,,Părinții ne ajută să devenim oameni, cărțile să rămânem” – Aurelian Silvestru.
Un citat care ar trebui să fie un exemplu de urmat pentru întreaga lume, din care oamenii ar trebui să conceapă cartea ca pe un dar. Importanța lecturii în dezvoltarea tinerilor trebuie să aibă un impact de proporții mari în formarea viitorului lor.
Majoritatea tinerilor, în prezent, își petrec mult mai mult timpul pe rețele sociale, cum ar fi Tik-Tok-ul sau Instagramul, mai puțin alegând varianta lecturii, în timpul liber.
Scopul articolului este de a arăta că lectura te ajută să te dezvolți pe toate planurile și că nu totul se rezumă la social media sau la scroll-ul continuu pe device-uri.
Pentru începu, în liceu, tinerii se întâlnesc cu titluri românești de o mare importanță: Baltagul, Moromeții, Enigma Otiliei și așa mai departe. Lecturile din liceu nu ar trebui să aibă un mare impact asupra tinerilor doar din punct de vedere al absolvirii liceului și a obținerii bacalaureatului, ci acestea ar trebui să deschidă o cale pentru a putea fi cunoscută importanța lecturii în rândul tinerilor.
,,Cu o mână lăsată să-i atârne moale pe lângă trup și cu cealaltă dusă la frunte, tânărul Aristotel, așezat într-un jilț capitonat, cu picioarele confortabil încrucișate, citește, relaxat, un sul desfășurat în poală”.
,,…Doi îndrăgostiți Paolo și Francesca, se strâng unul în altul sub un copac și citesc un vers care-i va duce în mormânt…Francesca ține cartea deschisă, marcând cu două degete pagina la care nu vor ajunge niciodată”.
,,…Marele cărturar umanist Desiderius Erasmus îi împărtășește prietenului său Gilbert Cousin o glumă din cartea pe care tocmai o citește, deschisă pe un pupitru din fața lui.”
Cartea este o comoară fără de preț, în care unii oameni își adună cele mai frumoase gânduri pentru ca alții să le poată folosi în voie; cartea este învățătorul care te conduce la bine, te face să te bucuri. De-a lungul vremii, mulți scriitori au definit și arătat cu multă prisosință influență pe care o exercită cartea asupra educării unei persoane. Alexandru Vlahuță spunea ,,…este un fel de S.O.S. al sufletului”, ceea ce pe mine personal m-a dus cu gândul că lectura nu este doar viitorul unei persoane, ea poate fi și sufletul!
Înțelepții care au lăsat mărturii scrise „sunt ca niște drumeți ce au străbătut înaintea noastră căile suferințelor și ne întind mâna, chemându-ne lângă dânșii atunci când ne simțim în restriște.”
Înțelepciunea, tristețea și bucuria lumii toată, se află în cărți. Ele te provocă să gândești și îți deschid calea spre experiențe psihologice și sufletești de neimaginat.
Articolul a culminat o cercetare, bazată pe un chestionar din care am aflat răspunsurile a mai multor tineri în legătură cu importanța lecturii. Întrebările din chestionar au fost 5 la număr: ,,Cititul credeți că poate afecta viitorul unui tânăr”; ,,Ce fel ce cărți preferați?”; ,,Care este cartea dumneavoastră preferată?”; ,,De unde preferați să culegeți informații?” și ,,Considerați că cititul este util pentru orice persoană la orice vârstă?”.
Foarte multe răspunsuri la genurile preferate de lectură au fost beletristica, dezvoltarea personală, istorie, dar și alte răspunsuri au reflectat pasiunile tinerilor pentru cărțile de aventură, fantezie, comedie, psihologice sau non-ficțiune. Trei răspunsuri au scos la iveală titluri bestseller, cum ar fi: ,,Arta războiului” de Sun Tzu, ,,Sapiens” de Yuval Noah Harari și ultima carte Baltagul avându-l ca autor pe Mihail Sadoveanu.
Majoritatea participanților au ales cărțile ca fiind sursă principală de culegere a informațiilor. A mai existat o posibilitate de a răspunde la întrebarea ,,de unde preferați să culegeți informații?”, cu afirmația ,,eu nu citesc”, dar nimeni nu a scris acest răspuns, ceea ce a dus la concluzia cercetării: lectura nu a murit, ea este încă tânără și cărțile reprezintă în continuare dascăli care pregătesc persoanele pentru ceea ce sugerează titlul articolului viitorul.
Pentru final, am luat legătura cu vloggerul de la ,,Celuloză, cofeină și nesomn”, nou intrat în lumea YouTube, acesta promovând diverse cărți, făcând o critică pe baza cărților și informațiilor oferite de cartea respectivă. ,, După mutarea în Cluj-Napoca petreceam foarte mult timp citind, undeva la 4-5 ore pe zi și îmi doream să împărtășesc și cu alții ceea ce citeam, iar ideea canalului a venit natural, ocupându-mă de aria de entertainment de mai bine de 6 ani.
Cea de a doua întrebare a fost în legătură cu influența lecturii asupra tinerilor.
,, Acesta este scopul canalului, vrem să trezim setea de lectură din fiecare, atât din cel care dorește să citească, dar nu știe ce, cât și din cel în care pofta cunoașterii „își face siesta”, ultima întrebare fiind cea mai importantă. Întrebarea a fost dacă el consideră că cititul poate afecta viitorul unui tânăr și dacă da, cum? Răspunsul fiind unul pe măsura întrebării: ,,Obligatoriu, și nu o spun eu, ci Mark Twain: „Săpunul și cartea nu au efecte imediate ca un război, dar folosite, în timp dau un efect extraordinar”.
Concluzia este că lectura nu va muri niciodată, nu reprezintă doar un simplu bagaj de informații – ele sunt ca și profesorii, foarte darnice de a oferi informații, dar și foarte exigente în privința formării viitorului tinerilor.
Surse articol:
http://contramundum.ro/2018/09/11/de-ce-este-relevant-ca-tinerii-nu-mai-citesc/
Olga Carpenco, Lectura poarta de acces către cultură și educație, , Biblioteca tehnico-științifică, U.T.M.
Dimitrie Poptămaş, Reflecții despre carte, bibliotecă și lectură.
Alberto Manguel, Istoria lecturii, Editura Nemira, 2011.