marți, ianuarie 18, 2022
Recrutare IQool
AcasăGenica Athanasiou – viața unei românce în avangarda pariziană
Array

Genica Athanasiou – viața unei românce în avangarda pariziană

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” vă invită vineri, 10 mai, la ora 11:00, în sala 1 Teatrologie din sediul UNATC, la conferința, „ Genica Athanasiou – viața pasionantă a unei românce în avangarda pariziană”, susținută de cercetătoarea franceză Laurence Meiffret.

Conferința „Genica Athanasiou – viața pasionantă a unei românce în avangarda pariziană” este rezultatul  unei documentări de mai mulți ani pentru reconstituirea biografiei actriței de origine română Genica Athanasiou (Eugenia Tănase). Dintr-o carieră de aproape patruzeci de ani pe scena pariziană și o viață care s-a intersectat cu marile nume ale culturii franceze din interbelic rămân astăzi doar portretele emblematice pe care i le-a făcut Man Ray și faimoasele scrisori de dragoste de la Antonin Artaud, Lettres à Génica. Cercetarea lui Laurence Meiffret reușește să pună în lumină o personalitate aproape uitată în Franța și complet necunoscută în România, dar mai ales să dezvăluie artista din spatele muzei.

„Să pornești ca la o vânătoarea de fluturi după fapte uitate: imagini fără legendă și acte oficiale decolorate, arhive incomplete, prea puținii martori… Să încerci să regăsești o ființă în spatele tuturor acestor lucruri și poate, la capătul căutării, să știi mai multe despre acest specimen ciudat de femeie: Muza – Artistă.” Laurence Meiffret

Acest eveniment vine să completeze expoziția „Genica Athanasiou – muză și parteneră a lui Antonin Artaud”, organizată în cadrul Sezonului România-Franța de Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Institutul Francez, și deschisă publicului în perioada 9 mai – 22 iunie, la Galeria Galateca.

Parteneri media: 
Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, AgenţiadeCarte.ro, publicația on-line IQool, AGERPRES, Trinitas

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular