Fury a avut premiera în octombrie anul acesta, în cadrul Festivalului de Film de la Londra, fiind regizat de David Ayer. Apărut recent în cinematografe, este un alt lungmetraj despre război, dar îți propune să urmărești trăirile contradictorii a cinci soldați care luptă în ultima lună a celui de-al Doilea Război Mondial.
Don Collier (Brad Pitt) este un sergent american care luptă împotriva naziștilor pe teritoriul Germaniei în aprilie 1945 și conduce tancul Fury, având în subordinea sa pe vechii săi colegi Boyd (Shia LaBoeuf), Grady (Jon Bernthal) și Trini (Michael Peña), dar și pe nou-venitul Norman (Logan Lerman), un tânăr dactilograf prins întâmplător în mrejele războiului. Alintat Wardaddy, Don are un echipaj care reușește să învingă inamicul pentru că are ceva în plus față de curaj și determinare: cei cinci au o legătură aparte, they have each other’s back, cum s-ar spune.
Filmul redă atmosfera de teroare și nesiguranță a războiului, a fricii care îți nimicește simțurile, și asta prin scenele de luptă veridice și spectaculoase. Violența te plesnește când te aștepți mai puțin.
Camera te poartă din spațiul deschis, în care te simți expus, în cadrul închis al tancului unde ies la iveală întrebările și momentele de slăbiciune ale personajelor. Fiecare este diferit, dar toți au aceeași datorie și aceleași frământări, oricât de duri ar părea. De la lupta fizică de pe câmpul de luptă se trece la lupta interioară pe care fiecare și-o arată în momentele de liniște din tanc. Inevitabil, trăiești și tu puțin din ce simt personajele, faci ce fac și ele.
Iubirea e și ea prezentă în peisaj, moment în care apare în scenă și o româncă, Anamaria Marinca, în rolul Irmei.
Un film cu câteva replici bune, dure, care trădează absurdul vieții și al morții. Un film care îți permite să te identifici cu personajele, un film despre ce pot să-și facă oamenii unii altora.
Sursă foto: cinemagia.ro