Graffiti: între arta străzii şi vandalism

0
3238

Ziduri pictate, nume scrijelite, personaje fabuloase sau parodiate ne atrag atentia, ne opresc din mers, ne atrag să le facem poze. E un mod de exprimare, iar pentru unii e un mod de viaţă. Unele locuri arată mai bine pictate, altele par deranjate de aceste acţiuni. Este  sau nu o artă? Vorbim de graffiti: arta străzii. Graffiti se practică cel mai des în oraşele mari devenind o artă urbană.

Graffiti este un termen general referitor la inscripţii caligrafiate sau imagini pictate pe pereți sau alte suprafețe publice sau private. Mesajele au evoluat odată cu timpul, de la ironic, şocant, provocator, la amuzant, abstract.

Când este făcut fără consimțământul proprietarului, constituie vandalism. Graffiti a existat încă din antichitate, în perioada Greciei antice și a Imperiului roman. Fiecare graffitist/grup de graffitiști are tagg-ul său.(tagg-ul este un desen propriu pe care numai el/ei îl fac). Există şi grupuri anti-graffiti cum ar fi „Vandal Squad”, care a făcut un program pe PC numit Graffiti Studio în care faci graffiti pe orice fără a „măzgăli” pereţii adevăraţi. Nu cred că mai este acceaşi plăcere ca la un grafitti urban. Mai nou, s-au făcut locuri speciale pentru graffiti, dar aproape nimeni nu vine pentru că nu este ilegal. Cuvântul „graffiti” din limba italiană  este pluralul substantivului „graffito”cu referire la opere de artă realizate prin zgârierea desenului pe o suprafață. Aceste cuvinte derivă la rândul lor de la grecescul (graphein), care înseamnă „a scrie”.

În anul 1973, sociologul Hugo Martinez, profesor la City College din New York, a intuit potențialul acestor „artiști ai străzii”, fondând Uniunea Artiștilor de Graffiti cu scopul de a promova artiștii talentați din lumea graffiti-ului, prin intermediul unor expoziții organizate de Uniune.

În România fenomenul graffiti a apărut în jurul anului 1990, fiind caracterizat prin aceleași elemente care au fost întâlnite în New York-ul anilor ’70. Artiştii primei generaşii româneşti se semnează cu ERPS, SERM, KeRo, Dast0(in SZC), NoVA(in UCB), SuFLo(in GBS), MSeR, MISTeR .

Unii oameni consideră graffiti o crimă, alţii o adevarată formă de exprimare. Artiştii străzii pot fi acuzaţi de vandalism, de distrugerea proprietăţii sau de comportament antisocial. În unele ţări este interzis proprietarilor să permita graffiti pe proprietate atat timp cât  este vizibilă de alţii.

 

 

 

 

Foto și text: Cristiana Salahoru