Fur: An imaginary portrait of Diane Arbus (2006) – Steven Shainberg

  0
  195

  FurNu știu câți dintre voi știți cine e Diane Arbus. Filmul ăsta mi-a părut un pseudo-documentar, deși numele-i stipulează clar caracterul imaginar. Și din ce-am citit despre însăși fotografă, pare a fi într-adevăr ceva fictiv.

  Câteva date biografice: Diane Arbus a fost o fotografă americană foarte cunoscută pentru lucrările ei caracterizate de unii oameni drept „disturbing”. Ce considerau ei stupefiant, poate, la pozele sale era caracterul lor tragi-comic. Obișnuia să-și caute subiecții undeva în extremele stigmatizate ale societății, optând pentru cei marginalizați. Un detaliu memorabil, este dat de fotografiile sale preponderent în alb și negru. Printre cei imortalizați de către ea, se regăsesc pitici, oameni foarte înalți – giganți, transexuali, nudiști, acrobați de circ, etc. Era cunoscută drept „the photographer of freaks”. A dorit să le arate oamenilor diferențele dintre ceea ce ei își doresc să arate celorlalți și ceea ce văd de fapt, defecte.

  Filmul îi are drept protagoniști pe Nicole Kidman (care o joacă, evident, pe Diane Arbus) și pe Robert Downey Jr (doamnelor și domnișoarelor), complet acoperit de păr, pe nume Lionel. Acesta suferă de o boală: hirsutism. De aia este acoperit de păr pe tot corpul. El îi este vecin fotografei, fiind cel care o introduce în lumea celor stigmatizați.

  Diane Arbus duce o viață blazată alături de soțul său Allan Arbus, fiind o artistă neînțeleasă și chinuită. Din întâmplare, (sau poate hazardul nu are nimic de-a face cu asta) ajunge să aibă o relație cu Lionel, în ciuda defectului său fizic (foarte) vizibil. El este cel care simbolizează lumea de „ciudați” marginali, neacceptați de societate pentru că nu se regăsesc în normele considerate universal valabile, cu care Diane Arbus (cea adevărată) a lucrat pentru o lungă perioadă de timp.

  Existența lui Lionel este o scăpare din banalul vieții sale, lucrând ca asistentă a soțului său, un fotograf de succes, fiind chinuită de propria necesitate de a se afirma ca artistă. Lionel este prima sa sursă de inspirație și cel care o introduce în lumea aceasta, care-i va sta drept model pe parcursul întregii sale cariere.

  Deși filmul este fictiv și nu o relatare concretă a vieții adevărate a fotografei „sinucigașe” Diane Arbus, e o plăcere să-l vezi. Chiar și pentru momentul în care Lionel scapă de întreg părul și se dovedește a semăna incredibil de mult cu Robert Downey Jr.

   

  Sursă fotografie: www.hotflick.net