Forumul Tinerilor din România, cea mai mare Federaţie de reprezentare a tinerilor la nivel naţional este în această perioadă într-o caravană, proiect naţional organizat în 5 judeţe ale țării.
Forumul Tinerilor din România este federația neguvernamentală, apartidică, non-profit, ce reprezintă peste 160 de organizații de tineret din România. Viziunea noastră este o lume în care tinerii își pot atinge întregul potențial, iar prin organizațiile neguvernamentale încurajăm, susținem, implicăm și reprezentăm tinerii din România.
Până în momentul de faţă Caravana Dialogului Structurat cu TINErii a ajuns în judeţul Tulcea, mai exact la Sulina, iar weekend-ul trecut a poposit la Bistriţa Năsăud.
Aici au fost consultaţi până acum, în cadrul evenimentelor peste 100 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani, urmând ca din 23 până în 25 septembrie Caravana să ajungă la Cluj, iar apoi, în primul sfârşit de săptămână din octombrie să ne vedem la Timişoara.
Un calcul rapid, ne prezintă că Reţeaua Naţională de Ambasadori ai Dialogului Strucurat cu TINErii, până in momentul de faţă a consultat în cadrul evenimentelor din toate judeţele ţării peste 1800 de tineri, asta însemnând undeva la 45 de evenimente locale.
Vă aşteptăm alături de echipele noastre de Ambasadori din toate judeţele ţării pentru a putea face parte din echipa celor ce vor tineri implicaţi. Astfel vă rugăm să ne scrieţi atât pe facebook (https://www.facebook.com/forumultinerilor/?fref=ts), cât şi pe mail, la adresa dialogstructurat@forumul-tinerilor.ro sau pe pe site-ul nostrum forumul-tinerilor.ro
“ <<Tineri Implicaţi în Societate>> este motto-ul pe care îl am în viaţă. Ca tânăr implicat de peste 6 ani văd cum lucrurile se mişcă spre bine, dacă noi încercăm. Schimbarea suntem noi şi avem oportunităţi diverse. Nu de multă vreme, autorităţile publice locale, la nivel naţional, au început să se implice în viaţa tinerilor şi să îi motiveze pentru o Românie a tinerilor.
Organizarea acestui eveniment a fost favorizaţă în urma întâlnirii cu tânărul Alexandru Ignatiuc, care mi-a prezentat activităţile minunate în care se implică tinerii bistriţeni. Facilitând o formare si organizând o Cafenea Publică, zilele trecute, am descoperit exact pe acei tineri, de care îmi tot vorbise el. Tinerii pot dacă vor!
Doua evenimente de succes, atât la Bistriţa cât si la Beclean. Tineri angrenaţi în diverse activităţi, tineri care au stat peste 8 ore să lucrăm împreună, atât pentru dezvoltarea lor personală, cât şi pentru ideile ce vor ajuta la creionarea viitoarelor politici de tineret şi rezoluţii ale problemelor pe local.
Dacă vrei să ai recoltă pentru un an de zile, cultivă orez. Dacă vrei să ai recoltă pentru zece ani, cultivă pomi. Dacă vrei să ai recoltă pentru o sută de ani, cultivă oameni, spune un proverb chinezesc, astfel trebuie să înţelegem importanţa noastră a tinerilor.
Aceste evenimente au angrenat o masă mare de tineri care, sperăm noi, pe viitor să fie sprijin echipei de pe judeţ şi totodată să poată devenii lideri de opinie în comunităţile lor.” Andrei Pătraşcu – Forumul Tinerilor din România
„Puterea exemplului! Mi-a fost dat ca la acest eveniment să pot cunoaşte doi oameni speciali… speciali din toate punctele de vedere. Doi tineri care nu putut fi la fel ca noi, dintr-un singul motiv; indirect alături de numele lor, apare sintagma de tânăr instituţionalizat. Crudul adevăr pe care toată lumea îl cunoaşte, dar nu mulţi au curajul de a îl accepta este că tinerii din centrele de plasament sunt izolaţi de societate nefiind integraţi în grupurile sociale. Deseori, aceştia sunt catalogaţi ca fiind cu o educaţie scăzută şi chiar că aceştia nu pot face parte din grupul de tineri care găsesc rezoluţii la problemele locale.
Implicarea acestor doi tineri în cadrul evenimentului a fost uimitoare. Au participat activ la coordonarea dinaintea deschiderii oficiale, au participat cu idei foarte bune, motivând şi pe ceilalţi că pot, dar cel mai important a fost faptul că aceştia au dovedit că au o educaţie dezvoltată, că pot fi mai buni ca ceilalţi şi că işi doresc să se dezvolte. Acest lucru reiese dintr-o convorbire cu unul dintre ei, care a spus: „Vreau să mă implic, să îmi văd de treaba mea, îmi continui studiile şi doar aşa voi fi privit altfel de către societate.”
