Fundația Hope and Homes for Children și NN anunță un nou parteneriat

0
49
Hope and Homes for Children afiș

Fundația Hope and Homes for Children și NN anunță un nou parteneriat strategic prin care 150 de tineri din programul de integrare socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție a copilului vor fi sprijiniți să dezvolte abilități pentru o viață independentă și pentru integrarea cu succes în societate.

Printr-o investiţie de 200.000 de euro realizată de NN pe parcursul a 3 ani, tinerii vor beneficia de consiliere și sprijin material, recomandări pentru găsirea unui loc de muncă, precum și sesiuni de formare profesională.

În fiecare an, aproximativ 3.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani părăsesc sistemul de protecție a copilului fără a fi pregătiți pentru o viață independentă sau având o pregătire extrem de limitată, iar personalul care interacţionează cu ei este rareori instruit să îi ajute în acest sens.

Aceștia reprezintă o categorie vulnerabilă expusă riscului excluderii sociale și marginalizării deoarece întâmpină greutăți la angajare fiind expuși șomajului; sunt expuși vagabondajului și delincvenței; nu au o locuinţă și nici posibilităţi de închiriere sau de cumpărare; cad adesea victime ale criminalității, consumului de droguri, exploatării sexuale; nu au familie și nici mijloace proprii de subzistență.

La abandonul inițial al mamei sau al familiei, odată cu părăsirea instituțiilor în care au crescut, se adaugă abandonul societăţii, al statului, al specialiştilor și, în ultima instanță, al tuturor. Se știe că, în perioada instituționalizării, copiii și tinerii dobândesc comportamente sociale și profesionale într-o măsură foarte redusă.

Sunt „obișnuiți” să primească totul de-a gata, nu știu de cele mai multe ori să-și gestioneze banii; în plan emoțional, acești tineri sunt nesiguri, ajung să depindă în permanenţă de cineva (educator sau instructor din centrul de plasament). În acest fel, tranziţia de la viaţa în instituție la traiul independent ajunge să fie, în majoritatea cazurilor, sortită eșecului.

Prin parteneriatul dintre Hope and Homes for Children și NN, anual, 50 de tineri vor beneficia de consiliere și sprijin material, recomandări pentru găsirea unui loc de muncă, precum și sesiuni de formare profesională. Astfel, se vor crea premisele pentru integrarea cu succes pe piaţa muncii și în comunitate a tinerilor care părăsesc sistemul.

Anna Grzelonska, CEO NN România –„Dezvoltarea armonioasă a unui copil începe de la vârste fragede, cu afecțiune, susținere necondiționată și îndrumare în educație și, mai târziu, în carieră. Copiii care cresc în sistemul de protecție socială nu au, din păcate, mai nimic din toate acestea și întâmpină dificultăți majore atunci când ajung la vârsta adultă și trebuie să se descurce pe cont propriu. Noi, la NN, știm că nu putem înlocui cele mai multe dintre lipsurile cu care se confruntă tinerii care părăsesc sistemul de protecție, dar credem că îi putem ajuta, prin consiliere specializată şi chiar susţinere financiară să aibă un start mai bun în viața de adult și să-şi creeze premisele unui viitor mai bun.”

Partenerii instituționali ai proiectului sunt Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Consiliile Locale, Serviciile Publice de Asistență Socială, Agențiile Județene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) din județele în care Hope and Homes for Children desfășoară programul de integrare socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție, și Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Hope and Homes for Children afiș 2Prin programul de integrare socio-profesională, Hope and Homes for Children își dorește să îi ajute pe tinerii care părăsesc sistemul și care, fără a fi pregătiți pentru o viață independentă sau având o pregătire extrem de limitată, trebuie să dea piept cu o societate care îi privește cu suspiciune și le acordă un minim de șanse. Doar ajutându-i să devină independenți și facilitându-le accesul către o  pregătire profesională minima, acești tineri vor putea să se descurce pe cont propriu și nu vor deveni o povară pentru societate. Ne bucurăm că partenerii noștri de la NN au înțeles cât de important este acest start în viață pentru un tânăr vulnerabil și ne vor susține în continuare efortul prin programe de consiliere, sprijin material și sesiuni de formare profesională. Dacă acestor tineri li se facilitează accesul la educație și la condiții de viață adecvate, vor putea să aspire la o carieră, iar aceasta le va facilita integrarea în societate. Din 2002 de când am dat startul programelor noastre de asistare și sprijinire a tinerilor care părăsesc sistemul, am ajutat 1.168 de tineri să aibă acces la o viață independentă. Cu ajutorul NN, numărul acestora va crește.”Ștefan Dărăbuș, Director regional, Europa Centrală și de Sud, Hope and Homes for Children  

Acesta este cel de-al doilea parteneriat între Hope and Homes for Children și NN în sprijinul copiilor și tinerilor vulnerabili din țara noastră. Pe parcursul anului 2017, cei doi parteneri au implementat cu succes programul „Sănătate pentru o viață mai bună”, prin care 80 de copii și tineri incluși în programele Fundației au beneficiat de tratamente și intervenții medicale, iar alți 160 de copii au primit consiliere privind obiceiurile de viață sănătoasă.

Programul s-a axat pe acoperirea nevoilor legate de sănătate ale copiilor vulnerabili: atât facilitarea accesului la serviciile medicale de bază și de specialitate, cât și derularea de campanii de consiliere și educație pentru adoptarea unui stil de viață mai sănătos.

Beneficiarii direcți ai fondurilor donate de NN au fost copiii și tinerii instituționalizați, cei care locuiesc în casele de tip familial, cei care frecventează centrele de zi, precum și copiii și mamele aflate în centrele de primire în regim de urgență, dar și tinerii care au părăsit sistemul de protecție.