Cea de-a patra ediție a Festivalului de Film We Art Water, organizată de Fundația We Are Water, a debutat cu prezentarea noului juriu, în cadrul ediției cu numărul 65 a Festivalului Internațional de Film San Sebastian.
Festivalul de Film We Art Watereste o competiție internațională de scurtmetraje,născută din dorința de a descoperi și răsplăti persoanele care, prin talent și dedicare, pot realiza producții cinematografice ce duc la creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește problema risipirii apei pe plan mondial. Obiectivul principal al Fundației este de a lupta pentru această cauză prin proiecte creative ce tratează subiectul.
Înscrierile pentru competiția de scurtmetraje pot fi făcute prin intermediul site-ului oficial al Fundației – www.wearewater.org – în perioada 3 octombrie 2017- 2 aprilie 2018. Toate filmele înscrise trebuie să aibă ca temă„apa și canalizarea” și să se încadreze ca durată între unu și trei minute. Competiția are trei categorii: micro-ficțiune, micro-documentar și micro-animație, iar fiecare dintre acestea are un premiu de 3.000 euro. În plus, voturile publicului vor oferi participanților posibilitatea de a obține un premiu de popularitate, de 1.000 de euro.
Printre membrii juriului de anul acesta se numărăpersonalități celebre, precum Leonor Watling, actriță și cântăreață; Úrsula Corberó, actriță; Pablo Rivero, actor; Irene Escolar, actriță și câștigătoare a premiului Goya pentru cea mai bună actriță; Conchita Casanovas, critic de film la Radio Nacional de Espana; Yvonne Blake, Președinteal Academiei Spaniole de Artă și Științe Cinematografice, realizatoare de figurine, câștigătoare a patru premii Goya și a unui premiu Oscar; Sergio și Javier Torres, bucătari distinși cu o stea Michelin; Rosana Tomás, producatoare de film din Los Angeles; precum și reprezentanți ai diferitelor instituții, cum ar fi Carlos Jiménez, Desk Officer la Centrul Regional de Informare al Națiunilor Unite – UNRIC; și Xavier Torras, Directorul Fundației We Are Water. Aceștia vor avea ca principală responsabilitate selecția scurtmetrajelor participante la competiție, precum și alegerea marelui câștigator al acestei noi ediții a Festivalului.
În cadrul evenimentului de lansare de la Festivalul Internațional de Film San Sebastian, din Spania, a avut loc și premiera exclusivă a scurtmetrajului „El hombre de agua dulce”, realizat de regizorul Álvaro Ron și producătoarea Rosana Tomás, în colaborare cu Fundația We Are Water. Scopul principal al acestui proiect este acela de a oferi vizibilitate în ceea ce privește problema secetei, totodată cu importanța utilizăriiinteligente a apei. De asemenea, pelicula reprezintă un element inspirațional pentru participanții de la a patra ediție a Festivalului.
Directorul Fundației We Are Water, Xavier Torras, a declarat în cadrul evenimentului că „potrivit Organizației Națiunilor Unite, 2,4 miliarde de persoane nu au acces la instalații sanitare adecvate, iar în multe cazuri nu consideră că acest lucru reprezintă o problemă. Industria cinematografică este un canal universal, capabil să crească gradul de conștientizare și chiar să educe în ceea ce privește cultura apei și importanța existenței unei rețele de canalizare, elemente de bază pentru ca oamenii să aibă o viață demnă”.
După succesul edițiilor anterioare, Festivalul de Film We Art Water se prezintă caun eveniment de referință pe plan mondial, având misiunea de a răspândi și crește gradul de conștientizare a problemelor legate de apă și salubritate din întreaga lume, prin intermediul industriei cinematografice.
Cea de-a treia ediție a Festivalului de Film We Art Water a reunit 1.500 de participanți proveniți din 88 de țări. Scurtmetrajele din cadrul competiției au provenit din țări precum Columbia, Marea Britanie, Spania, India, Venezuela, Argentina, Bulgaria, Peru și Mexic, dar și în Azerbaijan, Bangladesh, Bolivia, Brazilia și Canada, printre altele.
Asemenea edițiilor precedente, proiectele finaliste vor fi distribuite prin platforme variate, precum pagini web și rețele de socializare sau vor fi reproduse în Galeriile Roca din Barcelona, Madrid, Lisabona, Shanghai și Londra.