Hărţuire stradală – sute de fetiţe, adolescente şi femei agresate în fiecare zi

0
271
Sursă foto: Facebook/Centrul FILIA

Hărţuirea stradală nu este o glumă şi sub nicio formă nu este un compliment. Centrul FILIA, organizație feministă ce promovează dialogul social și dialogul cu instiuțiile statului în vederea combaterii inegalităților de gen, a adunat peste 500 de mărturii ale victimelor hărţuirii stradale în doar 24 de ore.

Prin intermediul paginii de Instagram, Centrul FILIA a centralizat mărturii ale fetelor şi femeilor ce au fost hărţuite sexual. Vârsta victimelor porneşte de la 7 ani. 

hărţuire
Sursă foto: Facebook/Centrul FILIA

Cu toate că se află în vigoare o lege împotriva hărțuirii stradale, atingerile nepotrivite, aluziile și jignirile cu tentă sexuală, continuă să fie adresate femeilor. Aceste infracţiuni ar fi trebuit să fie aspru pedepsite de poliţişti, agresorii riscând o amendă de până la 10 mii de lei – condiţia aplicării pedepsei fiind ca femeia hărţuită să sune imediat la 112 şi să povestească ce i s-a întâmplat ori ca la faţa locului să se afle un agent care să sesizeze faptele.

Sursă foto: Facebook/Centrul FILIA

Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 326 din 5 iunie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

  1. La articolul 6, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
    „(11) Este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât şi în privat.”
  2. La articolul 37, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „ART. 37
    (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracţiune, încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (1), (11) şi (2)-(4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1)-(4), (6), (8) şi (9), art. 11-22 şi art. 29.

Sursă foto: Facebook/Centrul FILIA

Cu toate acestea, sute de femei de toate vârstele şi-au mărturisit abuzurile prin care au trecut la îndemnul Centrului FILIA. Femeile sunt ignorate de autorităţi la fel cum abuzurile suportate de ele sunt ignorate şi de trecători. Hărţuirea are loc în plină zi, dimineaţa, seara sau la miezul nopţii. Agresiunile nu ţin cont de vestimentaţie ori de vârstă, nici măcar de ceilalţi oameni din jur. Hărţuirea stradală nu este un compliment.

Surse: LegisPlus

Centrul FILIA, Facebook Centrul FILIA, Instagram Centrul FILIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.