Harry Hole, mai puțin despre eroi și mai mult despre oameni

0
138
Harry Hole

Seria Harry Hole a autorului norvegian de thrillere, Jo Nesbø, urmărește acțiunile personajului eponim – un detectiv cu un trecut „murdar”.

Alături de povestea detectivului, cele trei volume prezintă pe larg mecanismele unui sistem de justiție care încearcă să-și păstreze imaginea nepătată și a unui sistem politic ce dirijează tăcut pionii pe care-i poate sacrifica. Firul narativ, aparent simplu și ușor de urmărit, servește subtil orice informație. În acest fel, este dezvăluită problema dependenței de alcool a protagonistului – nu ca o afirmație concretă a autorului, ci un indiciu pus la dispoziția cititorului.

Pe întreg parcursul seriei se desfășoară un joc între autor, personaje și cititor. Titlul fiecărui volum al seriei reprezintă în mod metaforic moartea sau felul în care ea se întrepătrunde cu legendele locului. Totodată, imaginile evocate de titluri – Liliacul, Cărăbușii, Pasărea cu pieptul roșu – conduc spre un indiciu, un însemn al ucigașilor.

 Liliacul

Primul volum îl găsește pe Harry Hole în Sydney, Australia, unde investighează moartea unei tinere norvegiene. La momentul respectiv, el este prezentat ca un polițist integru, un individ care-și respectă sănătatea și cunoaște consecințele deciziilor nefaste. Însă, mai târziu, când eșecurile sale devin o povară, el revine pe drumul spre un vechi prieten – alcoolul. Întreaga avalanșă de evenimente – pozitive și negative – îl aduc pe detectiv într-o stare acută de stres, în cele din urmă văzându-se nevoit să recurgă la alcool pentru a se detașa de realitatea apăsătoare.

Cărăbușii

Al doilea volum se îndreaptă spre Asia, mai exact, în Thailanda unde ambasadorul norvegian este asasinat într-un bordel din Bangkok. De această dată detectivul este atras într-un conflict de interese. Cazul este încetinit de câteva personalități politice din Norvegia, care nu au un interes real pentru dezvăluirea adevărului. Intruziunile politice sunt tot mai puternice, motiv pentru care Harry Hole este condus pe piste greșite. Cu toate acestea, în ciuda eforturilor unor persoane cu influență, detectivul reconstruiește pas cu pas scenariul crimei, aducând totul la suprafață.

Pasărea cu pieptul roșu

Acțiunea volumului trei își îndreaptă atenția spre Norvegia, Oslo, unde soldații norvegieni care au supraviețuit celui de-al doilea Război Mondial, pe frontul rusesc, sunt uciși, unul câte unul. Cititorului i se prezintă în paralel povestea supraviețuitorilor de pe front și lupta detectivului cu superiorii care îl îndepărtează de pericolul real pe care el îl recunoaște instinctiv. După mai multe dezvăluiri uimitoare și răsturnări de situație neașteptate, Harry Hole reușește încă odată să aducă la lumină un asasin care ar fi putut să schimbe cursul istoriei norvegiene.

Eroii și perfecțiunea

Dacă povestea acestui detectiv ar fi cea a unui erou, el nu ar greși niciodată. Și totuși, ceea ce evidențiază acest personaj este tocmai lipsa lui de perfecțiune. Deși a comis greșeli în trecut și este definit de ele, amprentele pe care acestea le lasă asupra lui sunt mai degrabă pozitive. Harry Hole nu are pretenția de a fi numit un erou sau de a fi asemănat cu vreunul. Dimpotrivă, el preferă să se identifice cu individul mediu, cu omul de rând care trăiește încercând să facă alegerile corecte. În această privință, autorul seriei spune cu succes povestea unui om cu spiritul dreptății, și nu a unui erou a cărui cale este curată și lipsită de greșeli.

Despre autor

Jo Nesbø este un autor norvegian, muzician, economist, fost jucător de fotbal și fost reporter, care s-a făcut renumit pentru thrillerele sale pline de suspans. Născut în Oslo, în anul 1960, acesta a absolvit o Școala Norvegiană de Economie. Înainte de a-și începe cariera de scriitor, acesta a lucrat ca jurnalist și stockbroker. Actualmente, el este vocalistul trupei norvegiene de rock Di Derre.