FORMAREA PROFESIONALĂ ÎN SECTORUL TURISTIC DIN ROMÂNIA, PUSĂ ÎN LUMINA REFLECTOARELOR în cadrul Întâlnirilor franco-române ale turismului

0
86

În ideea de a exploata pe deplin potențialul turistic al României în următorii ani, Ambasada Franței în România și institutul Francez din România au inițiat, în parteneriat cu Ministerul Economiei, Comerțului și Relatiilor cu Mediul de Afaceri, un proiect inovant, denumit „Întâlnirile franco-române ale turismului”, care constă într-un schimb de expertiză la nivel bilateral. Ținând seama de complexitatea sectorului, care atinge mai multe domenii de competență și se dovedește a fi transversal, cuprinzând laolaltă sectorul hotelier, alimentația publică, activitățile de recreere sau mediul cultural, sunt prevăzute mai multe dezbateri la înalt nivel, între experți francezi și personalități române din acest sector profesional.

Prima etapă a proiectului, care se va axa pe tema turismului montan, se va desfășura la Sibiu, la hotelul Ibis, vineri 13 mai 2016, începând cu ora 9.30. Dezbaterea, la care urmează să participe aproximativ șaizeci de participanți, va fi inaugurată de către secretarul de stat în cadrul Ministerul Economiei, Comerțului și Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Claudiu Vrînceanu, de către consulul onorific al Franței la Brașov, Ion Ciolacu, precum și de consiliera adjunctă de cooperare și de acțiune culturală a Ambasadei Franței în România, Caroline Socié. Întânirile vor fi organizate sub forma unor conferințe cu traducere simultană, în cadrul cărora se vor aborda tematici specifice în funcție de contextele locale, astfel încât să faciliteze schimburile de informații și bunele practici. Personalități franceze și române din domeniul turistic, printre care Marius Andra, directorul direcției de Turism din Ministerul Economiei, Comerțului și Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Frank Reul, directorul general al grupului hotelier Accor, Alin Chipaila, președintele Asociației județene de turism Sibiu, Călin Ile, Preşedintele Federaţiei industriei hoteliere din România sau Olivier Caspary, directorul Asociației Institutelor franceze universitare ale tehnologiei, precum și reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale și Cercetării Ştiinţifice și ai autorităților locale vor efectua prezentări privind orientările și strategiile din domeniul turismului, atât la nivel național cât și regional, precum și cu privire la proiecte inovatoare în Franța și în România.

Sectorul turistic reprezintă un subiect de interes pentru România, având în vedere că potențialul său ridicat de creștere poate contribui semnificativ la procesul de dezvoltare regională. Din acest motiv, este crucial ca atractivitatea acestui sector să fie pusă în lumină, iar schimbările efectuate să fie conforme cu standardele de calitate din ce în ce mai ridicate din acest domeniu, astfel încât cererea externă și internă din ce în ce mai solicitantă să poată fi satisfăcută. Aceste obiective pot fi îndeplinite prin adaptarea formărilor existente, realizate prin intermediul schimburilor între actorii din mediul afacerilor/angajatorilor și sectorul educațional, prin dezvoltarea unor specializări în ceea ce privește meseriile noi sau cu un conținut evolutiv, precum și  prin regândirea metodelor de predare a limbilor străine, efectuată prin definirea unor competențe de specializare profesională. Astfel, instituirea unei colaborări strânse între instituțiile franceze și cele române, atât la nivel național, regional, cât și local, poate conduce la  încheierea unor parteneriate strategice, bazate pe schimburi de expertiză.

Într-o primă instanță, au fost stabilite 8 întâlniri, iar dezbaterile se vor extinde la Iași, pe 23 mai, pe tema turismului familial, înainte ca Brașovul să găzduiască pe 8 iulie conferința pe subiectul turismului de patrimoniu și a realității îmbunătățite, iar la Constanța să se evoce, pe 12 iulie, turismul balnear și cel legat de croaziere. În septembrie, o dezbatere ce va implica actori din sectorul turistic în jurul campaniei „Vorbești franceză, te angajăm” va fi organizată la Timișoara, urmând ca subiectul legat de turismul ecologic să fie evocat la Tulcea, la începutul lunii octombrie. După penultima etapă de la Cluj-Napoca, pe 15 octombrie, unde se vor evoca aportul turismului în dezvoltarea teritorială, acest ciclul de ateliere se va încheia cu o întâlnire de mare amploare ce va fi organizată la București, în cadrul Târgului Internațional de Turism, pe 17-18 octombrie 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.