.

Van Printoteca: print pe textile pe loc cu lucrarile expuse ale patru dintre participantii la festivalul DIPLOMA 2019 – Alisa Maria Matei (Z1/Z7), Bogdan Craiu (Tom in limbo), Mathias-Ovidiu Bar (Société Impromptu) si Miruna Gheordunescu (Pofta de Nimic).

Expozitia centrala DIPLOMA 2019 // 12-20 octombrie

@Strada C.A. Rosetti nr. 3 (Piata George Enescu)

Spatiul central va functiona ca zona de socializare pe toata perioada in care expozitia va fi deschisa publicului, in intervalul orar 12:00 – 22:00 in timpul saptamanii si 10:00 – 22:00 in weekenduri.

DIPLOMA Talks // 14-16 octombrie

 

14 octombrie, 11:00 – 14:00, Anatomia unui business creativ

@Universitatea de Arte si Design Bucuresti, Calea Grivitei nr. 28. Inscrierea gratuita aici.

Adresata studentilor si tinerilor absolventi de arte aplicate, conferinta moderata de designerul Carla Szabo va prezenta o serie de exemple si retete de business-uri creative din Romania, dar mai ales secretele anatomiei unui business de succes: de la strategii de marketing si pricing, pana la comunicare, distributie sau cum se face un business plan.

Conferinta ii aduce in fata tinerilor artisti pe Andreea Tron (fondator Atelier Tron), Elisabeta Gedo (fashion editor Glamour), Florin Cobuz (co-CEO NOD Makerspace), Laura Calin (fondator V Fair), Mihaela Glavan (fondator Mihaela Glavan) si Mirela Bucovicean (fondator Molecule F).

15 octombrie, 11:00 – 14:00, Piata de arta

@Universitatea de Arte si Design Bucuresti, Calea Grivitei nr. 28. Inscrierea gratuita aici.

 

O conferinta dedicata tinerilor studenti si absolventi de arte, interesati sa afle, direct de la specialisti, despre cum functioneaza piata de arta din Romania, care este specificul acesteia, dar mai ales cum si ce pot face pentru a intra rapid in acest univers.

Conferinta este sustinuta de Carmen Casiuc (curator), Ioana Ciocan (director Art Safari), Mihai Zgondoiu (artist, curator), Roxana Gamart (fondator MOBIUS Gallery) si Suzana Dan (fondatoare Noaptea Alba a Galeriilor).

16 octombrie, 16:30 – 19:00, Modalitati de exercitare a meseriei de arhitect

@Sala Frescelor, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Str. Academiei 18-20. Inscrierea gratuita aici.

Conferinta se adreseaza tinerilor studenti si absolventi de arhitectura si urbanism si isi propune sa le prezinte acestora o serie de oportunitati si posibilitati la inceput de drum, precum si sa stabileasca aspecte pragmatice legate de stagiul de practica si modalitati alternative de exercitare a meseriei de arhitect.

Moderator va fi Raluca Munteanu, arhitect si vicepresedinte OAR. La discutie vor lua parte arhitectii  Anca Cioarec si Brindusa Tudor (Stardust Architects), Irina Melita (partener Poster, vicepresedinte OAR Bucuresti),  Iulia Stanciu (fondator STARH, presedinte CNADS OAR, profesor UAUIM) si Justin Baroncea.

Conferinta face parte dintr-o serie de proiecte dedicate tinerilor arhitecti semnate de Ordinul Arhitectilor din Romania.

Atelier de stickere imprimate prin tehnica linogravurii cu Maria Balan, by feeder.ro x DIPLOMA //  17 octombrie, 16:00 – 18:00.

@Strada C.A. Rosetti nr. 3 (Piata George Enescu).

 

Inscrierea gratuita se face la feeder@feeder.ro, cu numele participantului, adresa de email si numarul de telefon. Sunt disponibile 14 locuri.

 

Atelierul urmareste explorarea artei ca mijloc de regenerare urbana, folosind street art-ul pentru a semnala locurile preferate din Bucuresti, orasul devenind astfel o panza colectiva.

 

Totodata, workshop-ul are ca scop incurajarea exprimarii individuale si facilitarea dialogului. Oricine este binevenit, indiferent de abilitatea artistica. Atelierul este organizat in colaborare cu platforma feeder.ro.

 

Closing Party DIPLOMA x feeder.ro // 19 octombrie 18:00-23:00

@Strada C.A. Rosetti nr. 3 (Piata George Enescu)

 

18:00-20:00 – Piktor (DJ set) & Irina Mocanu (live painting)

20:00-23: Eirwud Mudwasser (DJ set)

 

Sunday Wrap-up DIPLOMA // 20 octombrie

@Strada C.A. Rosetti nr. 3 (Piata George Enescu)

 

In contextul festivalului au loc si o serie de evenimente conexe, menite sa apropie un public cat mai numeros de creatiile, lucrarile si conceptele semnate de tinerii artisti.

 

Pop-up Shop DIPLOMA x Printoteca // 08-19 octombrie 12:30-20:00

@Lipscani 3

 

Patru tineri artisti participanti la DIPLOMA 2019 isi transforma lucrarile selectate in expozitie intr-un #printbun la Pop-up Shopul DIPLOMA X PRINTOTECA: Alisa Maria Matei (Z1/Z7), Bogdan Craiu (Tom in limbo), Mathias-Ovidiu Bar (Société Impromptu) si Miruna Gheordunescu (Pofta de Nimic).

 

Meet&Greet cu tinerii artisti la Printoteca, 8 octombrie, 17:00-20:00.

Expozitie Bianca inainte de Bianca Mann // 28 septembrie – 25 octombrie 09:00-18:00

@UniCredit Tower, Bulevardul Expozitiei 1 F

Expozitia personala a Biancai Mann, o artista contemporana foarte apreciata, ale carei lucrari au fost prezentate pentru prima data in cadrul proiectului DIPLOMA 2015, cand a expus instalatia PERSONA, urmareste traseul artistic si principalele etape prin care aceasta s-a dezvoltat si remarcat. Expozitia include o selectie de proiecte si lucrari pe care artista le-a dezvoltat in ultimii ani alaturi de galerii sau festivaluri de arta de prestigiu.

Bianca inainte de Bianca Mann, un proiect The Institute inspirat de UniCredit Bank si realizat cu sprijinul Galeriei Mobius, este o demonstratie a importantei si necesitatii sustinerii viitorilor mari artisti ai Romaniei.

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati: Ana Paun, ana.paun@institute.ro, 0723 750 722.