miercuri, mai 18, 2022
Recrutare IQool
AcasăFun & culturăFilm și teatruIDEO IDEIS #15 vine la tine între 5 și 9 august

IDEO IDEIS #15 vine la tine între 5 și 9 august

Mai mult de 3000 de adolescenți au participat în ultimii 14 ani la fenomenul IDEO IDEIS, cel mai mare eveniment din România dedicat procesului de educație alternativă pentru tinerii liceeni. Timp de 14 ediții, orașul Alexandria le-a fost o a doua casă pentru o săptămână din august, atât lor cât și celor 6000 de spectatori prezenți an de an.

Din 2006 și până acum IDEO IDEIS a adus în Alexandria, orașul care nu a avut niciodată un teatru, peste 220 spectacole de teatru tânăr și profesionist și mai mult de 150 de ateliere de măiestrie și dezvoltare personală, festivalul demonstrând cu succes importanța proiectelor culturale în comunitățile locale. IDEO IDEIS nu a propus niciodată rețete tinerilor care i-au trecut pragul, ci puncte de plecare pentru propriile întrebări și idei de unde pot porni în căutarea răspunsurilor. Toate acestea sunt parte dintr-un program gândit pentru a le completa liceenilor educația formală, folosindu-se de instrumente artistice alternative.

Ideo Ideis spectacolDat fiind status quo-ul global, festivalul îi încurajează anul acesta pe adolescenți să se implice în crearea „unui nou normal” potrivit nevoilor lor. Viitorul le poate aparține, doar dacă trăiesc un prezent care îi reprezintă și le vorbește pe limba lor.

Ediția a 15-a festivalului se va desfășura în perioada 5 – 9 august. Acesta va avea în centru SCHIMBAREA și procesele prin care dai sens indignării și o transformi în acțiuni. În cartier sau în curtea școlii. În banca din spate sau în fața blocului.

Cum se va desfășura anul acesta IDEO IDEIS?

Festivalul crede în educația făcută cu grijă la nevoile participanților. Siguranța și sănătatea lor a ghidat tot timpul deciziile de organizare. Anul acesta IDEO IDEIS va lua o formă nouă, adaptată măsurilor de siguranță în vigoare. Acesta se va desfășura într-un format concentrat, în Alexandria și în celelalte orașe ale trupelor selectate. Astfel, putând să asigure în continuare calitatea experienței, dar într-un mediu care să poată respecta măsurile de distanțare socială și restricțiile de călătorie impuse. În cazul în care evoluția situației va face imposibilă această formulă, organizatorii IDEO IDEIS sunt pregătiți să desfășoare activitățile exclusiv în mediul online, garantând astfel întâlnirea adolescenților cu trainerii, mentorii și masterclass-urile planificate, în perioada 5 – 9 august.

Ideo Ideis atelierCând am început, în 2006, IDEO IDEIS era un festival făcut de adolescenți pentru adolescenți. Ne-am gândit cum ar fi să aducem peste 150 de tineri cu energii și curiozități ca ale noastre, de peste tot din țară, într-un oraș tăcut, fără prea multă efervescență. Așa s-a născut spiritul festivalului – și așa a prins și Alexandria un soi de energie nouă. IDEO IDEIS e rezultatul acestui mix improbabil dintre cei care vin și spațiul care îi primește. Ne-ar fi plăcut ca ediția aceasta să aniversăm împreună cu voi 15 ani, la Alexandria. Din păcate acest lucru nu va fi posibil. Dar credem că actualul context este o oportunitate să redescoperim noi moduri de a fi împreună. Fie că IDEO IDEIS va veni în vizită în alte 8 comunități din țară, fie că ne vom întâlni într-un context online, spiritul festivalului va căuta să se multiplice și să își găsească forme de exprimare pe care nici noi nu ni le-am imaginat până acum.

Ne dorim ca această aniversare, în care suntem forțați de împrejurări să căutam noi formule pentru existența festivalului, să funcționeze ca un propulsor pentru o reinventare pe care o vom aduce la lumină în 2021.”, au declarat Andreea Borțun și Alexandru Ion, fondatori IDEO IDEIS.

Start înscrierilor

Ideo Ideis atelierIDEO IDEIS spune START înscrierilor la cea de-a 15-a ediție! Opt trupe din cele înscrise, împreună cu o trupă din Alexandria, vor putea participa la toate activitățile din festival, adaptate pentru comunitatea lor. Elementul de noutate de anul acesta este faptul că organizatorii vor trimite o caravana IDEO IDEIS în orașul fiecărei trupe selectate, cu o capsulă a festivalului în care se vor afla un mentor și 2 traineri. Trupele se pot înscrie până pe 8 iunie, ora 23:59, pe http://ideoideis.ro/inscriere. Toate detaliile necesare înscrierii sunt disponibile în Ghidul Trupelor Aplicante care poate fi descărcat de AICI. (ideoideis.ro/fisiere/ghid-trupe-2020)

Trupele selectate vor fi anunțate pe 16 iunie.

Mai multe detalii despre tema din acest an, invitații și forma de desfășurare vor fi anunțate în curând, adaptându-se permanent la măsurile de siguranță în vigoare. IDEO IDEIS este un proiect organizat de Asociația T.E.T.A.

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular