First they killed my father –Genocidul cambodgian prin ochii unui copil

  0
  79

  Angelina Jolie, în coproducție cu Netflix, a adus pe micile ecrane unul dintre cele mai apreciate documentare ale anului, cu nominalizări la Golden Globes și BAFTA pentru cel mai bun film într-o limbă străină. First they killed my father documentează prin ochii lui Loung Ung, un copil de 7 ani, viața și mai ales traumele trăite de poporul cambodgian în timpul  dictaturii lui Pol Pot.

  Jolie a pus tragicele evenimente în perspectivă politică, găsindu-l în prim-plan chiar din debutul peliculei pe Richard Nixon, vinovat pentru bombardamentele neoficiale din anii 70′, împotriva unei țări neutre.

  Cu toate acestea, deși SUA a susținut Războiul Civil Cambodgian, atrocitățile petrecute nu au fost cauzate de un singur om. Între 1975 și 1978, Khmerii Roșii s-au aflat la putere, timp în care au colectivizat agricultura, au evacuat orașele și dincolo de toate, este o perioadă marcată de moartea a 1,7 milioane de oameni în urma foametei și a bolilor.

  Familia lui Loung trebuie să-și înceapă viața de la zero sub controlul Partidului Comunist din Kampuchia. Maturizarea fetei de 7 ani începe când mama ei află că una dintre fiicele ei a murit, având doar câteva momente la dispoziție să digere vestea, până când să fie pusă din nou la muncă. Al doilea moment crucial este cel care dă numele filmului: moartea tatălui. Scena în care tatăl este luat de khmerii roșii pentru a fi executat este printre cele mai emoționante din film.

  Și dacă tot suntem la capitolul acesta, filmul original Netflix reușește să fie atât de înduioșător datorită perspectivei fetiței care duce o continuă luptă de supraviețuire. Aici se alătură și scenele puternice în care mii de oameni sunt la limita subzistenței, prinși între muncă asiduă și hrană prea puțină, sau constituie victime ale obuzelor vietnameze. Iar dacă totul nu era de ajuns, coloana sonoră reușește să pună punctul pe „i” în momentele apogeului dramatic.

  Deși firul narativ este mai degrabă lent, First they killed my father primește toate punctele pentru vizualul de basm pe care îl crează. Fie că mă uitam la documentar de pe telefon, în timp ce eram în metrou, ori că mă aflam acasă în fața televizorului, imaginile nu-și pierdeau calitatea. Cadrele fantastice filmate în Cambodgia, alături de povestea cu mesaj puternic și jocul exemplar al actorilor sunt principalele motive pentru premiile și nominalizările primite.

  First they killed my father prezintă cu măiestrie o poveste atât de brutală a istoriei tulbure a Cambodgiei care a dus la uciderea sistematică a unui sfert din populația țării. Este „o poveste a unei fetițe care își amintește totul, ca ceilalți să nu uite niciodată”.