unnamed

Ineditul, efectele speciale și tragicul și-au dat întâlnire în capodopera cinematografică „Gravity”. Acest SF reprezintă apogeul carierei regizorului Alfonso Cuaron, care s-a făcut remarcat prin filmele „Y tu tambien”, „Children of Men”, „Harry Potter and the Prizoner of Azkaban”.

Se spune că spațiul nu a arătat niciodată atât de frumos într-un film, precum o face în „Gravity.” Ne oferă o experiență vizuală și emoțională unică, condusă de cele două personaje: experta în bioinginerie Ryan Stone (Sandra Bullock) și astronautul veteran Matt Kowalski (George Clooney). Dr. Ryan se află la prima sa misiune în spațiu, alături de Matt, care se află pentru ultima dată la comanda unei nave, înainte de pensionare. Însă în timpul unei misiuni de rutină în afara navetei, are loc un dezastru. Nava este distrusă, lăsându-i pe cei doi complet singuri, legați unul de celălalt. Pierd orice legătură cu Pământul și nu mai au nicio șansă de a fi salvați. Dacă la început liniștea e lucrul pe care îl apreciază cel mai mult, vor descoperi pe parcurs că au rămas blocați într-o stare din care numai amenințarea morții îi mai pot scoate. Calmul oferit de liniște se transformă în panică, iar întinderea vastă a spațiului generează, paradoxal, claustrofobie.

Cei de la Time afirmă că „Gravity”, un film 3D, cu deosebit de multe efecte speciale care redau credibil starea de imponderabilitate, e o poartă spre cinematografia viitorului, un deschizător de noi orizonturi pentru ingeniozitatea tehnologică folosită în realizarea filmelor şi o mărturie a curajului uman. Regizorul Alfonso Cuaron a mai avut şi obstacole tehnice. El crezuse la început că va putea face „Gravity” într-un an, fiindcă e vorba doar de două personaje şi o premisă simplă, dar a avut nevoie de cinci ani. Procesul a durat atât de mult fiindcă regizorul a trebuit să găsească o modalitate de a reda acţiunea în gravitaţie zero.

Majoritatea cadrelor se petrec în cosmos, după ce baza spaţială pe care sunt doi astronauţi e lovită de un meteorit. Pentru a reda imponderabilitatea a fost folosit un avion special care poate ajunge la gravitaţie zero pentru un interval de câte 30 de secunde. Avionul e poreclit „cometa vomă”, lucru pe care Sandra Bullock l-a aflat abia cu două săptămâni înainte de filmare de la co-starul şi amicul Clooney.

George Clooney a mai experimentat lipsa gravitaţiei în excelentul thriller-SF „Solaris”, însă de data aceasta prezenţa lui doar secondează adevărata forță conducătoare a acestui film, Sandra Bullock. Aruncată în gol, dată peste cap atât la propriu cât şi la figurat, actriţa redă o largă paletă de emoţii şi află răspunsul la o întrebare esenţială legată de existenţa personajului ei. Memorabilă e scena în care ajunge aproape fără suflare în spaţiul protector al unei capsule, unde, plutind în lipsa gravitaţiei, se linişteşte şi adoptă încet poziţia fetusului. Sandra Bullock a jucat rolul unei cosmonaute care rămâne suspendată în spaţiul cosmic în „Gravity” şi a recunoscut recent la întâlnirea cu publicul de la Comic Con că filmul a pus-o să-şi înfrunte frica de zbor şi claustrofobia.

Este vorba de o misiune care începe într-un ton optimist și se termină sub forma unei tragedii. 3D-ul și efectele special au fost folosite într-un mod inspirat, iar cadrele largi, foarte generoase, oferă o imagine a spațiului inedită. Și pentru că o cronică de film nu poate schița decât o imagine de ansamblu, vă invit să mergeți la cinematograf să vă convingeți de frumusețea filmului.

Redactor: Raluca Antuca