”Sunt profund dezamăgit și uimit pentru modul în care Guvernul a schimbat 13 din cei 15 membri ai Consiliului Economic și Social, printr-o decizie adoptată peste noapte. Faptul că reprezentantul Uniunii și alți 12 membri au fost eliminați fără nicio consultare, fără un anunț prealabil și fără niciun fel de criterii arată că Guvernul nu își dorește un dialog social real, ci încă o instituție obedientă. Acest lucru este inacceptabil într-o democrație în care legile trebuie adoptate ținând seama și de opinia societății civile în sens larg. Asta dacă nu vrem să mimăm democrația și consultarea. Ce e drept, cei 13 membri ai CES înlocuiți nu dețineau atuuri zdrobitoare precum să fi mâncat zacuscă în cămin cu președintele PSD, Liviu Dragnea, însă sunt profesioniști recunoscuți în domeniile lor. Faptul că au fost înlocuiți, în cele mai multe cazuri, de reprezentanții unor organizații profund politizate și nereprezentative pentru domeniile lor arată cum vede acest Guvern dialogul social: Executivul vrea să dialogheze cu el însuși. Curat european!”, Alin Grigore, Președintele Uniunii Studenților din România.

Mai jos redăm comunicatul comun al celor 13 organizații:

Organizațiile care au reprezentat societatea civilă în Consiliul Economic și Social solicită anularea măsurii prin care 13 din 15 membri CES au fost revocați de premierul Viorica Dăncilă. Acest act constituie o ingerință nepermisă și nelegală în activitatea unei instituții autonome conform Constituției.

Revocarea și înlocuirea aproape completă a organizațiilor reprezentate în CES a fost făcută fără nicio notificare prealabilă, fără un proces de selecție și fără ca CES sau membrii săi să fi fost notificați în vreun fel, la inițiativa ministrului Lia Olguța Vasilescu. Aceasta a arătat astfel un dispreț profund pentru procesul de dialog social și fată de întregul sector neguvernamental, atitudine nedemnă de poziția sa de ministru al muncii. Reprezentanții societății civile sunt desemnați prin decizie a Prim-ministrului conform legii, în urma unui proces de selecție coordonat de Ministerul Muncii. Mandatul acestora este de 4 ani și instituția este autonomă conform Constituției Românie.

Organizațiile semnatare atrag atenția că revocarea vine ca urmare a faptului că CES nu a mai avizat începând cu acest an proiecte de legi, ordonanțe și hotărâri de Guvern care nu respectau procedura legală de avizare, consultare și fundamentare, precum și ca urmare a avizării negative a mai multor proiecte majore ale ministrului Lia Olguța Vasilescu. Practic, ministrul muncii a eliminat, în mod autoritar, reprezentanții societății civile din CES pentru că aceștia și-au exercitat cu bună credință mandatele și au criticat constructiv propunerile guvernamentale.

Având în vedere faptul că membrii vizați de revocare erau abia la jumătatea mandatelor, iar organismul este autonom conform Constituției, aceștia vor analiza și mijloacele legale de contestare a deciziei.

Radu Nicosevici, Asociația Academia de Advocacy
Daniela Vișoianu, Asociația C4C Communication for Community
Dana Cavaleru, Asociația HR Management Club (HR Club)
Ana Păun, Asociația InfoCons
Florian Sălăjeanu, Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială – ASSOC
Mircea Ciocan, Federația Asociațiilor Apicole din România – ROMAPIS
Mihai Dragoș, Federația Consiliul Tineretului din România – CTR
Gheorghe Chioaru, Federația Națională „Omenia” a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România
Bogdan Simion, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC
Loredana Urzică, Federația Uniunea Studenților din România – USR
Gelu Duminică, Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună
Ion Anghel, Uniunea Profesiilor Liberale din România – UPLR
Sevastița Grigorescu, Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești – UCECOM