De câteva luni bune ne tot spune cu patos : „Mă ucide ea” , dar, din fericire, l-am găsit încă în viață. Este o dilemă pe care am discutat-o zilele trecute cu Mihail Sandu, un tânăr din Cluj care vine la pachet cu un aer boem și o voce sensibilă.

1. Ești un artist nou în industria muzicală și, evident, diferit din punct de vedere al stilului. Povestește-mi cum a început drumul tău?

Ideea cu muzica a început încă din copilărie. Când eram micuț mi-am dorit să fac pian. Ideea asta mi-au indus-o și parinții mei când mi-au cumpărat un mic pian, iar în clasa a III-a, când aveam 9 ani, am fost împreună cu mama mea să mă înscriu la școala de muzică și de acolo oarecum a pornit totul. Apoi, am început să cânt într-o trupă de muzică ușoară, iar în paralel făceam și scoala de pictură. După ce am absolvit și liceul eram în dubii: să fac arte și design sau să fac muzică? Și, pe moment, am crezut că e mai safe să fac arte vizuale, și am venit în Cluj, la Universitatea de Artă și Design dar, în paralel cu facultatea, cântam mereu la chitară, adică muzica mereu a fost undeva în “buzunar”. Îmi promisesem să fac ceva mai serios dar nu simțeam că e momentul potrivit. Însă, după ce am absolvit facultatea și mi-am dat licența, mi-am propus să las totul, și timp de un an să mă concentrez la maximum pe muzică și dacă îmi iese ceva atunci o să continui să fac muzică. A fost o provocare interesantă și din fericire s-au întâmplat multe în anul acela și mi-am dat seama că muzica nu are cum să fie doar un hobby pentru că te consumă foarte mult și îți cere tot timpul, însă simt că muzica e chemarea mea. 

https://www.facebook.com/Mihail.Oficial/

2. Încotro te îndrepți?

Ca orice artist, îmi doresc să ajung cât mai departe. Mi-aș dori ca la un moment dat muzica pe care o voi face să fie suficient de bună încât să bucure urechile cât mai multor oameni.

3. De la prima audiție am sesizat că versurile piesei „Mă ucide ea” sunt mai mult decât sugestive. Spune-mi cine sau ce te-a inspirat să le compui?

Versurile le-am scris în urma unor întâmplări din viața mea. Mergând pe stradă și văzând un chip frumos care îmi atrăgea atenția, ca la majoritatea oamenilor, fără să vrei în minte se naște o poveste, fantezie, cum vrei tu. Era evident despre ce vreau să fie piesa. Retrăisem momentele acelea faine, poetice, amestecate cu un pic de erotism. Știi, te simți exact ca un criminal! Când faci ceva și celălalt nici măcar nu are habar ce ai tu în cap. E o poveste interesantă în care mulți cu siguranță se regăsesc.

4. Și totuși, în ciuda acestui lucru, nimeni până acum nu a transpus această situație într-un cântec.

Păi știi de ce?! Pentru că „frumosul” niciodată nu cere atenție. El este acolo. Tu trebuie să-l descoperi cumva. Cam asta e ideea, probabil.1412435_10202381012584653_1461185304_o

5. Este deja evident că înclinația ta spre artă nu se rezumă doar la muzică. Povestește-mi cum se îmbină artele și care dintre ele te-a făcut să te îndrăgostești iremediabil?

Nu pot să spun asta. Știi, toată lumea îmi spune: cântă o piesă care îți place cel mai mult. Nu e chiar așa de simplu ca la alb și negru. E ca și cum ai avea mai mulți copii dar pe toți îi iubești la fel chiar dacă sunt toți diferiți. Așa e și cu arta vizuală. Fotografia îți oferă un alt fel de plăcere vizuală. La fel este și cu pictura. Când iei pensula și o amesteci în culorile cu ulei și o așterni pe pânză, este un alt fel de plăcere. Muzica este pentru suflet și urechi, iar artele vizuale sunt pentru ochi și suflet. Deci, am nevoie de ambele.

6.Că tot veni vorba de iubire, am observat că piesele „Mă ucide ea” și „Dans nocturn” povestesc despre acest sentiment. Astfel că te întreb, cum și cât te influențează sentimentele în muzică?

Cum să nu ne influențeze iubirea când iubirea este ceva necesar în această lume!? Cred că e unicul sentiment care ne face să fim mai buni, să supraviețuim cumva în această lume plină cu de toate. Iubirea este printre puținele lucruri adevărate în această lume mică și ridicolă. Cât despre piesa „Dans nocturn” aceasta a rezultat în urma unei despărțiri, un moment adevărat și simțit. La fel și piesa „Mă ucide ea” este rezultatul unui joc de cuvinte și idei. Sunt lucruri trăite. De multe ori mă simt ca un trubadur care cântă balade la balcon fetelor. 1402802_10202394605484467_1367939288_o

7. Prin prisma unui visător, care este distanța dintre vis și realitate?

E mare, dar nimic nu e imposibil, o poți atinge cu mână dacă sari suficient de sus. Eu cred în asta. Mi-am dat seama că poți să faci, trebuie doar să vrei.

8. Cine a regizat videoclipurile pieselor tale? De unde pornesc ideile?

Ideile clipurilor au pornit pentru început de la mine, după care evident că le-am șlefuit, structurat și adus în forma finală cu echipele cu care am filmat. Vreau să menționez că am fost foarte implicat în tot procesul de producție video pentru că am crezut că pot fi de folos eu și ideile mele, dar sincer am învățat foarte multe de la oamenii cu care am colaborat. Poate mulți dintre ei m-au “înjurat “ de multe ori dar până la urmă contează rezultatul final.

9. Printre atât de mulți artiști și influențe ale stilului muzical, cum îți definitivezi un stil propriu?

Nu am un stil bine definit , încă. Am ascultat foarte multă muzică clasică, mult funk, blues. Nu prea am ascultat muzică românească, doar cea a anilor ’90. Însă ținând cont că sunt la început, îmi permit să mă joc cu influențe și stiluri. Nu vreau să mă plafonez cu unul singur. Am analizat foarte mulți muzicieni clasici și contemporani și toți au multe piese diferite însă au aceeași temperatură, chiar dacă e o fugă sau e un menuet, le simți stilul și aerul, simți prezența artistului acolo.mihail-600x400

10. Și pentru a elucida orice mister, spune-mi, dacă tot nu te-a ucis fata din piesa ta, care va fi următoarea melodie în care se va definitiva crima?

Eu am lansat recent un set de piese într-un format acustic printre care sunt și trei piese noi. Referitor la noul single, se va numi „Who you are”, o piesă în limba engleză cu un aer total diferit față de „Mă ucide ea”.

11. Unde și când te putem asculta live în București? 

Eu sper cât de curând. Cu siguranță am să vă anunț dacă apare ceva.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here