marți, aprilie 16, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipGazul de șist: risc sau oportunitate? (II)

Gazul de șist: risc sau oportunitate? (II)

Având în vedere că în articolul precedent am vorbit despre riscurile pe care le presupune exploaterea gazelor de șist, acum voi prezenta succint beneficiile care ar putea exista în urma unei asemenea activități.

Comisia Europeană, prin intermediul recomandării din data de 22 ianuarie 2014, pare să fie de acord cu exploatarea gazelor de șist. Deși atrage atenția în privința efectelor negative cauzate de procedura de fracturare hidraulică, Uniunea nu exclude posibilitatea demarării unor proiecte de exploatare în țări membre precum România sau Polonia. În realitate, Uniunea Europeană nu a tranșat niciodată acest subiect sensibil pentru opinia publică…

Principala problemă cu care se confruntă țările din comunitatea europeană este dependența energetică. Dependență care de altfel provoacă fragilitatea politică. Astfel se explică interesul liderilor europeni pentru exploatarea gazelor de șist, chiar și împotriva voinței cetățenilor.

Gazul de șist poate fi văzut ca un substitut viabil pentru combustibilii fosili, dar în egală măsură poate fi cheia pentru a reduce dependența energetică față de țări precum Rusia ori Arabia Saudită.

De curând, liderul Arabiei Saudite a decedat și, deși Arabia Saudită este o țară care încalcă frecvent toate drepturile omului, toți marii conducatori ai lumii au fost prezenți la ceremonia funerară. Cu toate că numeroase acțiuni sunt la limita legalității, scena internațională nu sancționează în vreun fel lucrul acesta. Atât de importantă este energia furnizată de către acest stat…

Dar pe lângă faptul că ar putea reduce dependența energetică, exploatarea gazului de șist ar putea de asemenea să contribuie la creșterea nivelului economic ori la crearea de noi locuri de muncă.

În SUA, exploatarea gazelor de șist a fost un succes datorită faptului că o serie de condiții precum existența forajelor regulate în noile sonde, mari rezerve de apă ori o legislație suplă au fost îndeplinite. Marea întrebare care se pune este de ce europenii nu aplică modelul american?

Ei bine, europenii sunt în imposibilitatea aplicării unui asemenea model deoarece în Europa situația este caracterizată de o serie de elemente care nu sunt favorabile exploatării: situația politică, impactul asupra mediului înconjurător, compoziția solului și, nu în ultimul rând, legislația care este mult mai rigidă din acest punct de vedere.

În România situația a luat amploare, iar dezbaterea a devenit extrem de controversată. Pe de-o parte guvernul susține exploatările, deoarece independența energetică constituie unul dintre obiectivele naționale strategice. Pe de altă parte, riscurile la adresa comunităților ce locuiesc în preajma perimetrelor de exploatare sunt considerabile.

Prin urmare exploatarea gazelor de șist este un subiect demn de urmărit îndeaproape, întrucât o asemenea decizie ne poate afecta viața atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere medical.

sursa foto: ziare.com

 

 

Simina Rautu
Simina Rautu
"Caracterul are drept fundament voinţa şi inteligenţa". Cred cu tărie în faptul că în viaţă poti obţine orice, însă cu o condiţie: să fii perseverent în ceea ce faci. Restul sunt doar vorbe inutile, în opinia mea nu există reţete miraculoase pentru succes.
RELATED ARTICLES

Most Popular