Într-o societate bezmetică, în care cuvântul educație a devenit prea mare pentru oamenii mici, se întâmplă ceva miraculos: Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis care va avea loc între 18 și 26 august în Alexandria. Dacă nu ați aflat încă de el, vă spun că este deja la a noua ediție și că este un eveniment care se adresează adolescenților cărora le place să trăiască și să se descopere prin teatru.
Debutul acestui festival în vara anului 2006 se datorează inițiativei curajoase a doi tineri, Andreea Borțun și Alexandru Ion, care au simțit la 15, respectiv, 18 ani, dintr-o nevoie firească de un strop de culoare în Alexandria, un oraș fără prea multe posibilități culturale, că pot face ceva pentru toată lumea. De ce pentru toată lumea? Pentru că Ideo Ideis nu este doar despre tinerii care participă în competiție, care formează echipe ce sunt alese în fiecare an, ci și despre cei care fac posibil acest manifest teatral, mai precis despre voluntarii care se implică pro bono. Pentru că Ideo Ideis este despre mentorii care susțin acest demers, precum Medeea Marinescu, Cătălin Ștefănescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, Marius Manole, ca să nu mai vorbim despre președintele de onoare al festivalului care este Marcel Iureș, cel care a sprijinit întregul proiect încă de la prima ediție. Pentru că Ideo Ideis este despre adolescenții care pot lua parte la activități, chiar dacă nu sunt într-o trupă sau aceasta nu a fost acceptată în concurs. Pentru că Ideo Ideis este despre toți cei care ajung să fie actori pe scena aceastei fericite întâmplări.
Nu vreau nicicum să omit vreo idee importantă ce ține de scopul acestui fenomen, așa că aleg să citez de pe site-ul oficial al festivalului și să vă aduc la cunoștintă că Ideo Ideis își propune și reușește să „creeze punți între educație și cultură, oferind participanților o formă de instruire bazată pe dezvoltare personală prin mijloace alternative: actorie, dans, scriere creativă, muzică, scenografie, artă contemporană. Astfel, festivalul devine complementar sistemului de învățământ instituționalizat.”
Cu o structură complexă, Ideo Ideis a ajuns în prezent la opt secțiuni: atelierele de teatru tânăr, atelierele de măiestrie, spectacole invitate și de teatru, cinemateca târzie, master-class-uri, seara povestitorilor și evenimente pentru comunitate.
Cred că este de prisos să enunț beneficiile acestei experiențe, dar vreau să punctez faptul că am ales să scriu despre acest festival pentru cei care poate încă nu știu despre existența lui, dar mai ales pentru că mi se pare un exemplu pertinent că se poate, că atunci când crezi și vrei, îți și iese. Că atunci când există implicare, motivație, încredere și bunăvoință, izbutești.
Dacă vreți să aflați programul festivalului, dar și cine vor fi trainerii de anul acesta, dar și echipele participante, vă invit să urmăriți http://ideoideis.ro/.
Sursă foto: foreverfolk.com, webcultura.ro, bewhere.ro.