Filmul Hacksaw Ridge: povestea unui erou care a mers la război fără armă

0
2830
filmul Hacksaw Ridge

Filmul Hacksaw Ridge: povestea unui erou din Al Doilea Război Mondial care a refuzat să poarte armă, deși se afla în linia întâi pe câmpul de luptă. Inconștiență? Nu! Credință: ca adventist, lui Desmond Doss îi era interzis să poarte armă, cu atât mai mult să ucidă.

Filmul Hacksaw Ridge – una dintre dramele celui de Al Doilea Război Mondial

Totul a început pe 1 septembrie 1939, ziua considerată a fi prima din Al Doilea Război Mondial, atunci când Germania a atacat Polonia. După 6 ani de lupte sângeroase, războiul s-a încheiat în 1945 prin victoria Aliaților (Franța, Marea Britanie) împotriva Axei (Germania, Italia, Japonia).

Urmările acestui război? Morți. Foarte mulți. Aproximativ 60 de milioane se estimează, dintre care 20 de milioane de militari și 40 de milioane de civili. Victoria Aliaților a fost una pentru care au murit cele mai multe dintre victime, mai exact 85% din totalul de 60 de milioane.

Filmul Hacksaw Ridge este despre război, despre viață și moarte, despre curaj dincolo de arme, despre forța psihică dincolo de cea fizică. Este despre umanitate și credință. Un erou, Desmond Doss, merge la război neînarmat, deoarece are mai mare încredere în Dumnezeul lui decât într-o armă. Și a demonstrat tuturor că a făcut alegerea potrivită!

Filmul Hacksaw Ridge : 2 premii Oscar și 6 nominalizări

Filmul Hacksaw Ridge a primit Oscarul pentru cel mai bun montaj și pentru cel mai bun mixaj sonor. A fost nominalizat și la categoriile: cel mai bun regizor, cel mai bun film, cel mai bun actor, cea mai bună editare sonoră.

 

Desmond Doss s-a înrolat ca medic în armata SUA în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Povestea lui unică a impresionat o lume întreagă și a devenit subiect de film. A fost în fază de proiect timp de 12 ani, iar filmările pentru filmul Hasksaw Ridge au început în 2015. Premiera a avut loc în 2016 în SUA.

Desmond Doss, interpretat de Andrew Garfield în film, a vrut să fie de ajutor armatei țării sale. Însă religia sa, adventistă, îi interzicea să atingă orice fel de armă. Refuzând să se supună ordinelor din cadrul pregătirii, Desmond Doss era foarte aproape de a fi exclus din armată. A fost salvat, însă, de un articol de lege care menționa că cei înrolați nu pot fi obligați să facă lucruri împotriva credinței lor. Astfel a ajuns pe front.

1945, Bătălia de la Okinawa. Momentul istoric în timpul căruia D. Doss, fără a avea vreo armă asupra lui pentru a se putea apăra, se află pe front, în postura de medic. Singurul lui gând era să salveze vieți. Și a salvat. 75 de soldați (printre care și inamici) au fost salvați de Desmond Doss la Okinawa.

Filmul Hacksaw Ridge prezintă, pe lângă scene înfricoșătoare de pe câmpul de luptă, eforturile fizice uriașe pe care medicul necombatant le-a făcut pentru a salva vieți. Rămas singur pe front, D. Doss petrece o noapte întreagă coborând și salvând răniții cu ajutorul unor frânghii. Dimineața, cu mâinile însângerate și epuizat, Doss încă voia să salveze.

Uite un interviu cu Desmond Doss realizat acum 6 ani:

Pentru curajul ieșit din comun dovedit pe front, Desmond Doss a primit Medalia de Onoare din partea președintelui Harry S. Truman. Eroul de la Okinawa a murit la vârsta de 87 de ani, pe 23 martie 2006.

Surse info: wikipedia.org, semneletimpului.ro

Sursă foto: twitter.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.