De-a lungul vieții avem parte de multe experiențe. Fiecare dintre ele vine la pachet cu un final.

Fie că vorbim despre terminarea școlii generale, a liceului ori a facultății, vine un moment când îți iei la revedere de la prieteni, de la amintiri și treci la nivelul următor.

Terminarea facultății este unul dintre aceste momente. Atât de asemănător cu cele de dinaintea lui și totuși foarte diferit. Dacă de la gimnaziu treceai relativ ușor la liceu, iar de la liceu treceai și mai ușor la facultate, de la facultate la ce urmează treci un pic mai greu. Asta pentru că odată cu terminarea facultății ești așteptat să faci ceva, să pui în aplicare ceea ce ai învățat în mediul universitar și să începi să fii om mare. Unii aleg să meargă la master asta însemnând o nouă experiență care va avea final abia peste încă doi ani de studiu, alții decid să ia o pauză ori să își ia viața în propriile mâini și să se angajeze.toca

Orice ar urma după facultate, terminarea acesteia este un moment important în viața oricărui om, fie că a fost șef de promoție, fie că a trecut târâș-grăpiș prin facultate, fie că a stat mai mult la Biserică rugându-se pentru Sfântul Cinci decât în sala de lectură.

Sfârșitul facultății înseamnă ceremonia de absolvire și banchetul. Dacă la ceremonie totul este emoționant, părinții tresar la auzirea numelui odraslei lor, aduc flori, își pupă de foc copilul pentru că este absolvent/ă, la banchet lucrurile stau total diferit.

Aici este în în tregime teritoriul studentului. Astfel pregătirile încep cu mult înainte de sesiune.

Se ține seama de detaliile generale : locație, mâncare, băutură, muzică și apoi se acordă o importanță majoră aspectelor personale.

Ca de obicei, fetele sunt cele care acordă o mai mare însemnătate acestui aspect. Ce model să aibe rochia, ce culoare, cu ce coafură să o asorteze, cu ce pantofi.

Băieții, pe de altă parte se gândesc doar cum să scape mai repede. Ținuta lor este ca o uniformă. Pantaloni, pantofi, cămașă, cravată. Fără prea mare bătaie de cap.

Ajunși la marele eveniment, proaspeții absolvenți se dezlănțuie. Doar sunt mari acum. Pot comanda băutură, pot fuma, pot asculta ce muzică doresc.

Seara banchetului este ca orice petrecere a tinerilor. Dansuri ciudate, amestecuri de băuturi ciudate, legături ciudate, totul realizat însă cu o mare precizie, perseverență și atenție. Toate lucrurile pe care studentul nu le-a investit niciodată în vreun proiect pentru facultate.

După câteva ore bune de dans, cântece tematice pentru vârsta pe care o au, pahare golite, priviri schimbate, picioare umflate, marea seară a banchetului ajunge la final și oficial micii absolvenți devin oameni mari.

 Mădălina Ispas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here