siguranța
sursa: http://www.seawolfliving.com/

La televizor, pe rețelele de socializare, chiar și pe stradă aud acest termen numit ,,feminism’’. Sau de fapt, nu prea. Rareori întâlnesc persoane care să împărtășească același concept sau să nu ridice din sprâncene atunci când mă declar feministă în fața lor. Poate pentru că acest domeniu aparent tabu în România ridică multe semne de întrebare, un subiect ce nu este înțeles și pe departe considerat banal.

Feminismul reprezintă EGALITATE. Nu superioritate și nici violență. Este o doctrină ce promovează afirmarea femeii în societate, luptând împotriva nerespectării egalității de gen și a propriei siguranțe. Mișcările feministe (marșurile din diferite orașe din țară) au rolul de a atrage atenția asupra unor probleme sociale (violență, concediu de maternitate, plata egală etc.), probleme de care se ocupă statul român în aspect teoretic.

Nu, feministele nu sunt o adunătură de fete și femei care consideră că bărbatul ar trebui legat și trimis la cratiță. Și nu, nu își imaginează o lume unde doar ele există, fără vreun urmaș de al lui Adam.

De aceea, pentru a se accentua ideea de afirmare în rândul femeilor, în data de 19 octombrie 2019, de la ora 15:00 a avut loc Marșul ,,Împreună pentru siguranța femeilor!’’, care a pornit de la Piața Universității până spre Piața Victoriei. Acesta a fost coordonat de organizațiile non-guvernamentale din domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor. Marșul s-a ținut și în alte orașe, precum Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

Care a fost scopul?

Scopul nu a fost unul care să instige ură sau violență. A fost unul care oferea siguranță. Siguranță că e normal să oprești hărțuirile sexuale, violurile, jignirile, misoginismul. Că este normal să păstrezi egalitatea între sexe și să apelezi la justiție atunci când libertatea îți este încălcată. Femeile nu ,,și-o cer’’ dacă aleg să poarte anumite haine sau să se plimbe pe stradă la diferite ore. S-a condamnat prin această mișcare mentalitatea de a dezvinovăți atacatorul, precum și punerea sub semnul întrebării a mărturiilor victimelor. Cu toate am trecut prin experiențe care ne-au marcat într-o însemnată măsură. La marș, însă, aceste întâmplări au unit mii de femei curajoase ce au ieșit în stradă, fiind vocea unei cauze comune. De asemenea, și mulți bărbați au participat, susținând siguranța și condamnând abuzurile. Dar ce caută și ei aici? Ei bine, feminismul luptă pentru un gen, dar nu are unul.

Așadar, cine sunt feministele în general? Acele femei care se plimbă în grup, ținând pancarte în mâini strigând motto-uri precum ,,Vrem dreptate, nu violență’’? Cele care sunt acuzate că sunt în organizații doar pentru că este un trend? Sau femeile care încearcă să schimbe mentalități, explicând necesitatea unor astfel de mișcări? Da, ele sunt. Toate. Pentru că au un scop. Și ceva de obținut. Dar tu?