Ghid de supraviețuire la facultate

0
933
Ghid de supraviețuire la facultate

Nu-mi plac introducerile tocmai de-aia le evit pe cât posibil. Nu sunt expert în cum să supraviețuiești în facultate, dar într-un an și jumătate am strâns câteva sfaturi care ți-ar putea fi de folos. Enjoy!

Pasul întâi. Alege-ți cu FOARTE mare grijă facultatea! Nu porni din start cu impresia că o să o faci doar pentru că așa trebuie și nu te lăsa influențat de ceilalți. Dacă părinții tăi visează ca tu să devii medic, dar tu leșini când vezi o picătură de sânge, mai bine nu! N-ai nicio șansă într-un mediu care nu te caracterizează.

Pasul al doilea. Ia BAC-ul! Nu toată lumea își dorește să urmeze studii superioare. Fiecare are aspirațiile și dorințele lui. Dar dacă vrei să urmezi o facultate, ar trebui să începi prin a învăța pentru bacalaureat (ți se pare stupid, dar crede-mă, te va pregăti pentru chinul din facultate)!

Pasul al treilea. Învață pentru admitere! Asta dacă facultatea la care îți dorești să intri are admitere, if not, pregătește-ți dosarul cu atenție. Dacă NU te pregătești pentru admitere sau dacă ai 0 cunoștințe legate de ceea ce urmează să studiezi, confuzia din facultate te va înnebuni.

Pasul al patrulea. Încearcă să te apropii de profesorii tăi! Nu te panica. Cu siguranță, unii te vor plăcea, iar alții te vor detesta. Nu-ți vor spune, dar o vei simți. Nu-i nimic, tho. Nu poți fi pe placul tuturor și nici nu ar trebui să-ți fie ăsta un țel. Asta nu înseamnă că dacă un profesor pare că nu te place, ar trebui să-i tratezi materia cu indiferență. Crede-mă, orice materie, oricât de nașpa ar părea, îți va fi folositoare. Alege ce e mai bun și mergi mai departe.

Pasul al cincilea. Nu chiuli! De ce nu ai merge la facultate? De cele mai multe ori, profesorii prezintă la curs exact ce urmează să primești la examen. Nu că ăsta ar fi singurul motiv pentru care ar trebui să mergi la cursuri. Unele pot fi plictisitoare, dar din toate ai ceva util de învățat.

Pasul al șaselea. Nu te panica dacă nu îți vei face imediat prieteni! În facultate vei găsi oameni care-ți împărtășesc pasiunile. Evident, din motive mai mult sau mai puțin diferite. Nu poți fi pe placul tuturor și nici ție nu-ți va plăcea de oricine. Dă-ți timp ca să-ți poți cunoaște colegii. Fii comunicativ și deschis. N-ai cum să nu te apropii de nimeni.

Pasul al șaptelea. Pregătește-te să-ți folosești adresa de e-mail mai des! Mai mult ca sigur, în liceu, e-mailul era prea puțin important ca să conteze forma lui. De data asta, însă, papushiktha2005@yahoo.com nu o să facă o primă impresie bună în fața profesorilor tăi. Nu judeca o carte după copertă, e doar un proverb frumos. Vei fi judecat! Tu îți judeci profesorii și colegii și ei, la rândul lor, te vor judeca pe tine.

Pasul al optulea. Nu răbda de foame, dar nici nu-nghesui-n stomac mai mult decât poate duce! Facultatea e un fenomen traumatizant. Treci de la supa mamei la supa la plic (gustoasă, dar nu foarte sănătoasă), de la șnițelele mamei la KFC sau McDonald’s. Dacă nu mănânci, start doing it, dacă mâncarea ta = KFC sau Mc, stop doing it! Și aici nu este vorba despre siluetă (deși are și ea de suferit), prea puțină mâncare, mâncarea în exces sau fast foodul îți vor distruge stomacul, nu doar aspectul fizic.

Pasul al nouălea. Distrează-te! (mai la coadă așa) Trebuie să existe întotdeauna un echilibru, ne mai distrăm, mai mâncăm, mai învățăm. Puțin din toate. Mai greu e cu dormitul care mă duce la pasul al zecelea.


Pasul al zecelea. Odihnește-te și bucură-te de noua ta cea mai bună prietenă, cafeaua!
Take this from someone who hated coffee and now can’t live without it.

Hope this helps! Posibil să fi ratat câteva sfaturi demne de a fi menționate, de-aia ar trebui să consultați și următorul link. Have a nice day!