Ghid de supraviețuire la cămin

0
662
Ghid de supraviețuire la cămin

Disclaimer: Căminele din România nu arată ca-n fotografia acestui articol. Sad fact: Nici viața din cămine nu e ca-n filmele americane. But it’s a quiet nice, yet terrifying experience. Aplică următorii pași și totul va fi ok. :dd

Pasul întâi. Informează-te! Pare banal, știu. Dar, după ce ai decis că vrei să stai la cămin, caută cât mai multe informații despre căminele disponibile facultății tale. Rareori vei găsi prea multe date/poze. Știu și ei cât de nașpa sunt. Don’t panic, but don’t get too excited either! În poze arată oribil și realitatea bate poza. Nu în sensul bun. Important este să știi în ce te bagi.

Unele cereri îți dau șansa să-ți alegi singur/ă căminul (dacă ai o medie decentă, you’re good). Alege varianta cea mai avantajoasă pentru tine. Poate nu-ți plac oamenii și e mai ușor să eviți un/o coleg/ă decât trei. Sau poate ești mai leneș/ă, ca mine, și îți place să stai aproape de centru, nu să mergi 20 de minute pe jos până la tramvaiul pe care îl schimbi de două ori ca să ajungi la stația de metrou unde mai schimbi de trei ori. Choose what works best for you! Alege-ți căminul, nu-l lăsa pe el să te aleagă!!

Pasul 2. Cazează-te din timp! Ok, camera nu va arăta ca pe net. Pereții mei erau culoarea oului de rață și aveau fluturi și mesaje scrise pe ei. Praful era de trei degete pe birou și-aveam trei sau patru baxuri de țigări sub pat. No biggie. Am văruit (acum sunt verde vomă, dar mie-mi plac), am curățat, am decorat and now this is the closest thing to home that I can have here. Ia-ți puțin timp pentru a face toate schimbările de care simți că ai nevoie. Și, cel mai important, ia-ți puțin timp să te obișnuiești cu locul. Nu e ca-n filmele americane, dar dacă ești pozitiv, te vei și distra.

Pasul 3. Apropie-te de colegul/colega sau colegii/colegele tale de cameră! O să fie ciudat la început, dar nu la fel de ciudat ca în filmul The Roommate. O să fie puțin mai bine. Vei locui timp de 9 luni cu persoana respectivă, încearcă să o cunoști, să vezi ce aveți sau nu în comun. Poți lega o prietenie frumoasă. Mă rog, pasul ăsta se aplică celor care pică în cameră cu cineva necunoscut. Mai sunt și cazuri rare, dar faine, at least that’s what I think, în care alegi singur cu cine vrei să locuiești. Ghinionul face ca cea mai bună prietenă a mea să studieze în Anglia, iar dintre prietenele care studiază în același oraș cu mine, culmea, singura care stă la cămin e la o altă universitate. Stăm aproape, tho.

Pasul 4. Fă-ți prieteni! Nu sta ca tristul/trista în cameră. Ieși pe hol, enjoy life, go to parties. Nu uita să mai și înveți, tho! (nerd alert) Atmosfera e fun. Oamenii intră și ies constant și, dacă n-ai zahăr, sare or whatever, sigur găsești pe cineva care să te ajute and that’s pretty awesome.

Pasul 5. Stay clean! Sună mai drăguț în engleză. Dacă ai ghinionul de a sta într-un cămin care are baia pe hol, șervețele umede-ți vor fi sfinte. Things aren’t pretty. Oricât de mare are fi toaleta, vor exista, în orice cămin și pe orice etaj, cei fără simțul găurii. Uneori te vor face chiar să crezi că după ce termină, bagă mâna în toaletă, își iau curcubeul și desenează cu el pe pereți, apoi ies. Încă nu am reușit, în doi ani de când stau în cămin, să înțeleg persoanele de genul. Mi-e imposibil să înțeleg cum poți intra într-o cabină de duș curată ca mai apoi să o lași plină de păr de parcă s-ar fi epilat Bigfoot.