miercuri, mai 22, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipGazul de șist: risc sau oportunitate? (III) - Cazul Pungești

Gazul de șist: risc sau oportunitate? (III) – Cazul Pungești

Pungești este o localitate din județul Vaslui, o localitate care a fost scena unor revolte provocate de refuzul categoric al localnicilor în ceea ce privește exploatarea gazelor de șist. Protestele au început la câteva zile după ce compania americană Chevron a obținut permisul de construcție a sondelor de exploatare.

Inițial, aproximativ 150 de protestatari au fost implicați în această manifestație, însă, la scurt timp, numărul lor s-a multiplicat, formându-se astfel un scut uman în fața buldozerelor. Intervenția jandarmilor a fost necesară, intervenție ce s-a soldat cu nu mai puțin de zece victime care au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Acțiunile protestatare au încetat doar după anunțul companiei Chevron de suspendare temporară a lucrărilor. Dar așa cum era de așteptat perioada de liniște a durat foarte puțin, din octombrie 2013 până în decembrie 2013.

Reluarea operațiunilor de exploatare a declanșat un alt val de proteste violente care au necesitat o nouă intervenție din partea jandarmilor și a poliției. În acest context, autoritățile au fost acuzate de abuzuri comise față de localnici. Aceștia au semnalat faptul că jandarmii îi percheziționau de fiecare dată când decideau să iasă din casă.

Cum era și normal, opinia publică a reacționat organizând proteste de solidaritate în celelalte orașe ale țării. Rezultatul a fost unul pozitiv, deoarece printre cei care au condamnat abuzurile autorităților s-au numărat numeroși artiști, profesori, reprezentanți ai societății civile, Casa Regală, ba chiar și unii politicieni.

Însă care a fost poziția premierului în acest caz controversat ? Ei bine, nu una foarte agreată…Victor Ponta a felicitat acțiunile jandarmilor, spunând : „Nu vom accepta ca 20, 30, 50, 70 de oameni să încalce legea!”

Premierul a declarat că independența energetică este un proiect național care este mai presus decât orice. Dar să fie, oare, mai presus și decât siguranța populației din punct de vedere medical? Costurile în ceea ce privește mediul înconjurător să fie proporționale cu avantajele din punct de vedere financiar ? Iată o întrebare la care vă las, dragi cititori, să răspundeți singuri…

Actualmente, compania Chevron a decis să se retragă din România, renunțând la operațiunile de exploatare a gazelor de șist. La începutul acestei luni, Chevron a renunțat de asemenea și la exploatarea zăcămintelor din Polonia, motivând faptul că rezultatele nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor inițiale.

Citește și primele părți aici și aici.

sursa foto: adevarul.ro

Simina Rautu
Simina Rautu
"Caracterul are drept fundament voinţa şi inteligenţa". Cred cu tărie în faptul că în viaţă poti obţine orice, însă cu o condiţie: să fii perseverent în ceea ce faci. Restul sunt doar vorbe inutile, în opinia mea nu există reţete miraculoase pentru succes.
RELATED ARTICLES

Most Popular