În mintea lui Bill Gates- De la geniu demonizat la filantrop

0
222

De câteva săptămâni duc un un continuu război despre cum trebuie să-mi petrec timpul liber, în plină pandemie. Până a duce o discuție meta, în a-mi petrece timpul disecând ferestrele pe care le am în program și ce anume este delimitat ca timp liber, am ales varianta ușoară de intra pe Netflix și a mă decide atunci ce să urmăresc. Poate tot din remușcarea că ar trebui să-mi investesc mai bine timpul, am intrat direct în secțiunea de documentare, având de ales între Pandemic și Inside Bill’s Brain. Cel din urmă a câștigat momentan, pentru că înțelesesem cât de actual este Pandemic pentru contextul nostru.

Cel mai mult auzisem despre Bill Gates în cartea lui Gladwell, OutliersFaptul că a fondat Microsoft și că se numără printre cei mai bogați oameni nu mai reprezentă o surpriză, ci cum a ajuns aici. Nu mă așteptam la răspunsul direct și stoic, care de multe ori are un număr magic, pe care-l vedem ca o mantră pe coperta oricărei carte de succes. Încercând să aflu ce îl face pe Bill excepțional, am învățat mai mult ce îl face pe el uman.

Asta este și premisa documentarului, însă față de Outliers, nimeni dintre cei intervievați de Davis Guggenheim nu spune explicit că Bill, ca orice alt om de succes self-made, a avut căruța de noroc de care avea nevoie în copilărie, până să aiba cele 10,000 de ore de exercițiu pentru a deveni printre cei mai buni la ceea ce face. Nu cred că reprezintă un spoiler alert faptul că nici după documentarul acesta nu va afla nimeni o parte din ce îl face pe Bill să aibă succes, ci mai degrabă șirul de întâmplări care l-au făcut pe Bill să fie Bill Gates.

Hamburgeri și diet coke sunt unele dintre lucrurile lui preferate, dacă este pasionat de un subiect, posibil să citească mai multe cărți pe aceeași temă și de obicei nu mănâncă micul dejun. Printre lucurile care mi-au plăcut cel mai mult la acest documentar se numără momentele în care pot să empatizez cu el, să-mi rup ideea de geniu-stereotip, să îl respect pentru deciziile importante, dar și să-l privesc glacial sau cu milă văzând relația eșuată cu mama lui sau stilul de management practicat pe vremea când lucra la Microsoft.

Orice încercare de a juca polițistul bun sau rău o să limiteze tot mesajul documentarului. Desigur, în partea în care a fost acuzat că este monopolist a fost tratată superficial; se vedea că Bill nu este pregătit pentru genul acesta de conversație în documentarul despre viața lui. Cea mai interesantă parte nu s-a focusat pe viața din fața calculatorului, ci pe cea de filantrop în care se dedica cauzelor umanitare care n-au beneficiat de niște lideri repsonsabili gata să-și convingă prietenii miliardari să le încredințeze jumătate din avere pentru o decizie care foarte probabil nu ar eradica poliomielita, încălzirea globală sau numărul deceselor de diaree în țările în curs de dezvoltare.

În mintea lui Bill Gates- De la geniu demonizat la filantropBill & Melinda Gates Foundation este cea mai mare fundație privată de caritate din lume, care se dedică problemelor globale, investind peste 40 de miliarde de dolari pentru eradicarea lor. Banii sigur nu reprezentau o problemă pentru familia Gates, însă ce face fiecare proiect diferit față de abordările clasice de caritate, este faptul că cei doi folosesc banii celor mai bogați oameni din lume și mințile cele mai strălucite pentru a găsi idei sustenabile și inovatoare. Pentru fundația Gates, nu este destul timp să așteptăm zeci de ani până când o solție să fie viabilă, mai ales când vine vorba de probleme ca încălzirea globală, sau alte 12 arii în care lumea poate fi îmbunătățită.

Dacă ți-am stârnit cât de cât curiozitatea, găsești pe Netflix cele 3 părți ale mini-seriei de documentare despre viața lui Bill Gates. Dacă totuși vrei să te uiți la un documentar, însă biografiile nu sunt pe gustul tău, luna asta o să aflii părerea noastră despre Pandemic!

Durată episod: 52 minute

An apariție: 2019

Nota IMDb: 8

Surse info: IMDb, „Outliers” de Malcom Gladwell, businessinsider.com

Surse foto: IMDb, businessinsider.com