Tot acest tânăr este cel care a renunţat la oportunitatea de a merge într-o excursie cu ceilalţi tineri din Centrul de plasament Belcean, la mare… Uimitor! Sunt tineri, care vor totul pentru societatea din care fac parte. Sunt tineri care vor ceva pentru un viitor mai bun. Sunt tineri care văd că nu sunt singuri, şi astfel se alătură unei echipe pentru a deveni şi ei lideri de opinie în societate.” Alexandru Ignatiuc – Ambasador al Dialogului Structurat cu TINErii, în jud. Bistriţa-Năsăud
„A face Dialog Structurat cu Tinerii nu este un lucru deloc ușor pe timpul verii, atunci când majoritatea dintre ei se află la mare, munte sau se bucură de umbra unei terase.
Nu a fost însa cazul consultării ce a avut loc sâmbătă, 13 august, în orasul Beclean. Asta deoarece participanții la întalnire sunt tineri care îți oferă lecții de viață prin felul lor de a fi, sunt elevi care prețuiesc informația și îi respectă pe cei care le-o livrează. Sunt un grup de tineri frumosi la exterior, dar mai ales pe interior, care și-au amânat plecarea la mare doar pentru a participa la o întâlnire despre care nu știau prea multe lucruri. Totul, la invitația unui alt tânăr, elev și el, din Beclean – Alex Ignatiuc.
Am început consultarea cu o sesiune de cunoaștere, ocazie cu care am aflat că participanții proveneau de la Centrul de Plasament Beclean. Nu i-am simțit că ar fi tineri diferiți de restul cu excepția a două momente: ”Care este persoana la care apelezi atunci când ai nevoie de ajutor?” era o întrebare notată pe o ilustrație aleasă de unul dintre tineri. Răspunsul: ”mama”. Din ignoranță, am zâmbit, știind că baieții se țin de fusta mamei și la o vârstă înaintată. Nu însa acesta era motivul răspunsului său. A venit apoi prânzul şi ne-am bucurat de o masă copioasă. Nu cred că se poate descrie bucuria din ochii lor atunci cand au văzut masa încărcată de bucate.
Consultarea s-a încheiat cu o sesiune de muncă în echipe, participanții primind sarcina de a răspunde la o întrebare din cele cinci recomandate de către Comisia Europeană în ceea ce privește nevoile și problemele cu care se confruntă în societate. Și de această dată am remarcat implicarea lor în rezolvarea sarcinii primite, cât de frumos și original și-au prezentat ideile, precum și conștientizarea unor aspecte problematice peste care unii tineri trec cu superficialitate.
Și pentru că rămăseseră multe porții de mâncare, noi așteptându-ne la un număr mai mare de participanți, la inițiativa lui Alex Ignatiuc, toata mâncarea, apa, sucul și prajiturile rămase atât de la Beclean, cât și de la consultarea avută la Bistrița au fost donate unor familii nevoiase.
În linii mari, consultarea a fost un succes. Bineînțeles, având alături cât mai mulţi tineri și ca de fiecare dată autorităţle publice locale.” Anastasia Mitrofan – Ambasador al Dialogului Structurat cu TINErii, în jud. Suceava
„În data de 13 august, intr-o sâmbătă însorită de vară, bunul meu prieten, Alex Ignatiuc – Ambasador al Dialogului Structurat, mi-a oferit oportunitatea de a participa în cadrul unui eveniment, marca Forumul Tinerilor din România şi am acceptat fără să stau pe gânduri.
Sincer, aşteptările mele erau destul de scăzute. Credeam că totul se rezumă la nişte discuţii între tineri, plictisitoare şi fără rost… Dar nu a fost aşa! A fost totul diferit, nu au fost acele discuţii obositoare, în care ni se punea un subiect pe masă şi gata. A fost o discuţie la care toţi am participat, ne-am implicat, o discuţie în care <<l-am doborât>> pe domnul deputat Daniel Suciu, solicitându-I cât mai multe răspunsuri la problemele pe care eu le-am descoperit.
După acestea, a urmat un joc foarte interesant în care ne-am pus puţin mintea la contribuţie. Oricum, totul a fost captivant. Îmi plac oamenii care se implică, dar mai ales tinerii implicaţi, pentru că noi, tinerii, suntem viitorul acestei ţări.
Îndrum pe orice tânăr să se implice, doar asa vom putea face ca lumea aceasta să fie mai bună!” – Ionuţ Tutula, participant
“Fiind conştientă de potenţialul pe care îl am şi că pot face ceva pentru societate, am decis să mă implic în proiectele de tineret.
Lumea trebuie să realizize importanţa implicării tinerilor în societate, pe de o parte, iar pe de alta să nu uităm de noi şi de dezvoltarea noastră personal.
A fost prima data când am participat la un proiect organizat de Forumul Tinerilor din România şi pot spune că am rămas profund impresionată. Am auzit foarte multe lucruri despre proiectele lor, despre oamenii care sunt acolo şi mai ales de impactul pe care îl au în rândul tinerilor, ajutându-i să se implice active şi să poată ajunge lideri de opinie.
Am cunoscut diferite tipuri de persoane, de la care am învăţat foarte multe, ca de exemplu noi moduri de a îi accepta pe cei din jurul meu, iar împreună cu ei am discutat problemele pe care le întâlnesc tinerii de lângă noi şi direcţii clare de acţiune pentru a preveni problemele indentificate” – Diana Opriş, participant şi voluntar