Acum o săptămână, în sala mare a Teatrului independent unteatru a fost repusă în scenă o piesă interesantă, cu temă politică. „Înapoi în iarnă”, scrisă și regizată de Andreea Cristina Borțun, a mai fost jucată și în februarie 2018, de data aceasta, însă, având un nou concept vizual, adică modificându-i-se afișul.
Doi frați încearcă să supraviețuiască într-o Românie revoltată
Ea dorește să-și schimbe viața. El fuge de realitate pentru a nu fi rănit. Amândoi caută să înțeleagă cine sunt. „Înapoi în iarnă” este un spectacol care urmărește drumul căutării identitare a doi frați care încearcă să se întoarcă la origini: în provincie, în satul în care au copilărit, în iernile României în tranziție. Relația dintre cei doi tineri este profund afectată de lucrurile care se întâmplă în spațiul public: nemulțumiri și proteste interminabile (anti-corupție, LGBT, anti-LGBT). Ascensiunea și căderea politică a tatălui lor îi determină să își pună tot felul de întrebări. Răul se moștenește? O să devenim părinții noștri? Suntem gata de revoluție?
Este una dintre puținele piese cu temă politică pe care le-am văzut. Deși ne este prezentat un univers fictiv (într-adevăr, inspirat de jurnalul ținut de bunicul autoarei în 1991, însă acțiunea e concepută de Andreea Borțun), „Înapoi în iarnă” vorbește despre situația actuală a României, atât din punct de vedere politic, cât și social. Proteste, nemulțumiri, un sentiment colectiv de ură, un grad de toleranță extrem de scăzut – nu ai cum să te simți confortabil în timpul spectacolului. E o atmosferă încordată, care te lipește de scaun și îți forțează simțurile să se concentreze strict pe mesajul replicilor personajelor. Există și momente amuzante, menite să detensioneze și să pună un zâmbet larg pe fețele oamenilor din sală. Totuși, până și în replicile care stârnesc râsete se ascunde o violență mocnită, pe cale să explodeze, dar care nu va exploda niciodată. Avem de-a face cu o brutalitate la nivel moral, mai puternică decât oricare alt tip de violență (fizică sau verbală). Mesajul transmis de actori te rănește, mai mult sau mai puțin. Cert e că nu poți pleca din sală neatins.
Doi frați încearcă să rămână uniți, în ciuda faptului că lumea de afară îi urăște din simplul motiv că tatăl lor e ‘antihristul poporului revoltat’. Cum să îți găsești locul într-o societate care nu te vrea? Cum să ajungi să te cunoști pe tine, apoi pe cei din jurul tău, având numai semne de întrebare și niciun răspuns concret? Piesa are un impact asupra ta. Și cum să te declari neafectat când se vorbește în cel mai direct mod posibil de starea actuală a țării noastre?
Încă nu se știe nimic legat de o viitoare repunere în scenă a spectacolului „Înapoi în iarnă”. Dar, dacă se va ivi ocazia să-l vizionați, nu stați pe gânduri și achiziționați-vă bilete. E ceva diferit față de ce ați vedea la teatru în mod obișnuit. Actorii Cosmina Stratan și Alexandru Ion joacă foarte bine. Pe ea o știm din „După dealuri”, pentru rolul din această peliculă a lui Cristian Mungiu obținând premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal, la Festivalul de Film de la Cannes.
Distribuție apreciată, text cu un mesaj puternic, de maximă actualitate și interes național. Suficiente motive care să te determine să-i acorzi o șansă, părerea mea.
sursă foto: yorick.ro, news.ro.