Filme de succes din romane celebre. Cartea bate filmul, în cele mai multe situații. Povestea zguduitoare pe care o remarci printre rânduri, poate fi furată la montaj. Însă, atunci când citești o carte bună, filmul nu poate fura prea multe detalii. Iar unele filme de succes și-au câștigat supremația, desprinzându-se din romanele cu același nume. Iar mai jos sunt doar câteva exemple de filme realizate după romane celebre:
Zbor deasupra unui cuib de cuci
Cartea – un roman marcant pentru literatura contemporană, scris în anul 1972, relatează tragica poveste a pacienților aflați într-un ospiciu. Sora-șefă, Ratched, deținea puterea și folosea metode de tratament barbare, precum electroșocurile sau lobotomia. Rebelul care se opune acestor tactici barbare este Randle Patrick McMurphy. Titlul provine dintr-o rimă americană pentru copii: „…unu-o ia de-a dreptul , altul zboară șui/unul zboară peste cuibul cucului .” „Zborul” nu reprezintă nimic altceva, decât aspirația către libertate.
Filmul – celebra ecranizare, în regia lui Milos Forman, îi are în distribuție pe Jack Nicholson, Michael Berryman, Peter Brocco și Louise Fletcher. Apărut în anul 1975, este considerat unul dintre cele mai bune filme americane. A câștigat cinci Premii Oscar, toate categoriile unde a fost nominalizat la Globul de Aur și șase premii Bafta.
Hoțul de cărți
Cartea – Germania nazistă a anului 1939 scoate la iveală povestea tinerei posedată de magia cuvintelor, Liesel Meminger. Undeva în afara orașului Munchen, Liesel și fratele ei mai mic sunt abandonați de către propria mamă, la o familie socială. Viața ei se schimbă radical, când, din întâmplare, găsește o carte ascunsă prin zăpadă. Manualul groparului, care se arăta a fi și prima sa carte furată. Iar de aici începe călătoria spre lumea cărților. Cu ajutorul tatălui ei adoptiv, aceasta învață să citească. După ceva timp, Liesel va începe să fure cărți de la incendierile de cărți organizate de naziști, de la biblioteca soției primarului și de oriunde mai putea găsi.
Filmul – regizat de către Brian Percival, scoate la iveală realitatea sumbră, redată printre rândurile cărții. Liesel Meminger prinde viață cu ajutorul actriței Sophie Nélisse. A fost nominalizat la Oscar pentru coloana sonoră.
Marele Gatsby
Cartea – Francis Scott Fitzgerald a dat viață romanului, evenimentele petrecându-se în anul 1922. Nick Carraway, personajul narator, veteran de război și absolvent al Universității Yale, închiriază o casă în aproprierea lui Jay Gatsby. Gatsby era renumit pentru petrecerile extravagante pe care le dădea. Fără prea multe explicații, Nick primește o invitație de la Gatsby, la una dintre petrecerile sale.
Filmul – de natură dramatică și istorică, filmul îl are în rol principal pe Leonardo DiCaprio. Realizat și produs de către Baz Luhrmann, a câștigat numeroase premii Oscar și AACTA. Producția a început în anul 2011 și s-a desfășurat în Australia.
Dragoste în vremea holerei
Cartea – Fermina Daza împreună cu Florentino Ariza formează cuplul central de îndrăgostiți, la prima vedere. Cu toate astea, Fermina Daza hotărăște să se căsătorească cu Juvenal Urbino, un doctor care se arăta a fi mai matur în iubire. Florentino, aflând de căsnicia acesteia, simte cum viața sa nu mai capătă niciun sens. Cu toate că își găsește oarecum stabilitatea economică, dragostea sa pentru Fermina încă rămăsese deschisă. Fermina Daza, dintr-o tânără îndrăgostită, se transformă într-o femeie matură, care înțelegea roadele căsniciei. Astfel, ajunge să-l iubească pe Juvernal într-un mod diferit față de sentimentele pe care i le purta lui Florentino.
Filmul – povestea uluitoare de dragoste a fost ecranizată în anul 2008, Mike Newell fiind regizorul, iar Ronald Harwood scenaristul. Filmul s-a bucurat de câștigarea Premiului Oscar și al Globului de Aur.