miercuri, ianuarie 19, 2022
Recrutare IQool
AcasăFyre: The Greatest Party That Never Happened - în culisele unui eșec
Array

Fyre: The Greatest Party That Never Happened – în culisele unui eșec

Mai țineți minte Fyre Festival? A fost un eveniment care trebuia să aibă loc în Bahamas în primăvara anului 2017. În mod ilar, el nu a mai avut loc din cauza incompetenței organizatorilor, iar iluzia vândută în spatele lui a devenit subiect de glume. Ei bine, Netflix vă pune la dispoziție un documentar despre acest festival de lux eșuat. El se numește Fyre: The Greatest Party That Never Happened și prezintă, în detaliu, toate deciziile care au dus la eșec. Și consecințele lor. Și lipsa eforturilor de a le redresa.

Câte greșeli au stat în spatele organizării?

Suficient de multe cât să ne încapă pe câteva pagini, dar bazate pe suficient de puțini factori să le putem urmări ușor. Așa că hai să vedem care sunt aceștia.

 • Organizatorul

Fyre: The Greatest Party That Never Happened
Ja Rule și Billy McFarland

Sigur, au existat doi oameni în spatele Fyre Festival: omul de afaceri Billy McFarland și rapperul Ja Rule. Dar cel din urmă nu a fost atât de prezent în peisaj, așa că ne vom îndrepta atenția asupra primului.

McFarland nu ar fi trebuit niciodată să organizeze un festival. De ce? Păi, din mai multe motive:

 1. prima sa afacere, cu carduri exclusiviste, a stat sub suspiciuni de fraudă
 2. nu a pornit cu un plan stabilit dinainte, a „improvizat” pe parcurs
 3. nu a acceptat criticile constructive ale oamenilor din echipa de organizare
 4. a pus la vânzare bilete/abonamente care nu puteau fi acoperite
 5. a insistat pe imaginea exclusivistă chiar și când nu mai putea fi acoperită
 6. a considerat că vinderea unei iluzii este mai importantă decât prezentarea treptată a aranjării perimetrului de festival
 7. nu s-a gândit la posibilitatea de a anula evenimentul, pentru că nu avea cum să-și despăgubească sponsorii
 8. nu a conștientizat că situația e gravă nici când a fost lovit de probleme
 9. nu a recunoscut că și-a tratat echipa prost
 10. a încercat să facă afaceri ilegale și după ce Fyre a eșuat
 • Echipa de organizare

În mod normal, dacă vrei să organizezi un festival, trebuie să ai o echipă de profesioniști care să fie bine pusă la punct. Nu a fost cazul la acest festival: rezervarea artiștilor a fost făcută de un amator și existau oameni care se ocupau de mai multe funcții importante în același timp. Deci stresul era ceva normal la ei.

Și, bineînțeles, ca la orice eveniment de un eșec răsunător….au existat tensiuni în interior și lipsă de informare. A, da, Fyre: The Greatest Party That Never Happened mai menționează și că ei nu au fost plătiți.

 • Locația

….nu a fost una fixă. Prima a fost Norman’s Cay, o insulă folosită anterior de Pablo Escobar. Faptul că organizatorii au folosit reputația proastă a locului a trezit mânia celor care administrau insula – și voiau să mai spele din păcatele ei – care i-au dat afară.

Fyre: The Greatest Party That Never Happened
Zona de desfășurare planificată

A doua zonă aleasă a fost Great Exuma, care nu a fost potrivită deoarece era populată (deși fusese promovată ca fiind pustie) și avea probleme cu infrastructura și electricitatea. Și, în plus, era extrem de aglomerată în perioada în care trebuia să aibă loc festivalul.

 • Localnicii

….au avut aceeași soartă ca echipa de organizare. Nu au fost plătiți pentru niciun tip de muncă, nici nu au avut habar de ce se întâmplă cu adevărat. Așa că nu e de mirare că au apelat la gesturi extreme pentru a încerca să facă rost de banii promiși.

Unul dintre cele mai amuzante momente din documentar este însă legat de autoritățile locale. Vă spun doar atât: este cumva ilar să te gândești că ai putea rezolva o problemă cu vameșii prin favoruri sexuale și nu prin plata unei taxe.

 • Participanții

Fyre: The Greatest Party That Never Happened ne confirmă că nu au avut cum să comunice cu reprezentanții festivalului. Aceștia nu dădeau detalii despre organizare și aveau grijă să șteargă comentariile negative crescânde.

 • Condițiile

Este greu să ajungi în insulele Bahamas, darămite să ai parte și de transporturi speciale. Ai crede, totuși, că niște organizatori normali ar fi în stare să asigure condiții de cazare cât de cât decente, care să corespundă cu anunțurile. Sau să pună la dispoziție mâncare cât de cât decentă. Sau să aibă condiții de securitate asigurate normal…dar nu, la Fyre chiar nu a fost cazul.

Cum pot să savurez producția cel mai bine?

Poți să te uiți la Fyre: The Greatest Party That Never Happened și să râzi de bogătașii păcăliți. Ai posibilitatea de a râde de incompetența celor din spatele conceptului. Sigur ideea de a folosi influenceri pentru promovare fără a îi informa în prealabil despre eveniment merită câteva chicote. Tu decizi, producția de pe Netflix îți oferă doar oportunitățile. Și te convinge că…dacă ceva sună prea bine, este posibil ca el să nu fie real.

surse foto: en.wikipedia.org, billboard.com, basementrejects.com, thewrap.com, irishtimes.com

Catalina Murea
Prefer să las scrisul să comunice în locul meu. În general nu îmi place să vorbesc despre mine, deoarece consider că interesele mele pot părea mult mai fascinante.
RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular