sâmbătă, decembrie 7, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipGenerația Net vs. Generația X

Generația Net vs. Generația X

Îți prezint în următoarele rânduri o „confruntare” între Generația Net sau cei care s-au născut cu tehnologia în brațe și Generația X sau cei care au prins începutul evoluției tehnologice.

Auzim foarte des în ultima vreme că tinerii de azi se uită numai în telefoane, că nu se mai pot dezlipi de ele, că nu mai pot comunica față în față și că nu mai pot socializa decât pe Facebook. Toate acestea afirmații par a fi spuse printr-o comparație față de generația trecută, cea a părinților acestor tineri.

Pentru început, cine este această Generație Net? Generația Net suntem noi, tinerii, adolescenții, cei care ne-am născut în era internetului. Don Tapscott, unul dintre cei mai importanți specialiști din domeniul inovației și mediei, care studiază mediul economic și care a scris multe cărți despre impactul tehnologiei asupra mediului afacerilor și stilului de viață, a conturat câteva valori și trăsături ale unui membru din această generație. Astfel, un nativ digital este o persoană care apreciază libertatea. Pentru el este foarte important să aibă o gamă cât mai largă de opțiuni. De asemenea, un membru al Generației Net își petrece foarte mult timp pe internet. A fi conectat la internet înseamnă, practic, a fi normal. O altă trăsătură a Generației Net este posibilitatea de a personaliza. Și ar personaliza orice. De la husa de telefon până la profilul de pe o rețea socială. Practic, Generația Net are alte valori față de celelalte generații întrucât trăiește într-un altfel de mediu și s-a „obișnuit” cu alte modalități de comunicare.

2

Pe vremea părinților noștri, alte activități erau la modă. Din cauza condițiilor de trai (accesul limitat la curent electric, programe TV doar până la o anumită oră) părinții noștri nu puteau sta toată ziua în casă. De internet sau telefoane mobile nici nu poate fi vorba, ele au apărut mult mai târziu în țara noastră. Astfel, ei ieșeau să se plimbe, organizau petreceri denumite „ceaiuri” sau citeau foarte mult. Așadar, putem deduce că aceste condiții de trai au influențat activitățile desfășurate de tineri. Ei sunt Generația X și fac parte din persoanele care s-au născut între 1961 și 1981 (anii diferă în funcție de sursă, însă acesta este intervalul cel mai des întâlnit).

Pentru ca lucrurile să fie mai clare, hai să luăm câte un exemplu din fieare generație. Ca să nu se supere nimeni, mă voi lua pe mine drept exemplu pentru Generația Net, iar pentru cel al Generației X voi folosi genericul X pentru a desemna o persoană ce aparține generației părinților noștri. De asemenea, pentru a descrie comportamentul persoanei X voi folosi un exemplu strict personal, al părinților mei.

Voi începe cu Generația Net. Primul lucru pe care îl fac dimineața este să-mi deschid telefonul și să-mi verific rețelele sociale. Am conturi pe mai multe rețele, însă nu le verific pe toate, doar pe cele care mă interesează pe moment. Toate profilurile mele sunt personalizate, iar elementele cu care le-am personalizat au fost create tot de mine (text, imagini, format, în limita în care îmi permite platforma). În timpul zilei, îmi petrec mult timp folosing Facebook Messenger și WhatsApp deoarece pot comunica mai ușor cu prietenii mei.

X își începe ziua cu o cană de cafea în mână și cu știrile de la ora 7 pe fundal. În general, X nu este preocupat de ceea ce va face în ziua respectivă, nu și-a făcut un „to do list” pentru că știe ce are de făcut când ajunge la serviciu. Reprezentanții Generației X după care m-am inspirat nu deschid internetul decât dacă au neapărat nevoie de el, pentru a căuta destinații de vacanță sau site-uri de mobilă. Rețelele sociale le folosesc doar pentru a vedea ce mai fac prietenii, iar Facebook Messenger sau WhatsApp sunt încă niște enigme pentru ei.

4

Așadar, fiecare generație are propriul stil de a se adapta, de a răspunde condițiilor mediului în care a trăit. Nu înseamnă neapărat că o generație este mai bună decât alta, ci pur și simplu că fiecare generație a avut propriul stil de a face lucrurile în acord cu vremurile respective.  Cu toate acestea, consider că blamarea Generație Net pentru că își petrece foarte mult timp pe internet este exagerată. Acesta este mediul în care ei se simt bine, mediul specific zilelor noastre. Faptul că s-au adaptat acestor timpuri este un aspect pozitiv ce aduce multe puncte forte acestei generații printre care viteza de reacție, capacitatea de a se adapta și de a sintetiza și alege din multitudinea de informații de pe internet.

Articol realizat de: Ana Maria Baciu

Sursă poze: genhq.com, rtable.net, isites.harvard.edu

Emilia Popa
Emilia Popa
Scrisul nu e o pasiune, e modul prin care eu vorbesc cu cei din jur și mă fac înțeleasă. Îmi înșir gândurile, temerile, ambițiile și nu mă opresc până nu simt că am spus tot ce am avut de spus. Mă scuzaţi, am uitat să mă prezint. Eu sunt pur şi simplu Emi, o buzoiancă minionă, voluntar de profesie și naivă din cale-afară
RELATED ARTICLES

Most Popular