In Darkness: Când lumina vine din suflet

0
571

Nominalizat la Oscar în 2012 pentru Cel mai bun film străin, In Darkness este o producție poloneză regizată de Agnieszka Holland. Este un lungmetraj de 140 de minute care abordează veșnicul subiect al evreilor terorizați de naziști în Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, merită o șansă pentru că este inspirat de o poveste reală care te zguduie, pentru că ești martor la orori inimaginabile, la drama personajelor care îndură întunericul când asta e tot ce le-a mai rămas, ca să aprecieze în final lumina.

Fără să fie vreun model de moralitate, Leopold Socha (Robert Wieckiewicz), un muncitor care lucrează în canalele orașului Lvov din Polonia ocupată de germani, hotărăște să ajute un grup de evrei. Acesta îi ascunde în tunelurile subterane împreună cu Szczepek (Krzysztof Skonieczny), colegul său, și îi scapă astfel de intrarea în ghetou. La început îl motivează banii, dar ajunge apoi să își riște viața și siguranța familiei doar pentru a-i proteja.

imagineeee

Filmul prezintă o paralelă între ce se întâmplă în subteran, momentele cumplite de frică ale personajelor la cel mai mic zgomot, disperarea și alienarea din cele 14 luni de stat în beznă și lumea de la suprafață, unde nu se mai întrevăd decât niște resturi infime de umanitate.

Ca și cum am avea nevoie de Dumnezeu pentru a ne pedepsi unul pe altul.

Finalul îți dă lovitura de grație și te lasă cu un nod în gât pentru că asiști la o revenire din morți care te lasă fără cuvinte.

Îți las un link unde Krystyna Chiger, ultima supraviețuitoare din grupul salvat de Leopold Socha, împărtășește publicului fragmente din trecutul ei dureros.

 

Sursă foto: cinemagia.ro