Gecko Parc, parcul de aventură de care nu știai

0
57
sursă foto: arhivă personală

Povestea parcului Gecko a luat naștere în anul 2014, pornind ca o activitate și dorință a familiei Striletchi. După ce Cosmin, soțul Laurei Striletchi, femeia care l-a ajutat să-și îndeplinească visele, a venit dintr-o călătorie din Germania, unde a vizitat un parc de aventura similar s-a gândit că poate aduce și la Cluj ceva nou, realizând acest parc și în România. Numele de ”Gecko” a venit de la o rasă de șopârlă, iar ideea a fost că reptila se cațără şi implicit, în acest parc, cățăratul este un punct forte.
În Cluj-Napoca nu se găsesc locuri special amenajate pentru a concepe un parc de aventură, așa că, în final, locul unde s-a realizat parcul a fost Săliște, tot în județul Cluj.

„Noi suntem chiriași la moara de vânt, animăluțele nu sunt ale noastre și nu ne aparțin. Gazda noastră a deschis acest parc înaintea parcului, cred că mai bine de 16 ani. Dar mi se pare că este o simbioză foarte frumoasă, după un efort la parc să mergi să te relaxezi cu animăluțele.” a spus Laura Striletchi.
La început când parcul s-a deschis au fost gândite doar 3 trasee pe care oamenii să le parcurgă, respectiv trasee ușoare, medii și avansate. Fiecare traseu este identificat cu o culoare. Proprietarii parcului s-au gândit că ar fi mai bine să le pună pe culori, ca la schi, pentru a atrage mai mult atenția dar și pentru ca vizitatorii să rețină mai ușor.

Sursă foto: arhivă personală

Cum au fost traseele de început la Gecko Parc?

Traseele de început au fost mov, verde și roșu. Au fost mai mulți vizitatori de toate categoriile de vârstă care la un moment dat au început să se plictisească să parcurgă aceleași trasee de fiecare dată. Așa că echipa de la Gecko Parc au venit cu idei noi și au mai realizat alte câteva trasee în plus pentru oamenii doritori de aventură.

„Am adăugat traseul galben, care este nivel mediu. Jocurile sunt în principal ușoare, dar un pic mai provocatoare și mai interesante decât cele de pe traseul mov. Am mai adăugat încă un traseu verde, nivel mediu, dar destinat persoanelor care au o înălțime mai mare de 1,4m și traseul albastru, dar acest traseu necesită o condiție fizică medie. Este obligatorie parcurgerea traseului verde înainte de a intra pe acest traseu. Eu consider că parcul este încă un proces în desfășurare. ” a spus Laura Striletchi.

Parcul este într-o continuă desfășurare de idei noi și proiecte. Este de înțeles că în permanență este nevoie de retușuri, având în vedere că acest loc este realizat din lemn ca principal material de construcție, plus partea metalică. Cei care se ocupă de parc verifică în permanență dacă este nevoie de înlocuiri sau să împrospăteze anumite elemente.

sursă foto: arhivă personală

Marele obstacol în ceea privește înființarea parcului a fost lipsa timpului. Pentru proprietara parcului a fost destul de greu având în vedere că la începerea proiectului avea un loc de muncă ca și agent de vânzări, iar în paralel muncea la afacerea ei. Aceasta a fost nevoită să renunțe la unul dintre joburi, în final renunțând la primul, dedicându-se în totalitate parcului.
„Pot spune că acest parc m-a întinerit, mă face să mă simt ca un copil, ador tot ceea ce ține de parc, ador să vină copii și oameni de toate vârstele. Cred că este meseria visurilor, având în vedere că ești și în natură și ești într-o relaxare totală. Am mai multă satisfacție la parc, este cel mai frumos birou pe care l-am avut vreodată.” a declarat Laura.
Plimbându-ne prin parc am vorbit cu oamenii care erau foarte entuziasmați, unii chiar au venit din diferite colțuri ale lumii. Oamenii ne-au spus că este pentru prima dată când văd un parc frumos și că se gândesc să mai viziteze acest loc în viitor.

„A fost super bine și frumos la Gecko Parc. Copilul se distrează de fiecare dată pe traseu și noi ne bucurăm alături de el. Câteodată mergem chiar și noi cu el prin minunatele trasee și ne place foarte mult să-l însoțim. Iar după, ne relaxăm cu animăluțele de la Moara de Vânt.” a spus Eliza, Turda, 35 de ani.

„Au trasee de cățărare pe nivele de dificultate și pe culori, ceea ce mi se pare foarte interesant deoarece am dat de așa ceva la schi. Personalul este foarte amabil, îți explică regulile și instrucțiunile înainte de a te porni pe trasee, iar atmosfera e plăcută. Mi-a plăcut că la echipare au o doamna pentru fete si un domn pentru băieți. Eu unul recomand o oră când nu e foarte aglomerat pentru a savura din plin adrenalina.” a spus Bogdan, Arad, 26 ani.

gecko
Sursă foto: arhivă personală

„Chiar mi-a plăcut aici. Am avut o vacanță frumoasă alături de familia mea. România este un loc frumos de vizitat și plin de lucruri interesante. Nu am niciun regret că am ajuns în locul acesta.” a spus Cosmina Ioana, Denver, 37 de ani.

Laura a mai povestit că oamenii de toate vârstele ajung aici. A fost o femeie de 80 ani, alături de fiica sa care au parcurs traseele împreună. Au mai fost momente când veneau copii mici și erau îmbrăcați în diferite personaje animate, cu cordeluțe de Minnie sau unicorni și îi puneau pe cei din echipă să le pună cordeluța pe casca de protecție pentru a avea mai mult curaj. Ea a fost foarte mulțumită să vadă că și oamenii învârstă, dar și cei mici nu-și pierd starea de aventură și să descopere lucruri noi în viață.

„Mișcarea în natură sau într-un parc de aventură este benefică atât din punct de vedere fizic, datorită multiplelor beneficii oferite de sport, și anume punerea sângelui în mișcare, detoxifierea organismului, mișcarea în aer liber oferă și un aport în plus de oxigen. Dar și pe plan psihic și emoțional, are beneficii oferind o modalitate de relaxare psihică. Mișcarea oferă o modalitate de evadare din cotidianul zilnic din rutina zilnica, oferă posibilitatea de a mă dezvolta pe plan fizic.” a spus Oty Santa, instructor de fitness și antrenor personal.

Echipa de la Gecko Parc s-a înființat pe parcurs și a devenit o familie foarte frumoasă. Fiecare din echipă are câte o îndatorire. Cum ar fi, întâmpinarea clienților la intrare; asigurarea că toate persoanele care accesează traseele de cățărat au citit și semnalează că vor respecta regulamentul; verifică pe traseul de școală aplicarea standardelor de siguranță, modalitatea de folosire a echipamentului din dotare și corectarea după caz a greșelilor de utilizare a acestuia; semnalează colegilor când un client are nevoie de asistență sau trebuie coborât de pe traseul suspendat. Participă și/sau execută operațiunea de coborâre a clienților; răspunde la întrebările clienților cu tact și răbdare și se străduie să le vină în ajutor.

sursă foto: arhivă personală

Citește și: Trupa THE CASE a lansat “Throne”, un single cât o călătorie în intimitățile minții