Humans of New York: povestea din spatele fotografiilor

0
742

Humans of New York (HONY) a devenit unul dintre cele mai cunoscute bloguri de fotografie și una dintre cele mai bine vândute cărți. Proiectul îmbină o colecție inspirațională de portrete făcute în stradă și de interviuri, toate surprinzând spiritul orașului New York. Fotografiile surprind oamenii, prin tot ceea ce îi caracterizează: de la diversitatea demografică și stilul vestimentar de zi cu zi, la îmbinarea de trăiri și emoții simțite în momentul în care au fost fotografiați.

honyy

Proiectul a luat naștere în vara lui 2010, când Brandon Stanton a început să facă fotografii străinilor și să le imortalizeze poveștile. Talent înnăscut, fără a fi absolventul vreunei școli de fotografie, Stanton a devenit unul dintre cei mai celebri fotografi la momentul actual. A început să posteze fotografiile pe pagina sa de Facebook. Scopul său inițial a fost să realizeze portretele a 10,000 de new yorkezi și să facă o mapă a orașului cu imaginile lor. Zilnic, timp de 3-4 ore, făcea poze pe străzile New York-ului, după care posta imaginile pe pagina sa, alături de citate sau anecdote. În mai 2013, a ajuns la 5,000 de portrete, iar HONY a devenit unul dintre brandurile cele mai populare din lume. Până azi s-au realizate peste 6.000 de portrete. Proiectul a devenit viral pe internet, apărând pe site-uri de socializare și atingând în decembrie 2013 pragul de 2,1 milioane de followers pe Facebook.

HONYmoto

„Can I take a photo with the motorcycle?”
“Is it yours?”
“Nope.”

În 2012 a avut loc o dispută cu DKNY, brand ce s-a oferit să cumpere 300 de portrete pentru a le folosi în campania de publicitate. După ce Stanton a refuzat oferta, unul dintre fanii proiectului a văzut poze cu HONY în magazinul DKNY din Thailanda. Stanton a cerut suma de 100.00o$, urmând a dona banii unei asociații creștine. După presiuni din partea social-mediei, DKNY și-a cerut public iertare și a donat 25,000$.

Din 2012, Stanton a început să facă fotografii și în afara NY. Timp de două săptămâni a colectat poze de pe străzile Iranului și din Boston.

HONY3

„When I was 19, my girlfriend and I were going to study in Paris. Our boyfriends came to the docks to see us off. Right as we were getting on the ship, my friend’s boyfriend said to her: ‘If you go, I won’t wait for you.’ So she turned around and decided to stay. My fiance saw this and told me: ‘I won’t wait for you either.’ I said: ‘Don’t!’”

În 2013, proiectul a câștigat Premiul Webby pentru „Best Use of Photogaphy” și Premiul People’s Voice pentru „Best cultural Blog”.

honyyyyy

„Hold on. Let me get sexy.”

În octombrie 2013 a fost lansată cartea „Humans of New York”, bazată pe blogul cu nume omonim. O colecție impresionantă de imagini, volumul surprinde diferitele personalități ale locuitorilor, fiind totodată o celebrare a individualității fiecăruia și un tribut adus spiritului New York-ului. Vândută în peste 30,000 de exemplare, a ajuns pe primul loc în noiembrie 2013, în topul celor mai bine vândute cărți non-ficțiune, clasament întemeiat de „The New York Times”. Într-un interviu acordat CNN-ului, Stanton a comunicat că va lansa și o carte de copii, „Little Humans”.

Humans of New York a lansat și o inițiativă de strângere de fonduri, în parteneriat cu Tumblr, pentru ajutorarea victimelor afectate de uraganul Sandy.

honyblack

„God has gotten me through so, so much.”

Sute de bloguri s-au inspirate de la HONY, proiecte asemănătoare fiind lansate în toată lumea: din Viena, București, Philadephia, Roma până în Fiji, Teheran, India.

 25-humans-of-new-york-by-brandon-stanton

“We’ve been friends since we were 13.” “What’s the most fun you’ve ever had together?” “Oh, we don’t know…” “Well, what’s the hardest you’ve ever laughed together?” “Now you listen here! I want you to write down these questions you’re asking us, pull them out when you’re 85 years old, and see if you can answer them yourself!”

sursa foto: www.humansofnewyork.com